De ce a renunţat ArcelorMittal la contractul cu Nuclearelectrica

Preţul la care ArcelorMittal cumpăra energie de la Nuclearelectrica este mai mare decât cel practicat în prezent pe piaţă, acesta fiind motivul pentru care combinatul siderurgic a denunţat acest contract, informează Nuclearelectrica, la solicitarea AGERPRES.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 08:57
De ce a renunţat ArcelorMittal la contractul cu Nuclearelectrica

Contractul, încheiat în februarie 2013 pe bursa de energie OPCOM, ar fi urmat să expire la 30 septembrie 2014. Însă, pe 22 februarie 2014, ArcelorMittal a notificat producătorul de energie că va denunţa unilateral acest contract începând cu 1 aprilie 2014.

Întrebaţi care au fost motivele invocate de ArcelorMittal, oficialii Nuclearelectrica au răspuns: ‘Imposibilitatea de a continua achiziţia de energie la preţul stabilit prin contract; piaţa de energie electrică oferă în prezent preţuri mai mici decât cel prevăzut în contract; preţul energiei livrate la consumator a suferit creşteri puternice, ca urmare a creşterii taxelor, tarifelor şi costurilor cu certificatele verzi’.

Oficialii Nuclearelectrica au adăugat că analizează temeinicia motivelor invocate de ArcelorMittal, apoi vor decide ce acţiuni vor întreprinde pentru protejarea intereselor companiei, inclusiv a implicaţiilor financiare.

‘ArcelorMittal a invocat prevederile generale din Codul civil (art. 1768) – ‘(1) Preţul datorat de beneficiar este cel prevăzut în contract sau în lege. (2) Dacă în cursul executării contractului se modifică reglementarea legală a preţului sau mecanismului de determinare a acestuia, între părţi va continua să se aplice preţul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit iniţial în contract, dacă legea nu prevede expres contrariul. (3) Dacă legea prevede expres că preţul sau modalitatea de determinare pe care le stabileşte se vor aplica şi contractelor în curs, fiecare dintre părţi poate denunţa contractul în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Pe durata celor 30 de zile părţile vor aplica preţul stabilit prin contract’ – şi prevederile contractuale’, se mai arată în răspunsul producătorului de energie.

Potrivit Nuclearelectrica, energia disponibilizată prin denunţarea contractului de către ArcelorMittal va fi vândută pe piaţa concurenţială.

‘Estimarea pierderilor depinde de rezultatul analizei menţionate mai sus’, au subliniat cei de la Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica şi ArcelorMittal au încheiat acest contract de furnizare de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale din cadrul OPCOM în luna februarie 2013.

Nuclearelectrica mai avea de livrat către combinatul siderurgic, în baza acestui contract, o cantitate de energie de 592.920 de MWh în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, cu o valoare totală de 107,5 milioane de lei.

Preţul pe care ArcelorMittal îl plătea pentru energia cumpărată de la Nuclearelectrica era 181 de lei pe MWh. În acelaşi timp, preţurile pe piaţa spot de energie au fost foarte scăzute în ultima perioadă. Reprezentanţii bursei de energie OPCOM au declarat, pentru AGERPRES, că preţul mediu ponderat pentru luna martie 2014 a fost 133,19 lei pe MWh.

În februarie 2013, când a fost încheiat contractul, ArcelorMittal a depus pe bursă o ofertă de cumpărare a unei cantităţi de energie de 1,8 TWh, la preţul de 181 de lei pe MWh, pentru perioada 5 martie 2013 – 30 septembrie 2014.

Singura companie care s-a înscris la această licitaţie a fost Nuclearelectrica. Producătorul de stat a acceptat preţul propus de ArcelorMittal, respectiv 181 de lei pe MWh.

La acea dată, preţurile pe platforma bursieră erau mult mai mari şi ajungeau chiar la 230 – 250 de lei pe MWh.

Te-ar mai putea interesa și
Spania a restabilit 35% din rețeaua electrică, lovită ieri de o pană gigantică
Spania a restabilit 35% din rețeaua electrică, lovită ieri de o pană gigantică
Peste 35% din rețeaua de energie electrică a fost restabilită în Spania la aproape nouă ore de la începutul penei gigantice care a cufundat țara în haos, a anunțat managerul REE, relatează......
România vrea să cumpere un sistem de apărare antiaeriană Patriot, cu 280 de milioane de euro
România vrea să cumpere un sistem de apărare antiaeriană Patriot, cu 280 de milioane de euro
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare militară către guvernul României a unui sistem de apărare antiaeriană ...
Restabilirea completă a rețelei electrice din Portugalia ar putea dura o săptămână
Restabilirea completă a rețelei electrice din Portugalia ar putea dura o săptămână
Un fenomen atmosferic rar din Spania, în urma variațiilor extreme de temperatură în interiorul țării, a provocat penele ...
EXCLUSIV Vești bune pentru șoferi. Interzis în Polonia, Dallbogg, cu zeci de mii de RCA în România, rezolvă daunele printr-o firmă a Safety, liderul din brokeraj. Ominimo, brokerul SF care vrea să vândă RCA cu roboți, posibil client
EXCLUSIV Vești bune pentru șoferi. Interzis în Polonia, Dallbogg, cu zeci de mii de RCA în România, rezolvă daunele ...
Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România, controlat de americanii de la Acrisure LLC, lansează ...