David O’Brien, Ryanair: Dacă cineva are un tarif mai mic decât al nostru, mergem şi mai jos

Cu opt rute în programul de vară 2016 pe care zboară de la Bucureşti, Ryanair vrea să-şi extindă pe harta destinaţiilor şi analizează noi posibilităţi de pe aeroporturile din ţară.  
Andrada Ghira - vin, 18 sept. 2015, 11:37
David O'Brien, Ryanair: Dacă cineva are un tarif mai mic decât al nostru, mergem şi mai jos

ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu David O’Brien, director comercial în cadrul Ryanair şi a discutat despre posibile noi rute de la Bucureşti, dar şi despre efectele transpuse de scăderea preţului la petrol în industria aviatică. 

„Ne uităm în mod activ la oportunităţi şi nu ne uităm la numărul de competitori pe o rută, ci la nivelul de tarif perceput pe rutele respective. Dacă sunt tarife mari pe aceea rută şi Ryanair are cel mai mic cost din industrie, atunci ne interesează. De exemplu, Lisabona este interesantă, dar nu trebuie să ne uităm la care e cea mai bună ruta pentru Bucureşti, ci la utilizarea efectivă a avioanelor noastre. E vorba de un zbor mai lung de patru ore”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, David O’Brien, directorul comercial din cadrul Ryanair, prezent la Bucureşti. 

Şi pentru a exemplifica, O’Brien spune că cea mai bună decizie pe care a luat-o în ultimul an a fost cea de deschidere a rutei Atena-Santorini, unde preţurile sunt aceleaşi ca de la Bucureşti la Lisabona, pentru că e doar un singur operator, Aegean Airlines, dar zborul e de doar 25 de minute. „Eu pot să fac trei, patru zboruri spre Santorini în aceeaşi zi, în timp ce la Lisabona zbor doar o singură dată. Bucureştiul are potenţial, dar nouă ne blochează avionul o jumătate de zi”, mai spune O’Brien. 

În schimb, există cerere mare pe rutele dintre Italia şi România. O arată şi noile zboruri lansate de Ryanair, toate spre Italia: Bologna, Roma, Milano Bergamo şi Milano Malpensa. Şi s-ar putea ca Ryanair să nu se oprească aici. 

„Există cerere mare pe Italia. Spre exemplu, dacă vrei să mergi de la Bucureşti la Bari cu maşina, îţi ia mai mult de o zi. Cu avionul se face doar o oră. Da, probabil că vom intra şi pe Bari”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET David O’Brien. 

În programul de vară 2016 Ryanair mizează pe opt rute cu 23.500 de scaune disponibile pe cele 62 de zboruri săptămânale şi un număr total de pasageri de 1,1 milioane. 

Discuţii se poartă şi cu reprezentanţii aeroporturilor din ţară. Potenţiale noi rute vor fi de pe aeroporturile din Cluj-Napoca, Timişoara, dar şi de la Tîrgu-Mureş şi Constanţa, oraşe de unde Ryanair a mai operat zboruri, dar la care a renunţat în urmă cu aproape doi ani. 

„Tarom este norocoasă anul acesta”

Ryanair a semnat un contract de hedging pentru combustibil până în martie 2017, la preţuri mult mai mici decât anterior scăderii preţului petrolului, ceea ce îi pune pe irlandezi într-o poziţie bună. Presa din Irlanda relata la începutul acestui an că Ryanair semnează de regulă contracte de hedging pentru 90% din necesarul de combustibil. Despre efectele scăderii preţului la petrol, O’Brien spune că acest lucru nu s-a reflectat încă în cifrele companiei. 

Dar spune că scăderea preţului la petrol e un lucru bun pentru companiile care nu au bani de hedging. Cum e Tarom, de exemplu. 

Tarom este norocoasă anul acesta. Au avut anul trecut o pierdere de 20 şi ceva de milioane de euro (nr. – 25 milioane euro), iar preţul petrolului îi va face să arate ca şi cum ar fi făcut ceva deştept. Nu au putut face hedging pentru că nu au bani. Ai nevoie de un bilanţ puternic pentru a face hedging. Multe alte companii care nu au putut face hedging se vor simţi într-o poziţie mai bună pentru a reduce preţurile la bilete. Dar asta e bine. Dacă cineva are un tarif şi ştim că e mai mic decât al nostru, vom merge mai jos şi vom scădea preţul, fără nicio discuţie”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, O’Brien.

Am făcut o simulare de preţuri pe ruta Bucureşti-Londra, acolo unde cinci companii aeriene se bat pe banii pasagerilor. În ordine crescătoare, cel mai mic tarif pentru unbilet dus-întors în perioada 14-21 noiembrie este cel al Ryanair (55 euro), urmată de Wizz Air (97 euro), Blue Air (106 euro), Tarom (140 euro) şi British Airways (195 euro). În cazul companiilor low-cost nu au fost incluse alte servicii precum bagajul la cală sau locul rezervat. 

CITEŞTE ŞI Ryanair a scos companiile Tarom și Easyjet de pe două rute de la București

Ce taxe vrea Ryanair să plătească 

Însă, pentru a continua expansiunea, Ryanair vrea taxe mici pe aeroport. Or, pentru asta trebuie să negocieze cu cei de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), despre care oficialii Ryanair spun că nu le-au răspuns solicitării.

„Am invitat directorul aeroportului să se întâlneasă cu noi astăzi, dar el nu poate veni pentru că, cred că se pregăteşte pentru gala din această seară de la magnificul hotel Intercontinental din Hong Kong, unde se discută despre colaborarea dintre părţile interesate din industrie. Cred că este interesant, dar dacă vrei să afli mai multe despre colaborare, răspunde la telefon, vorbeşte cu cea mai mare companie aeriană din Europa şi comentează oferta”, şi-a arătat nemulţumirea David O’Brien. 

Oficialii companiei mai spun că CNAB ar avea de câştigat 23 de milioane de euro de pe urma a două milioane de pasageri, care ar fi transportaţi doar de Ryanair, ceea ce înseamnă circa 11 euro pentru fiecare pasager transportat. Structura de cost propusă prevede acelaşi tarif pentru toate companiile aeriene, nu doar pentru Ryanair. 

Cu taxe mici sau mari, Ryanair vrea să se extindă pe piaţa locală, unde un alt operator low-cost, Wizz Air, a ajuns cea mai mare companie, cu o cotă de piaţă de peste 30%. Despre competitorul Wizz Air, O’Brien spune că are monopol pe multe rute, dar că „acest lucru se va schimba”. 

„Actuala structură a taxelor de aeroport ne împinge să ne uităm la rutele de top ale Tarom şi Wizz Air pentru că ştim că putem oferi bilete mai ieftine. Dacă vă uitaţi la rutele pe care le avem, Milano, Madrid, Roma, Londra, toate sunt rute pe care există deja companii”, mai spune oficialul Ryanair. 

Ryanair este cea mai mare companie aeriană din Europa şi estimează că va transporta anul acesta 104 milioane de pasageri. 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...