De astăzi, producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă pe bursă minimum 20% din producţie

Producătorii interni de gaze vor trebui să vândă pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie destinată comercializării în perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, se arată într-un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 05:22
De astăzi, producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă pe bursă minimum 20% din producţie

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

Acelaşi act normativ prevede faptul că şi furnizorii de gaze sunt obligaţi să vândă şi să cumpere de pe bursă o parte din gazele comercializate în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2018.

Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie – 31 decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

‘De la aplicabilitatea obligaţiei mai sus amintite sunt exceptate cantităţile de gaze naturale din producţia internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin’, precizează ANRE.

De asemenea, până la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligaţia producătorilor şi furnizorilor de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018.

‘Totodată, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipulează că – până la stabilirea de către ANRE a cantităţilor minime de gaze naturale din producţia proprie, pe care producătorii de gaze naturale şi operatorii economici afiliaţi acestora au obligaţia de a le tranzacţiona pe pieţele centralizate din România în anul 2015 – producătorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliaţi acestora pot încheia contracte noi de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale sau acte adiţionale la contractele de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordinului, dar cantităţile din contractele menţionate anterior ale fiecărui producător sau operator economic afiliat acestuia nu pot depăşi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern din anul 2015’, se mai arată în ordinul ANRE. Reprezentanţii Autorităţii mai susţin că, în condiţiile liberalizării totale a pieţei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, această prevedere a fost instituită ca măsură de precauţie, pentru evitarea unei posibile situaţii în care producţia internă aferentă pieţei concurenţiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizată, prin semnarea de noi contracte de vânzare de gaze naturale ori de acte adiţionale la contractele în derulare. În România, există doi mai producători interni de gaze, Petrom şi Romgaz, cu cote de piaţă aproximativ egale, şi un al treilea producător, Amromco, cu o cotă foarte mică (1%)

Te-ar mai putea interesa și
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al......
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă ...
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...