Președintele Lukoil, Vagit Alekperov, și-a explicat demisia ca o reacție la sancțiunile pe care Marea Britanie și Australia le-au introdus împotriva sa, ca persoană fizică. Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24, el a spus:
„Toată lumea știe că mi s-au impus sancțiuni personale, din partea statelor britanic și australian. Acest lucru îngreunează dezvoltarea companiei. Sancțiunile nu se aplică firmei Lukoil în sine, mă privesc pe mine personal. Prin urmare, am decis să mă distanțez de activitățile companiei. Astăzi nu mai sunt membru al consiliului de administrație, nu mai sunt președinte, nu sunt membru al board-ului de directori. Prin urmare, astăzi, compania nu are nicio legătură cu mine. Nu dețin un pachet de control, deci compania poate se dezvolta în liniște”.
Lukoil a anunțat demisia lui Alekperov din funcția de președinte al companiei și membru al consiliului de administrație pe 21 aprilie. Acționarii companiei vor alege un nou președinte al companiei pe 30 mai.
Australia a impus sancțiuni personale împotriva lui Alekperov pe 8 aprilie 2022. Pe 13 aprilie, Marea Britanie l-a inclus pe omul de afaceri într-o listă similară. Alekperov a condus Lukoil timp de 29 de ani, de când compania a fost fondată, în 1993. El a cerut public oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina, fiind de altfel printre puținii magnați ruși care au solicitat explicit și public acest lucru.
În interviu, Alekperov a mai menționat că nu părăsește Rusia și va continua să fie implicat în proiecte sociale și de caritate.
„Sunt rus, sunt patriot al țării mele, nu am de gând să părăsesc țara, am multe planuri, care privesc dezvoltarea de proiecte sociale. Iubesc orașele noastre din nord. Voi continua să dezvolt orașul Kogalym și alte orașe din nord. Am făcut multe acolo. Am multe investiții personale în proiecte sociale în acele orașe, am un muzeu minunat pe care îl poți vedea, iubesc arta. Voi continua să fiu implicat în proiecte sociale și de caritate”, a spus omul de afaceri.
Alekperov a mai dat asigurări că deține direct doar 3,12% din acțiunile Lukoil. Potrivit altor raportări, prin fondurile pe care le controlează, el ar deține 5,43% din acțiuni, dar nu ar avea drept de vot pentru toată participația, potrivit Tass.
Vagit Alekperov, în vârstă de 71 de ani, a cărui avere este estimată la 10,5 miliarde de dolari, este al zecelea cel mai bogat om din Rusia, potrivit clasamentului ediţiei ruse a revistei Forbes. Conform relatărilor din presa occidentală, Alekperov este cel mai mare acționar al Lukoil, cu 28,3% din acțiuni.
Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, a treia din țară în termeni de capacitate de rafinare, și o rețea de distribuție a carburanților de peste 300 de stații. Compania mai are concesionat, împreună cu firma românească de stat Romgaz, un perimetru din Marea Neagră, Trident.
Sursă foto: Tass