De ce au închis austriecii de la Agrana fabrica de zahăr de la Buzău și ce investiții fac la Roman
Producătorul austric de zahăr Agrana, cu două fabrici de zahăr la Roman și Buzău și o alta de amidon din porumb la Țăndărei se confruntă cu reduceri semnificative ale profitabilității ( EBITDA) la nivel de grup urmare a scăderii prețurilor cu care vînd către consumatorii finali, arată datele financiare ale companiei analizate de Economica.
Or, acesta ar putea fi aunul dintre motivele pentru care, în noiembrie anul trecut, compania a decis să închidă pe o perioadă nelimitată linia de rafinare zahăr de la Buzău.
„În unitățile de procesare zahăr din Bosnia și Herzegovina și în România, profitabilitatea este generată în primul rând de cât de multă valoare poate fi adăugată produselor prin procesarea zahărului brut, în contextul prețului de piață al zahărului alb și al zahărului brut. Alături de riscul prețurilor mari la zahărul brut, alte riscuri derivă din reglementările din UE și statele CEFTA, explică managementul producătorului de zahăr Agrana”, se arată în raportul financiar al companiei.
„Suntem nevoiți să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanțul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic. (…)”, declara recent compania, într-un comunicat adresat presei din România.
În anul comercial 2023/2024, filiala din România a Agrana a raportat venituri de 35,8 milioane de euro, față de 38 de milioane de euro anul anterior ( minus 5%), din cele 245,2 milioane de euro cât au realizat cele 10 țări din regiune sau cele 3,7 miliarde de euro cât a realizzat grupul.
Producția de zahăr din România precum și din fabrica din Bosnia au generat anul trecut 286.000 de tone de zahăr, față de 290.000 de tone cu un an în urmă.
Potrivit raportărilor financiare, în primul trimestrul al anului financiar 2024/2025, Agrana a investit 18,4 milioane de euro, cu 2,9 milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anuli trecut. Din această sumă, pentru producția de zahăr investițiile au fost de 4,7 milioane de euro la fel ca pentru amidon. O parte din bani au ajuns și la unitatea din Roman a companiei pentru optimizarea stației de evaporare.