De ce întârzie trenurile cu hidrogen să ajungă în România
“În ceea ce privește integrarea hidrogenului, la Ministerul Transporturilor avem un avans pe sectorul de transport feroviar, unde am lansat procedura de achiziție de material rulant, o premieră la nivel național și regional. Ne-am propus să achiziționam 12 rame electrice cu inducție pe hidrogen. Invenția pe care am creat-o a fost, în schimb, de a face aceasta achiziție nu numai pentru materialul rulant și mententanță, ci și partea de alimentare cu hidrogen si asa avem 2 operatori economici, unul care este producator de material rulant și altul care este responsabil ori de producție ori de transport, distributie hidrogen”, a declarat Adrian Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, la un eveniment de popularizare a transportului public pe hidrogen.
“Ne-a costat această abordare inovativă în termeni de achiziție publică, pentru ca suntem la al treilea termen de reluare a procedurii. Noi ramanem optimiști în sensul ăsta. Nu este o abordare perfectă, dar la momentul respectiv, pentru a maximiza absorbția de fonduri europene, ni s-a parut că a fost soluția la îndemană”, a mai spus oficialul.
“Cand vom vedea si primele trenuri pe hidrogen in Romania? Totul depinde de validarea acestei proceduri de achiziiți. De la momentul la care se va semna contractul, va dura cam 3 ani sa fie disponibile. Noi am estimat ca până în 2027 să fie disponibile și funcționale. La minister gândim zone în care partea de realimentare cu hidrogen să poată fi folosita intermodal, că e vorba dspree rutier, feroviar și nu numai”, a mai afirmat secretarul de stat de la Transporturi.
Amintim că, în decembrie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a publicat din nou în platforma SEAP anunțul privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestor automotoare.
Valoarea achiziției este cuprinsă între 1,59 miliarde de lei fără TVA și 2,47 miliarde de lei fără TVA.
Oficialul a făcut aceste declarații la Cluj, la un workshop pe hidrogen, în cadrul JIVE projects finantat de Clean Hydrogen Partnership.
România găzduiește în luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de Clean Hydrogen Partnership. În cadrul acestuia, un autobuz alimentat cu hidrogen este testat pe străzile a nouă orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca și Galați.