După o a treia rundă de discuţii, săptămâna trecută, oficialii au declarat că diviziunea dintre UE şi Marea Britanie privind cât de mult datorează Londra ar putea fi cel mai mare obstacol pentru un acord privind Brexit, până în martie 2019, potrivit News.ro.
“Este clar că cele două părţi au poziţii legale foarte diferite”, a spus Davis în Parlament.
Şeful echipei europene de negociere, “Michel Barnier, şi cu mine am convenit că nu anticipăm că vom face progrese importante privind forma finală a acordului final în fiecare rundă (de discuţii – n.r.) (…). Este, de asemenea, clar că există diferenţe semnificative care trebuie acoperite în acest sector”, a adăugat el.
Davis a mai precizat că Londra intenţionează în continuare să negocieze acordul commercial viitor cu UE în perioada de divorţ, de doi ani.
Cele două părţi nu au oferit estimări oficiale privind suma pe care ar trebui să o plătească Regatul Unit în cadrul Brexit.
Potrivit unor surse europene, consensul în rândul negociatorilor UE este că Marea Britanie va datora cel puţin 65 de miliarde de euro, ţinând cont de proporţia sa în bugetul comun al UE care a fost trasat deja pentru până în 2020.
Alţii estimează că nota de plată ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro sau mai mult, dacă sunt luate în calcul şi alte datorii.
Factura pentru Brexit este un dosar sensibil, atât pe plan intern – unde euroscepticii vor ca suma să fie cât mai mică posibil – cât şi în UE – care cere ca Londra să îşi respecte angajamentele existente faţă de blocul comunitar.
A treia rundă de negocieri pentru Brexit, care s-a concentrat pe stabilirea termenilor ieşirii Londrei din UE, s-a încheiat joi cu un avertisment din partea Bruxelles-ului privind necesitatea de noi eforturi înainte de a putea progresa la discuţii despre relaţii viitoare.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit Michel Barnier a declarat joi că nu s-au înregistrat progrese decisive în vreuna dintre principalele teme ale discuţiilor.
În replică, ministrul britanic încărcinat cu Brexitul David Davis, negociatorul-şef al Londrei, a îndemnat Uniunea Europeană să dea dovadă de ”flexibilitate” în vederea unei ieşiri din impasul în care au intrat negocierile în vederea divorţului între Regatul Unit şi Uniune.