Davos, luat cu asalt de super-bogaţi, de la Bill Gates la „miliardarul fără casă”

Economica.net
23 01. 2013
carlos_slim1_04783900

Berggruen, supranumit „miliardarul fără casă” pentru că trăieşte călătorind cu avionul particular, cazat la hoteluri de 5 stele, a declarat la New York, într-un interviu acordat Bloomberg, că merge la Davos pentru a discuta cu alţi oameni importanţi despre probleme economice şi politice, atât cât va permite programul încărcat.

„Davos seamănă puţin cu speed-datingul. Calitatea oamenilor care vin la Davos este foarte ridicată, iar atunci când poţi atrage pe cineva într-o conversaţie poate fi grozav. Dar este greu să găseşti aceste conversaţii, pentru că toată lumea are programul încărcat”, spune Berggruen.

O parte dintre cei 75 de miliardari sosiţi la Davos, intervievaţi înaintea startului reuniunii, consideră că situaţia economiei europene ar trebui să fie o prioritate la conferinţele din acest an.

„Criza euro este în totalitate politică, şi nu s-a încheiat încă. Este o chestiune de suveranitate, iar toate statele din regiune trebuie să se pregătească să renunţe la o parte din suveranitate”, comentează miliardarul cu dublă cetăţenie, americană şi germană.

Unul dintre cele mai importante evenimente de miercuri dimineaţă, la deschiderea reuniunii de la Davos, a fost conferinţa „Contextul financiar global”, la care au vorbit, printre alţii, directorul general al JPMorgan Chase Jamie Dimon şi fondatorul Elliott Management, Paul Singer.

Premierul italian Mario Monti va susţine un discurs la ora 17:45, urmat de un altul din partea directorului general al FMI, Christine Lagarde. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va vorbi vineri, la evenimentul „Viitorul Euro”.

„Nu pot ajunge la unele dintre evenimente pentru că multe sunt deja full. Întâlnirile de pe margine cu diverşi parteneri sau bancheri ajută la descongestionare”, comentează Henry Ross Perot Jr., preşedintele companiei imobiliare Hillwood Development.

Statele Unite sunt reprezentate de cel mai mare contingent de miliardari la Davos, 18 la număr, urmate de India cu 17 invitaţi şi Rusia cu 9. Printre participanţi se numără cofondatorul Microsoft Bill Gates, cunoscutul finanţist George Soros sau Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia. Bill Gates va fi, de altfel, cel mai bogat participant la summit, în absenţa mogulului mexican Carlos Slim.

Pe lângă cele peste 250 de conferinţe şi discursuri organizate de Forum, printre care s-au strecurat şi evenimente culturale precum „Lecţii de viaţă din Jazz”, miliardarii intervievaţi înaintea reuniunii speră să se întâlneacă cu alţi investitori şi cu lideri politici, discuţii care au loc de obicei în spatele uşilor închise.

Google a anunţat recent că nu va mai organiza tradiţionala petrecere privată pe care o găzduieşte de obicei la reuniunea de la Davos, fără a preciza motivele anulării evenimentului. Petrecerea Google a atras în ultimii ani personalităţi importante din politică şi business, dar şi vedete.

„Nu-mi pasă de petrecerea Google sau de orice altă petrecere. Mă duc acolo ca să-mi fac prieteni şi cunoştinţe noi, să socializez, să văd ce cred alţii despre ce se întâmplă în lume”, a afirmat miliardarul indian Rahul Bajaj, preşedintele grupului industrial Bajaj Group, care a participat la fiecare ediţie a forumului de la Davos din 1979 încoace.

Cei mai mulţi dintre miliardarii intervievaţi spun că sunt îngrijoraţi în principal de situaţia din Europa, în pofida semnalelor pozitive din ultima perioadă.

Reuniunea de anul trecut a avut loc în contextul mişcărilor Occupy. Câţiva participanţi au cerut atunci mai multă atenţie către inechitatea socială şi disparitatea veniturilor, însă situaţia nu s-a materializat în discuţii deschise. Potrivit sondajului realizat în rândul participanţilor, inegalitatea socială şi tensiunile astfel generate s-ar număra şi în acest an printre principalele motive de îngrijorare ale celor mai puternici oameni din lume.