De ce nu avem autostrăzi

Economica.net
06 01. 2016
crapaturi_autostrada_794x446_45987000

Directorul Egis România, Clotilde Armand, a preluat conducerea companiei la finele lui 2013, iar ambii ani 2014 şi 2015 au fost foarte dificili. Nu doar pentru firma pe care o conduce, pentru toate firmele de proiectare. Din ce cauză ?

„Noi depindem de proiectele de stat şi există frică de DNA. Există riscul că orice hârtie pe care o semnezi să se poată întoarce împotriva ta. E foarte dificil pentru instituţiile de stat să lucreze într-o atmosfera plină de suspiciuni. Este „greva pixului”, nu aţi auzit de ea?”,  spune Clotilde Armand.

Directorul Egis propune soluţii pentru a debloca lucrurile şi a îndepărta aceste suspiciuni.

„Eu am o recomandare care a fost propusă de grupul de lucru al CCIFER. Ar fi ca în România, pentru câteva proiecte strategice, să procedăm cum s-a făcut în alte ţări. Adică să creăm o nouă instituţie de la zero, nu sub tutela CNADNR, sub tutela prim-ministrului, ceva independent. Cu oameni noi, cu specialişti buni, recunoscuţi, cu foarte buni jurişti, foarte buni economişti, oameni care sunt independenţi, nu sunt puşi politic. Trebuie oameni care au credibilitate şi legitimitate, profesionişti, care nu au nevoie de altceva. Şi aceste 40-50 de persoane să aibă obiective precise (ar putea fi trei obiective, Coridorul 4, autostrada Transilvania şi autostrada către Moldova). Şi ar avea că obiectiv aceste trei autostrăzi şi să-i lăsăm în pace să lucreze. Şi atunci s-ar face ceva. CNADNR este o instituţie complicată, politică, unde chiar dacă fiecare angajat ar fi competent, organizaţia nu funcţionează satisfăcător, iar cauzele sunt multiple”, spune Clotilde Armand. 

Citeşte integral materialul pe portalul revistei Cariere care poate fi consultat aici.