De ce mor start-up-urile începute cu fonduri europene. Cazul programului defect “Romania Start Up Plus”. Povestea unui beneficiar

40.000 de euro promiși de autorități pentru fiecare firmă înființată în programul finanțat din fonduri europene Romania Start Up Plus, dar din cauza unei inadvertențe tehnice ajung doar 30.000 de euro, iar beneficiarii trebuie să vină de-acasă cu 10.000 de euro. Povestește totul pentru ECONOMICA.NET un beneficiar care a dorit să-și păstreze anonimatul, în ideea că semnalarea erorii tehnice va deschide ochii autorităților. Pe scurt, beneficiarul pățit spune că o firmă înființată prin programul numite obligat să prevadă șiu să contabilizzeze contracte din viitor și să vină cu bani de acasă dacă vrea să respecte Ghidul solicitantului. Sau, mai nou, să se ia după ce spun funcționarii Ministerului Fondurilor Europene că ar trebui să faci. Iar opiniile lor nu sunt compatibile mereu cu Ghidul. Rezultatul e că două din trei startupuri mor în primul an de la înființare. 
Ionut Tudorica - Dum, 09 feb. 2020, 19:27
De ce mor start-up-urile începute cu fonduri europene. Cazul programului defect “Romania Start Up Plus”. Povestea unui beneficiar

Ministerul Fondurilor Europene promite din 2016 românilor 40.000 de euro – ajutor de minimis (subvenție) din fonduri europene – dacă inființezi un start up cu activitate non-agricolă. Există și un ordin de ministru (1839/2016) care detaliază cine, cum și în ce mod beneficiază de finanțare, legiferând practic Ghidul Solicitantului și anexele sale pentru programul Romania Start Up Plus. 

Abia în 2019, după ce au trecut printr-o competiție de planuri de afaceri, 7.656 de antreprenori și-au văzut visul cu ochii: au înființat o firmă și au semnat un contract de finanțare, cu o valoare de 40.000 de euro. Ce ar fi trebuit să facă cu banii au scris clar în planul de afaceri. Cum ar fi trebuit sa primească banii – scria clar în Ghidul Solicitantului: 

”Ajutorul de minimis se va acorda în două tranșe, după cum urmează:

  • O tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat.

  • O tranșă finală reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a realizat din activitatea curentă, în termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentând minimum 30% din valoarea tranșei inițiale. În cazul în care acest termen nu este respectat, tranșa finală nu se mai acordă”. 

“Pentru cei care nu doresc să sufere traumele unui beneficiar de fonduri europene, vă spunem așa: dacă planul de afaceri prevede 40.000 de euro subvenție, primești 30.000 de euro în tranșa I (la semnarea contractului de subvenție) și 10.000 de euro în transa II-a. Tranșa a II-a o primești dacă faci dovada că ai avut în primele 12 luni de la înființare o cifra de afaceri de 9.900 de euro. Proporțiile se păstrează și pentru sume mai mici cerute ca subvenție. 

Mecanismul părea clar, așezat  logic și cronologic astfel: 

1) inființezi firma; 

2) semnezi contractul de finanțare; 

3) primesti 75% din subvenția cuvenită; 

4) iti desfășori activitatea cum te-ai angajat în planul de afaceri o perioadă de 12 luni; 

5) la sfârșitul celor 12 luni arăți că ai avut cifra de afaceri de 30% din tranșa I a subvenției; 

6) ți se verifică contabilitatea și primești tranșa a II-a a subvenției;  

7) iți continui activitatea și folosești tranșa a II-a pentru asta. 

Evident că dacă la sfârșitul celor 12 luni depui la Ministerul Fondurilor Europene documentele care atestă că ai avut o anumită cifră de afaceri, verificarea și transmiterea efectivă a celei de a doua tranșe din subvenție de la minister către beneficiari se va face în lunile 13 sau 14 sau chiar 15 având în vedere că, în general, Ministerul Fondurilor Europene virează banii la cateva luni de la primirea cererilor/documentelor depuse de beneficiari”, ne explică sursa. 

