De ce este linişte la SIF Oltenia. Cine va face jocurile în următorii 4 ani
„Jocurile mi se par făcute la SIF Oltenia (SIF5): Ciurezu + Pogonaru = linişte“, a rezumat ecuaţia, colocvial, un administrator de investiţii, pentru ECONOMICA.NET.
În numai primele două luni ale anului, Florin Pogonaru a cumpărat prin Prodplast circa 4,5 milioane de acţiuni SIF5, adică aproape 0,8% din totalul titlurilor.
Controversatul Cătălin Chelu, grupul Băncii Transilvania şi cel al lui patronului Doraly, Gheorghe Iaciu „pot spera pentru oamenii lor la cel mult unul dintre cele 7 posturi de administratori ai SIF5. Chelu, din cauza problemelor juridice, iar ceilalţi – pentru că nu pot asimila mai mult, deocamdată“, a mai spus sursa citată.
Grupul Băncii Transilvania controlează deja SIF Banat Crişana (SIF1) şi a intrat în luptă pentru SIF Moldova (SIF2).
Grupul de brokeri şi fonduri de investiţii din spatele lui Iaciu are încă un litigiu major de rezolvat cu firma care administrează SIF Muntenia (SIF4) şi, de asemenea, se află în competiţia de la SIF Moldova (SIF2).
Pe de altă parte, actuala echipă de conducere a SIF Oltenia (SIF5) pare să aibă o cotă bună printre analişti, deci şi printre investitorii mari.
SIF Oltenia (SIF5) „a reuşit să dovedească un management de portofoliu care i-a adus dividende mai mari decât cele obţinute de celelalte SIF-uri din portofoliile lor, fără să vândă cele mai preţioase active pe termen lung, ca Erste şi BRD. Doar SIF1 a mai făcut la fel“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, un cunoscut analist bancar, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
Viitorul SIF-urilor
Investitorii pe termen lung sunt îngrijoraţi de tendinţa managementului SIF-urilor de a ceda presiunii acţionarilor, care vor dividende mari, „chiar şi cu preţul vânzării până la epuizare a activelor. De aceea, se uită şi la calitatea portofoliului şi la felul în care managementul obţine veniturile: din dividendele mari pe care le încasează de la companiile din portofoliu şi nu numai din vânzările de active“, a mai spus sursa citată.
„Am căutat să păstrăm echilibrul între profitabilitatea operaţiunilor noastre şi calitatea portofoliului. Avem un nucleu de companii valoroase, care fac sarea şi piperul portofoliului. Din profitul de 88 de milioane de lei pe anul trecut, 35 de milioane au venit din dividende“, se grăbeşte s-o spună Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia (SIF5).
Dimpotrivă, „peste doi trei ani, în actualul ritm SIF4 şi parţial SIF2 şi SIF Transilvania (SIF3) ar putea avea probleme de cotaţii, ca urmare a vânzării activelor. Ultimele două ar putea fi salvate de investiţiile în energie, respectiv de deţinerile şi investiţiile în turism. Ccompaniile din turism de la la SIF3 au active valoroase, chit că nu aduc cine ştie ce dividende“, estimează analistul citat
Preţurile acţiunilor celor trei SIF-uri menţionate „vor scădea odată cu scăderea calităţii activelor. O perioadă, şefii lor vor putea controla tendinţa de scădere a preţurilor prin campanii de răscumpărări, care sunt, de fapt, oportunităţi pentru acţionari să vândă şi să iasă. Apoi, nici acestă metodă (a reducerii ofertei de titluri pe piaţă) nu va mai da rezultate“, a mai spus analistul.
În aşteptarea victoriei
Cât vor rezista SIF-urile apetitului greu de controlat al investitorilor pentru dividende?
