De ce a renunțat One United Properties la divizia rezidențială NEO

Dezvoltatorul One United Properties lansa la finele lui 2017 o nouă divizie rezidențială. Sub brandul NEO urmau să fie dezvoltate proiecte de dimensiuni mai mici, însă compania a renunțat la brand, iar proiectele începute redenumite. Vitor Căpitanu, cofondatorul și co-CEO One United, le-a spus investitorilor de ce s-a renunțat la acest brand.
Andrada Ghira - lun, 22 nov. 2021, 22:14
De ce a renunțat One United Properties la divizia rezidențială NEO

Dezvoltatorul a lansat divizia rezidențială NEO în urmă cu patru ani, pentru a construi proiecte rezidențiale de dimensiuni mici, cu blocuri înalt de doar patru până la șase etaje, pe terenuri mai mici, de cel mult 3.000 de mp. Proiectele care au purtat acest nume, NEO Floreasca Lake, NEO Timpuri Noi, NEO Mamaia au fost rebranduite.

„Când am creat marca NEO, am gândit-o ca un brand care să concureze pe One. Produsul făcut de NEO este la fel de calitativ, dar pur și simplu a vizat dezvoltări mai mici. În realitate, nu am reușit să transmitem acest mesaj în piață; de multe ori NEO a fost confundat ca fiind inferior lui One, și atunci, ca să nu mai fie confuzii, am decis să renunțăm complet la brandul NEO și toate dezvoltările să fie branduite cu numele One. Decizia vine din lipsa capacității noastre de a arăta pieței ca NEO este un produs la fel de calitativ, în unele cazuri chiar mai calitativ decât One, și atunci am decis să mergem cu One în continuare”, a răspuns Victor Căpitanu, cofondatorul One United la întrebarea unuia dintre investitori în cadrul teleconferinței în care au fost prezentate rezultatele financiare la nouă luni. 

Două noi proiecte la anul

Victor Căpitanu mai spune că oferta de terenuri din București este „generoasă”, iar prețurile terenurilor sunt „rezonabile”. Compania a cumpărat anul acesta două terenuri pentru noi dezvoltări în București, pentru care are deja liste de așteptare, chiar dacă lucrările de construcție vor fi demarate în prima jumătate a anului viitor.

Două terenuri pentru care One United a plătit 35 de milioane de euro urmează să fie dezvoltate. Este vorba de un teren cumpărat de la fostul tenismen Ion Țiriac unde vor fi construite apartamente în proiectul One Lake Club, dar și de unul cumpărat de la Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea, unde se va ridica proiectul One High District.

Amândouă proiectele sunt în stadiu avansat de autorizare și estimăm să începem dezvoltarea și vânzarea anul viitor. Avem listă de așteptare pentru fiecare dezvoltare și sperăm ca în prima jumătate a anului viitor să le avem autorizate și să începem construcția lor”, a mai răspuns Victor Căpitanu la una din întrebările investitorilor.

Terenuri cu prețuri „rezonabile”

Întrebat cum va putea menține marjele de astăzi dacă prețurile terenurilor din București vor crește, Căpitanu spune că în ultimii ani nu s-au observat creșteri de prețuri.

“Nu vedem o creștere sau o presiune pe prețuri la terenuri, practic considerăm că prețurile terenurilor sunt rezonabile și nu vedem o creștere semnificativă în ultimi ani. Deocamdată, oferta de terenuri este destul de generoasă. Vedem chiar mai multe terenuri semnificative disponibile decât dezvoltatori profesioniști, serioși, care să le dezvolte”, a mai spus Victor Căpitanu.

Investitorii au mai vrut să știe și câți dintre clienții One United cumpără apartamentele cu credit, asta în contextul în care dobânzile urmează un trend ascendent, însă Căpitanu le-a răspuns că proiectele One se adresează celor cu venituri medii în sus și că această creștere a dobânzilor nu-i afectează. Cei care apelează la credite pentru achiziția unui apartament plătesc un avans de 30%.

„Împreună cu creșterea dobaâzilor, intrăm și într-un ciclu de creștere pentru piața imobiliară, ajutat masiv de inflație și de creșterea dobânzilor. Interesul pe care îl vedem este în creștere. O potențială scădere de interes din creșterea dobânzilor este mai mult decât compensată de creșterea interesului din cauza presiunii inflaționiste pe active. În plus, vânzările pe care le facem cu credit sunt cu cel putin 30% avans, deci automat apartamentele se adresează familiilor mai solvabile și care nu sunt afecatate atât de mult de creșterea dobânzilor. Istoric vorbind, vânzările One nu au fost nicioadată dependente de dobânzile la credite și nu estimăm un impact pe termen scurt și nici măcar pe termen mediu la acest capitol”, a mai spus cofondatorul One United.

One United Propertie a realizat în primele nouă luni din acest an un profit de 191,2 milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. La 30 septembrie 2021, compania are în proprietate terenuri pentru dezvoltări rezidențiale aflate în proces de obținere a autorizației de construcție, și pe care se pot construi mai mult de 4.000 de apartamente.

 

Te-ar mai putea interesa și
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea....
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de oficii poștale sau de concedieri
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, că nu se pune problema desfiinţării ...
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și ...
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...