Ea continuă: acest raționament a fost complet spulberat de funcționarii Ministerului Fondurilor Europene.  Astfel, în 2019 se publicăa pe pagina ministerului o serie de răspunsuri la câteva intrebari ale beneficiarilor. Lista răspunsurilor  adaugă masiv la lege modificând practic Ghidul Solicitantului. Toți beneficiarii POSDRU/POCU știu că se mai intamplă ca funcționarii să nu dea întotdeauna răspunsuri bune, dar pe linia de finanțare Romania Start Up Plus funcționarii încearcă în 2020 să oblige beneficiarii să urmeze întocmai răspunsuri care aruncă practic în aer contractele de finanțare si proiecțiile pe care antreprenorii le-au făcut în planurile de afaceri.

De exemplu:

”Este foarte important ca îndeplinirea indicatorului de venituri de 30% din valoarea primei tranşe să fie atins în primele 12 luni, iar plata pe care o primeşte beneficiarul final prin administratorul schemei de minimis să se facă în cadrul celor 12 luni”.

Dar în realitate se întâmplă așa. Să zicem că în 31 decembrie încasezi ultimele venituri ca să-ți atingi cifra de afaceri la care te-ai angajat. Dar trebuia să prevezi din octombrie extrasul de cont pe decembrie, astfel încât Ministerul Fondurilor Europene să aibă timp să deblocheze tranșa a II-a … tot in decembrie.

Dacă tranșa a II-a intră în cont după ce se termină etapa a II-a, nu mai este sumă eligibilă.

“Deci trebuie să faci un miracol, o călătorie în timp, cât mai devreme, că dacă întârzie Ministerul Fondurilor Europene să îți vireze banii, adio, rămâi cu contractul de finanțare bun doar de tribunal vreo 5 ani până să termină procesul”, spune sursa, semnalizând o problemă de procedură în derularea programului Romania Start Up Plus.

Ghidul solicitantului nu spune că trebuie să vii cu bani din buzunar

Apoi, beneficiarul subvenției poate să cheltuiască sumele primite după cele 12 luni, cu condiţia ca acestea să fie aferente cheltuielilor angajate în primele 12 luni. Prin termenul “angajate” înţelegem fie angajate şi neplătite, fie angajate şi plătite din surse proprii. Cu alte cuvinte, tranşa a II-a reprezintă un decont: fie un decont deschis, fie un decont închis din surse proprii.

Ghidul Solicitantului nu spune nimic despre necesitatea ca un beneficiar să avanseze bani din casă în cadrul liniei de finanțare Start Up Plus.

Rămâne varianta cu cheltuieli angajate.  Așadar, ar trebui, nefiresc, ca în acel virtual octombrie, când ai fi depus deja extrasul de cont pe decembrie, ai fi făcut și cheltuieli pentru următoarele 3-6 luni, cu facturi emise de furnizori, adică ai fi primit cu mult în avans bunurile și serviciile. 

Nu e de mirare atunci că două din trei startupuri mor în primul an de la înființare. În Romania Start Up Plus trebuie să fii sigur că supravietuiești si să faci în 12 luni o cifră de afaceri de câteva mii de euro. Asta când intri în proiect. Când să încasezi banii de la Ministerul Fondurilor Europene,  12 luni scad la 9-10, aduci vreo 10.000 de euro de acasă sau iti cauți prieteni furnizori să-ți dea niște facturi mai “deosebite”.

 România Start-up Plus

Mulți români confundă Start Up Plus cu Start Up Nation. Tot 40.000 de euro s-au dat și acolo, tot pentru un start up, dar  aici din fonduri europene.

Schema de finanțare Romania Start-up Plus, cu un buget total de 482 milioane euro,  face parte din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritara 3 – Locuri de muncă pentru toți. 

Din acești bani au fost finanțate proiecte europene de până la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioadă de 3 ani de instituții de stat, universități, firme sau ong-uri din toată țara, în afară de București și județul Ilfov (care nu se incadrează în finanțare). Condiția era ca aceste structuri, singure sau în parteneriat, sa aibă o cifră de afaceri comparabilă cu grantul pe care îl solicitau, să aiba experiență în managementul afacerilor și formare profesională. 

Linia de finanțare Start Up Plus s-a deschis în 2016, dar Autorității de Management POCU (AMPOCU) i-au trebuit 2 ani ca să evalueze proiectele depuse, ceea ce a făcut ca abia în 2018 sa înceapă efectiv proiectele Start up Plus. 

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...