De ce a ajuns Ministerul Sănătăţii să fie executat silit pentru o datorie de 8 milioane de lei

Ministerul Sănătăţii are un cont blocat din cauza unei datorii din 2009 la compania Vamed Standortenwicklung und Engineering GmbH & CO. Datoria de circa 8 milioane de lei la care se adaugă penalităţi a fost ignorată de toate conducerile Ministerului de resort de la sfârşitul anului 2009 până astăzi. Ministerul Sănătăţii explică de ce s-a ajuns aici.
Cristina Şomănescu - mie, 29 mai 2013, 07:22
De ce a ajuns Ministerul Sănătăţii să fie executat silit pentru o datorie de 8 milioane de lei

În anul 2008, Ministerul Sănătăţii a atribuit prin licitaţie un contract companiei Vamed Standortenwicklung und Engineering GmbH & CO. Contract viza realizarea studiilor de fezabilitate necesare reabilitării a 15 spitale judeţene de urgenţă.
Mai nuanţat, contractul a constat în: studii de expertiză tehnică a clădirilor pentru stabilirea necesităţilor de consolidare pentru fiecare spital, studii de fezabilitate pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor şi elaborarea unui ghid cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a celor 15 spitale judeţene de urgenţă.
Conform contractului, pentru fiecare dintre cele 15 spitale judeţene de urgenţă s-au făcut servicii de expertiză (raport de evaluare şi audit energetic) şi studii de fezabilitate. Aceste servicii au fost realizate în 2008 şi achitate de Ministerul Sănătăţii.

Separat, Ministerul Sănătăţii a încheiat un alt contract cu aceeaşi companie (Vamed) care viza întocmirea ghidurilor cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru aplicarea studiilor de fezabilitate. Contractul a fost prelungit prin act adiţional până la 30 aprilie 2009.
Conform contractului, ghidul cu directive arhitecturale şi inginereşti trebuia furnizat în termen de 90 de zile de la intrarea contractului în vigoare. În realitate, ghidul a fost predat de către compania Vamed cu o întârziere de 73 de zile.

La prima verificare a ghidului, MS a constatat că acesta este incomplet şi a solicitat completarea şi prezentarea lui în conformitate cu prevederile contractului, în cel mai scurt timp. Ultima variantă completă a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti a fost predată MS pe 4 februarie 2009.

La începutul anului 2009, Ministrul Sănătăţii a înfiinţat prin ordin de ministru o comisie de auditare şi analizare a oportunităţii construirii a 28 de spitale noi de urgenţă şi reabilitării a 15 spitale judeţene de urgenţă.

Deşi comisia a găsit oportună construirea celor 28 de spitale şi reabilitarea celor 15 spitale judeţene de urgenţă, guvernul a aprobat prin Memorandum în aprilie 2009 că din programul de investiţii al Ministerului Sănătăţii nu va face parte şi proiectul de reabilitare a celor 15 spitale.

Pe scurt, ghidul cu directive arhitecturale şi inginereşti nu a fost verificat şi recepţionat, prin urmare nu a fost întocmit nici procesul verbal de verificare şi recepţie în termenul specificat în contract.
Cu toate acestea, prin fonduri europene şi bugetare s-au reabilitat 9 spitale din cele 15 spitale judeţene de urgenţă, operând cu documentaţia furnizată de compania Vamed.

Contractul cu Vamed a expirat pe 30 aprilie 2009.

Pe 16 noiembrie 2009, Vamed a transmis o factură Ministerului Sănătăţii pentru aproximativ 8 milioane de lei, banii reprezentând contravaloarea serviciilor efectuate conform contractului şi livrate în termenul de valabilitate al contractului, respectiv a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor.

Pe 16 decembrie 2009, Ministrul Sănătăţii emite un ordin privind aprobarea componenţei comisiei de verificare şi recepţie a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor.
Această comisie nu a fost convocată până la finele anului 2009, moment în care a avut loc predarea-preluarea mandatului ministerial.

După 2010, comisia a devenit nefuncţională prin plecarea unora din persoanele nominalizate.
Pe scurt, în perioada 2008-2013 au avut loc multiple schimbări de mandat şi modificări ale structurilor, iar nicio conducere a Ministerului de resort nu a găsit oportun să achite factura restantă din noiembrie 2009.

Acum, Ministerul Sănătăţii poartă negocieri cu firma creditoare pentru reducerea penalităţilor la datoriile acumulate din 2009.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...