De ce crește prețul aurului și până unde poate ajunge? Nu doar investitorii privați cumpără aur, ci chiar și Rusia și China. Fiecare din alte motive. Urmează majorarea prețului la argint
La o lună după începerea războiului din Ucraina, prețul unciei de aur pe piețele internaționale era în scădere, cu minus 2,11% față de 1 aprilie 2021, situându-se la nivelul de 1.896,40 dolari. La peste doi ani de la declanșarea războiului, uncia de aur era cotată pe 29.03.2024 la 2.233 dolari, cu 9,26% mai mult decât la începerea războiului. Aurul a fost și rămâne o monedă de refugiu de aceea au fost alese datele de început ale războiului Rusia Ucraina.
După o scurtă perioadă de acalmie, prețul aurului și-a reluat creșterea în ultima săptămână, îndreptându-se către maxime istorice. Strălucirea aurului atrage cumpărătorii, deoarece sentimentul pieței înclină spre inițierea de către marile bănci centrale a unui ciclu de reducere a ratelor dobânzilor în acest an.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care îndeamnă la o încetare a focului între Israel și Hamas, precum și la eliberarea ostaticilor. Cu toate acestea, conflictul din Fâșia Gaza continuă nestingherit, militanții palestinieni neeliberând încă niciun captiv.
Războiul din Ucraina nu dă nici un semn că ar fi aproape de final, din contră, războiul s-a transformat parcă într-unul de gherilă, în care cei doi combatanți își distrug resursele energetice. În concluzie, escaladarea tensiunilor geopolitice a sporit cererea de active refugiu, cum ar fi aurul.
Pe lângă investitorti care vor să își apere activele și randamentul acestora, pe piața aurului au apărut jucători noi, conform unor surse din piața de trading. Este vorba de Rusia și China care au început să cumpere metalul prețios din cel puțin două motive. Unul se leagă de hegemonia dolarului care ar trebui șubrezită masiv în condițiile unor restricții tot mai dure impuse de SUA celor două state. Al doilea motiv este dat chiar de faptul că cele două state vor să fie pregătite și acoperite financiar în cazul unei escaladări a conflictelor geopolitice la nivel mondial.
În acest context, investitorii au un motiv în plus să fugă către un activ stabil cum este aurul: deprecierea dolarului. Faptul că FED a anunțat că va scădea dobânda de referință doar de trei ori, față de cinci cât erau discuțiile inițiale, arată că SUA au mari probleme cu acoperirea deficitului bugetar și a datoriei publice care a ajuns la 122% din PIB. Aceste două aspecte îi vor determina pe americani să emită și mai multă monedă decât până acum, ceea ce va contribui inevitabil la ”deprecierea” dolarului.
Surse din piața finaciară spun că prețul mondial al aurului are un prag de rezistență stabilit de piețe la 2.320 – 2.350 dolari pe uncie. În concluzie, aurul va crește în perioada imediat următoare până la acest nivel. Dacă va sări de acest prag, prețul unciei de aur poate ajunge la 2.500 de dolari sau chiar peste, încă din acest an.
Ceea ce este interesant este corelația dintre aur și argint ca metale prețioase. Chiar dacă nu are puterea aurului ca activ de refugiu, prețul argintului a început să crească la rândul său pe piețele lumii. Traderii se așteaptă ca acest trend să continue, iar aurul să tragă după sine treptat și prețul argintului.
Prețul aurului crește și în cotațiile BNR și în prețul bijuteriilor și al investițiilor în aur de pe piața românească, influențat fiind de cotațiile internaționale.