De ce externalizează companiile salarizarea
Dacă ne referim la nivel global, în jur de 22% dintre multinaţionalele intervievate în cadrul studiului Ernst & Young au în prezent un model global de salarizare. E vorba mai ales despre organizaţiile care operează în pieţele mature şi, prin urmare, sunt mai înclinate să adopte un model unitar de salarizare, arată cercetarea Global Payroll: Myth or Reality.
Studiul Ernst & Young analizează răspunsurile a 161 de şefi ai unor companii multinaţionale de top şi ai unor companii furnizoare de soluţii de salarizare din 16 ţări aflate pe 5 continente.
„Experienţa ultimilor ani a arătat că principalele motive pentru care companiile româneşti aleg externalizarea serviciilor de calcul salarial sunt: evitarea sau măcar reducerea costurilor asociate administrării de personal (formarea profesională a angajaţilor responsabili de calculul salarial, actualizarea software-ului utilizat etc.), evitarea finalizării unor controale fiscale cu sancţiuni, dorinţa de păstrare a confidenţialităţii în ceea ce priveşte nivelul de salarizare sau beneficiile acordate unor angajaţi cu funcţii de conducere. Un alt aspect problematic în contextul schimbării rapide a legislaţiei aplicabile în domeniu este fluctuaţia de personal în departamentul financiar-contabil sau de resurse umane, motiv pentru care companiile preferă să lucreze cu un furnizor extern de servicii”, a spus Claudia Sofianu, liderul departamentului Human Capital al Ernst & Young România.
Peste 85% dintre companiile multinaţionale vor să-şi îmbunătăţească practicile de salarizare pe care le folosesc în prezent. Totuşi, multinaţionalele sunt sceptice în privinţa capacităţii furnizorilor de servicii de salarizare de a propune o soluţie integrată aplicabilă global, reiese din studiul Ernst & Young.
Aproape jumătate dintre respondenţi nu au în plan ajustarea modelului de administrare a salarizării cu care operează.
Sondajul mai arată că doar 15% dintre respondenţi cred în eficienţa soluţiilor lor de salarizare.
Majoritatea respondenţilor sunt de părere că soluţia lor de salarizare este bună, dar că mai este loc pentru îmbunătăţiri.
La ce se uită companiile când aleg un furnizor global de soluţii de salarizare
În primul rând – la costuri, apoi la acoperirea geografică pe care o poate asigura furnizorul de soluţii de salarizare şi abia în al treilea rând, la platforma tehnologică de care dispune.