De azi, 3 iulie 2024, devine obligatoriu sistemul care enervează zilnic milioane de oameni: Capac de plastic, doar atașat de sticlă. Ce pățesc comercianții care încă mai vând sticle fără dop atașat?

De astăzi, 3 iulie 2024, toate capacele pentru recipiente PET trebuie să fie atașate de respectivul recipient pentru ca produsul să poată fi comercializat în condiții legale. Intră în vigoare prevederile unei Directive Europene în domeniu, transpuse și în legislația locală. UE spune, printre altele, că astfel se reduce riscul de poluare a oceanelor.
Şerban Buşcu - mie, 03 iul. 2024, 11:17
De azi, 3 iulie 2024, devine obligatoriu sistemul care enervează zilnic milioane de oameni: Capac de plastic, doar atașat de sticlă. Ce pățesc comercianții care încă mai vând sticle fără dop atașat?

Reglementarea fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 (Directiva) privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Aceasta a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanţa nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Ordonanța). Specialiștii de la Hațegan Attorneys, firmă de avocatură cu o experiență de 20 de ani, explică ce înseamnă această schimbare din punct de vedere practic și legal. Potrivit acestora, nu este încă clar ce se va întâmpla cu recipientele care nu au capace atașate și nici dacă vor fi sancționați coercianții care le vor vinde după data de 3 iulie.

” Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET). Excepții de la aceasta sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic și recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, transmit cei de la Hațegan Attorneys.

Producătorii de băuturi au început deja să implementeze diverse soluții pentru a se conforma noii reglementări, investind sume considerabile în modificarea proceselor tehnologice corespunzător. Schimbarea va avea un impact minim asupra consumatorilor, drepturilor și obligațiile acestora nefiind afectate. În plus, administratorul SGR asigură consumatorii de funcționarea normală a Sistemului SGR, aparatele RVM pentru colectare automată fiind setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop. Aceleași reguli fiind aplicate și la colectarea manuală.

„Cu toate acestea, întrebarea deschisă care rămâne în acest moment este: Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil aflate deja la comercianți?, raportat la faptul că legea nu prevede, până acum, o derogare în acest sens. Cert este că s-ar impune o derogare pentru lichidarea stocurilor de produse deja formate anterior intrării în vigoare, dar în lipsa de dispoziții exprese în acest sens regula ar trebui să se aplice direct, iar operatorii economici care comercializează PET-uri cu capac detașabil după data de 03 iulie riscă sancțiuni.”, arată cei de la Hațegan.

 

UE spune că astfel se reduce riscul de poluare a oceanelor

Probabil că cea mai mare parte a consumatorilor se întreabă care este utilitatea acestui sistem. Motivațiile oficialililor UE care au luat decizia sunt unele cu bătaie foarte lungă, ajungând până la salvarea oceanelor.

Scopul  declarat este combaterea poluării cu plastic a mediului înconjurător și creșterea gradului de reciclare, iara avantajele majore ar fi două.

  • Reducerea riscului de poluare a oceanelor. Se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane, punând în pericol viața animalelor marine.
  • Facilitarea procesului de reciclare. Capacele din plastic sunt fabricate din alt tip de plastic decât cel al sticlelor, ceea ce le face dificil de reciclat separat. Prin menținerea lor atașate, se va facilita procesul de sortare și reciclare, contribuind la creșterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic

 

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în SUA a crescut ușor în luna iunie, iar numărul locurilor de muncă create a fost mai mic decât în luna mai
Rata șomajului în SUA a crescut ușor în luna iunie, iar numărul locurilor de muncă create a fost mai mic decât în ...
Rata şomajului în SUA a crescut uşor în luna iunie, până la 4,1%, în timp ce numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani a fost mai mic decât în luna mai, ceea ce......
BNR: Rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni, pe o traiectorie mai joasă față de cea prognozată în luna mai
BNR: Rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni, pe o traiectorie mai joasă față de cea prognozată ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea ...
Alegerile din Marea Britanie, „dominate” de laburiști. Cât de importanți sunt acum următorii pași pentru investitori?
Alegerile din Marea Britanie, „dominate” de laburiști. Cât de importanți sunt acum următorii pași pentru investitori?
După alegerile organizate în Marea Britanie, Partidul Laburist sărbătorește victoria, însă piața obligațiunilor ...
Sphera Franchise Group deschide primul restaurant KFC din Sinaia
Sphera Franchise Group deschide primul restaurant KFC din Sinaia
Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, extinde rețeaua KFC prin deschiderea ...