„Vreau să lucrez la o companie cu durată de viaţă nedeterminată. Nu voi lucra pentru dizolvarea SIF Oltenia. Dacă voiam asta, era uşor. Îmi doresc să lucrez într-o echipă care are aceleaşi principii şi obiective“, răspunde Tudor Ciurezu întrebării ECONOMICA.NET.
Altfel, preşedintele SIF5 se arătă foarte încrezător.
„Trebuie să continuăm ceeea ce am început: restructurarea portofoliului prin renunţarea la deţinerile de acţiuni care nu sunt suficient de lichide, stabile şi eficiente, potrivit standardelor noastre. Restructurarea vizează şi orientarea spre domeniile energiei şi prestărilor de servicii“, a declarat Ciurezu, pentru ECONOMICA.NET.
Până la sfârşitul anului, managementul SIF Oltenia (SIF5) vrea să ajungă la circa 70 de companii în portofoliu, faţă de 86 de companii la care are pachete de acţiuni acum.
„Îmi doresc, totodată, să scăpăm de servitutea poziţiei de acţionar majoritar pe care o avem la 11 dintre companiile din portofoliu. Dacă voi fi păstrat în echipa de administratori ai SIF şi colegii mă vor dori şi în conducerea executivă“, precizează, de complezenţă, oficialul craiovean.
Cele 11 companii la care SIF Oltenia (SIF5) deţine majoritatea „trebuie preluate de acţionari care le pot oferi pieţe de desfacere, pieţe de aprovizionare, ceea ce noi nu putem face. Rolul de acţionar majoritar consumă multă muncă şi nu este cel potrivit pentru SIF“, a mai spus Tudor Ciurezu, care s-a declarat, totuşi, „adeptul finanţării economiei româneşti.
Astfel şi SIF Oltenia (SIF5), ca şi omoloagele sale, va participa la privatizările energetice promise de Guvern.
Jucători şi arbitri
Printre cei 13 candidaţi la postul de administrator al SIF Oltenia (SIF5) se numără şi Dumitru Tudor, un alt cunoscut investitor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Dumitru Tudor este şi în prezent administrator al SIF5 şi este, ca şi Tudor Ciurezu, un adversar al lui Cătălin Chelu.
Nu lipsesc din competiţie nici celelalte două grupuri de investitori foarte active pe piaţa SIF-urilor.
Unul dintre candidaţi (Gabriel Vasile) este propus de Gheorghe Iaciu, patronul Doraly. Acesta a devenit cunoscut la Bursă pentru că a funcţionat ca vârf de lance al grupului brokerilor şi fondurilor de investiţii care controlează SIF Muntenia. Astfel, grupul încearcă să fie măcar la masa unde se decide soarta SIF Oltenia.
La fel şi grupul de investitori grupaţi în jurul Băncii Transilvania, care şi-l doreşte la aceeaşi masă pe Doru-Dorel Pătraşcu, directorul regional al băncii.
Noul aliat al lui Tudor Ciurezu, Florin Pogonaru, este însă mai mult decât un investitor aflat în creşterea ofensivei, prin cele două companii relativ mici de la Bursă pe care le controlează, Prodplast şi Nord SA. Este unul dintre veteranii care au năşit piaţa de capital românească la ernaşterea de acum 17 – 18 ani, atunci din poziţia de lider al unei puternice, pe vremuri, firme de brokeraj, CA IB Securities.
În fine, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, este în joc chiar printr-unul dintre membrii Comitetului reprezentanţilor acţionarilor acestuia, Cristian Buşu. Despre Franklin Templeton a fost văzut adeseori ca aliat al grupului de brokeri din spatele lui Iaciu.
Acţionarii străini vor fi arbitrii întrecerii. Marea lor majoritate sunt fonduri de investiţii şi persoane juridice. Au 25% din totalul acţiunilor SIF Oltenia (SIF5).
Grosul voturilor se află în posesia a circa 300 de persoane, care are fiecare peste 100.000 de acţiuni, şi în total peste 60% din capital, potrivit datelor SIF Oltenia.