De ce a eşuat reforma căilor ferate în România
Până la închiriere, CFR SA percepea în medie unui operator feroviar de călători un tarif de 9 lei pe tren şi kilometru, scrie România liberă.
Ori de câte ori acesta trecea cu trenul plătea o Taxă de Utilizare a Infrastructurii (TUI). Reforma presupune că CFR închiriază unui privat un tronson de cale ferată, acesta plăteşte anual societăţii de stat o chirie. Contractele de închiriere semnate de CFR SA cu operatorii privaţi nu prevăd atât cifre precise ale investiţiilor ce trebuie făcute de aceştia în calea ferată închiriată, cât faptul că trebuie să o intreţină la un standard minim, comparabil cu cel de la momentul la care le-au primit.
În perioada 2007-2011, CFR SA a pierdut aproximativ 250 mil. lei din TUI, ca urmare a scăderii traficului feroviar, dar şi ca urmare a lipsirii sale de TUI, după închirierea liniilor către operatorii privaţi. Pe de altă parte, creşterea de venituri din închirieri e derizorie. Anul trecut, CFR SA a încasat doar 3 milioane de lei din chirii. CFR SA spune însă că cel puţin a scăpat de grija întreţinerii celor 2.500 de kilometri închiriaţi. Citeşte mai departe pe România liberă