De ce este corupția în declin în Germania

Manfred Noetzel, în vârstă de 61 de ani, procurorul general al Parchetului din Munchen, unul dintre cele mai avansate din Germania în materie de luptă împotriva corupţiei economice, apreciază că aceasta "nu este rentabilă" şi ar fi în declin în Germania, relatează AFP.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 19:39
De ce este corupția în declin în Germania

Înainte de 1990, corupţia nu era o problemă în Germania, „cel puţin asta credea opinia publică, până când o serie de cazuri a demonstrat contrariul”, a declarat procurorul.

La Munchen, de exemplu, „exista o lungă tradiţie de înţelegeri asupra preţurilor” în construcţia de infrastructuri publice, pe care Parchetul le-a descoperit progresiv şi care l-au incitat să monitorizeze sectorul privat.

Cadrul legal a evoluat de atunci, în favoarea anchetatorilor. „Din 1997, corupţia şi înţelegerile asupra preţurilor sunt condamnabile penal în sectorul privat. Înainte, era dificil pentru că trebuia întotdeauna să dovedeşti paguba suferită”. Iar cooperarea cu Fiscul este „de asemenea mai uşoară decât în trecut”, notează el.

Cazurile de corupţie au adesea o dimensiune internaţională, ceea ce complică sarcina justiţiei, deoarece dreptul nu este acelaşi în Germania şi în alte ţări.

De la crearea diviziei sale anticorupţie în 1994, care are în prezent aproape 40 de funcţionari, Parchetul din Munchen a efectuat peste 10.000 de anchete, dintre care jumătate au condus la condamnări. Din 1990, amenzile, despăgubirile şi alte soluţionări pe cale amiabilă au totalizat 903 milioane de euro, potrivit lui Noetzel.

Anumite persoane consideră însă că pedepsele pronunţate nu sunt suficient de disuasive. Totuşi, Parchetul primeşte sesizări de la angajaţi nemulţumiţi, de la concurenţi, de la Fisc, presă, dar uneori vin chiar companiile pentru a clarifica anumite nereguli, potrivit procurorului.

„Din experienţă, mi se pare că (corupţia) nu este rentabilă pentru întreprinderi deoarece beenficiul calculat dispare odată cu toate plăţile conexe”, afirmă el. În plus, ele devin „dependente de anumite persoane şi se expun la şantaj”. De asemenea, corupţia nu le incită să-şi amelioreze competitivitatea.

„Cred că fenomenul este în declin (…). Corpţia trebuie doar făcută mai dificilă pentru ca oamenii să renunţe”, conchide Noetzel.

Te-ar mai putea interesa și
Campionul mondial la ciclism Tadej Pogačar a devenit ambasadorul de brand pentru gigantul german Continental
Campionul mondial la ciclism Tadej Pogačar a devenit ambasadorul de brand pentru gigantul german Continental
Multiplul campion al Tour de France, Tadej Pogačar (26 de ani), a încheiat un parteneriat pe termen lung cu Continental, lider la nivel mondial în tehnologia anvelopelor, informează compania......
Marco Rubio le cere statelor europene să nu marginalizeze companiile americane în achizițiile de armament
Marco Rubio le cere statelor europene să nu marginalizeze companiile americane în achizițiile de armament
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaţilor europeni să nu "marginalizeze" companiile americane în ...
Cancelarul german Friedrich Merz spune că va trece la confiscarea activelor rusești înghețate, dacă va găsi o soluție legală să facă asta
Cancelarul german Friedrich Merz spune că va trece la confiscarea activelor rusești înghețate, dacă va găsi o soluție ...
Germania şi aliaţii săi vor acţiona în direcţia confiscării activelor ruseşti îngheţate în Occident prin sancţiunile ...
ANPC a închis un procesator de carne din Ilfov și l-a amendat cu 30.000 de lei (Video)
ANPC a închis un procesator de carne din Ilfov și l-a amendat cu 30.000 de lei (Video)
Comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ...