De ce este RTP important la sloturi

Rata de returnare la jucător este unul dintre cei mai des întâlniți parametri atunci când vine vorba despre sloturi. Cazinourile online licențiate în România au început să aibă această și Live RTP, adică rata de câștig în timp real.
Ion Dobreanu - lun, 10 iun. 2024, 14:21
De ce este RTP important la sloturi

Acesta este un indicator care poate spune ceva despre șansele tale la câștig, la un anumit joc. De aceea, astăzi îți povestim câte ceva despre acest coeficient.

Explorează apoi platformele online din România, mai ales cele care oferă rotiri gratuite fără depunere 2024. Așa vei avea șansa să câștigi bani reali și să te distrezi cu sloturi cu RTP mare.

Ce este RTP?

RTP-ul, sau rata de plată, este un coeficient exprimat în procente care arată cât din banii pariați se întorc la jucător. De exemplu, la un joc care are un RTP de 96,5%, dacă pariezi 100 de lei, vei primi, teoretic, 96,5 lei. Media industriei este undeva la 96%.

Nu există jocuri care să aibă 100% sau chiar să depășească acest procent. Casa își păstrează un avantaj de câteva procente. Desigur, acesta este un indicator. Nu garantează că vei câștiga sau vei pierde bani. RTP-ul spune câte ceva despre șansele tale de câștig. Cu cât este RTP-ul mai mare, cu atât șansele tale sunt mai bune.

Metoda de a calcula RTP

RTP-ul presupune un calcul teoretic făcut pe milioane de rotiri. Desigur, nimeni nu poate juca atât de multe runde, de aceea, coeficientul este unul teoretic. Furnizorii de sloturi stabilesc coeficientul chiar în faza de dezvoltare.

Totodată, există organizații care testează și verifică aceste informații. Astfel, se asigură că este un coeficient veridic, iar jocul este sigur pentru utilizatori. Toate jocurile trec prin acest proces care asigură corectitudinea și transparența.

În practică, la o sută de runde, coeficientul poate varia extrem de mult. Acest lucru se vede foarte bine la cazinourile online care au și o secțiune cu RTP-uri live. Jocurile „calde”, cele care plătesc foarte bine în timp real, au RTP-uri chiar și de 300%. Cele reci ajung și la 30%.

Importanța pentru jucători

Coeficientul este foarte important pentru jucători, dar nu poate fi capital. La un moment dat, un slot cu RTP de 95,5% poate să-ți plătească mai bine decât unul de 96,5%. În capitolul anterior, am menționat că acest coeficient variază în timp real, la zeci sau sute de runde.

Chiar și așa, este de luat în seamă pentru mai multe motive:

Decizii raționale: pe termen lung, este bine să alegi jocuri cu RTP cât mai mare, pentru că ai șanse mai ridicate pentru plăți mai mari. Dacă alegi sloturi cu RTP-uri peste 96%, îți maximizezi șansele de câștig.

Administrarea bugetului de joc: prin alegerea unor jocuri cu RTP mare, riscul de pierderi este mai mic. Din nou, vorbim aici despre o strategie pe termen lung.

Strategii mai bune: alegerea unor jocuri cu plăți teoretice mari este întotdeauna o strategie bună. Așa îți mărești cât poți șansele de câștig.

Cazinourile online oferă mai multe categorii și filtre. Să joci sloturi calde din categoria cu RTP-uri live este o strategie bună, dar nu trebuie să rămâi ancorat în aceasta. Chiar dacă sloturile au adus câștiguri mari în ultima vreme, nu înseamnă că-ți vor aduce și ție. Reciproca este valabilă. Jocurile care nu au plătit bine în ultima vreme îți pot aduce câștiguri, pentru că, la un moment dat, rata de plată se echilibrează.

O strategie care poate fi mai bună este aceea să filtrezi jocurile în funcție de RTP. Unele cazinouri precum Mr Bit au această funcție. Poți alege direct jocurile care au RTP peste 96%. Totodată, îți recomandăm să cauți această informație înainte să începi să joci un aparat.
RTP vs Volatilitate

Un alt indicator important la sloturi este volatilitatea sau variația. Am văzut că RTP-ul arată plata medie care este returnată la jucător pe foarte multe runde. În schimb, volatilitatea se referă la cât de des și cât de mult plătește un joc.

Sloturile cu volatilitate mare tind să plătească mai mult, dar mai rar. Cele cu volatilitate mică plătesc mai puțin, dar mai des. Acest indicator este un spectru, deci există și jocuri cu volatilitate medie, mică-medie sau medie-mare.

De asemenea, trebuie să știi că volatilitatea și RTP-ul nu se influențează. Există sloturi cu RTP mic și cu volatilitate mare, așa cum există și sloturi cu RTP mare și cu volatilitate mică. Bineînțeles, sunt sloturi cu ambele coeficiente mari sau mici. De exemplu, sloturile Pragmatic Play, în marea lor majoritate, au RTP-uri peste medie, dar și volatilitate ridicată.

Concluzii

Coeficientul RTP este un indicator foarte important pentru o strategie pe termen lung. Deși nu-ți garantează câștiguri, este de preferat să alegi jocuri cu o rată de returnare la jucător cât mai ridicată. Cazinourile online îți oferă mai multe instrumente prin care poți să filtrezi această caracteristică. Dacă nu există acest filtru, informația este publică și se găsesc chiar în secțiunea de informații a jocului pe care l-ai deschis.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de 450 de milioane de lei
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de ...
Noul program Electric UP a intrat vineri, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat fiind de minimum 450 de milioane de lei, programul fiind optimizat, iar implementarea va fi accelerată, a......
Ministerul Finanțelor a lansat vineri cu succes prima emisiune de obligațiuni românești Samurai de pe piața japoneză, în valoare de circa 200 de milioane de euro
Ministerul Finanțelor a lansat vineri cu succes prima emisiune de obligațiuni românești Samurai de pe piața japoneză, ...
Ministerul Finanţelor a lansat vineri prima emisiune de obligaţiuni Samurai, în valoarea totală de 33 de miliarde de ...
AFM: Platforma folosită pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice” are un cod suplimentar de verificare care să împiedice utilizarea roboților la depunerea dosarelor
AFM: Platforma folosită pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice” are un cod suplimentar de verificare care ...
Platforma utilizată în cadrul Programului "Casa Verde Fotovoltaice" este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ...
Ministerul Comerțului din China critică decizia UE de a impune tarife vamale suplimentare pentru importurile de mașini electrice, dar anunță că va continua negocierile cu Bruxelles-ul
Ministerul Comerțului din China critică decizia UE de a impune tarife vamale suplimentare pentru importurile de mașini ...
Ministerul Comerţului de la Beijing a criticat decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare la importurile ...