De ce nu cumpără românii din străinătate

Surprinzător, doar un român din cinci face shopping atunci când călătoreşte în spaţiul comunitar. De pe internet fac achiziţii  chiar mai puţini, România fiind printre statele membre cu cel mai mic procentaj din acest punct de vedere.  
Alina Stanciu - Dum, 03 iun. 2012, 04:47
De ce nu cumpără românii din străinătate

Piaţa comună oferă consumatorilor o varietate mai mare de produse de calitate bună şi la preţuri mai mici decât în ţările de origine. Cu toate acestea, oamenii preferă să cumpere din ţările de baştină, chiar şi atunci când au oportunitatea de a călători peste graniţe, în spaţiul comunitar. Potrivit studiului Consumer Scoreboard, realizat de Comisia Europeană cu scopul de a monitoriza piaţa comună din perspectiva consumatorilor, în ultimele 12 luni doar 21% dintre români au făcut cumpărături dintr-un stat european, atunci când au avut posibilitatea să călătorească. Este unul dintre cele mai mici procente din comunitatea europeană, fiind totodată sub media blocului comunitar, care ajunge la 25%. În schimb, în ţări precum Luxemburg, Finlanda sau Irlanda procentele ajung la 60%,50% şi respectiv 46%.

De ce nu cumpără

Mare parte dintre consumatori se tem să facă cumpărături peste graniţă. Conform datelor studiului, la nivelul UE, 4 din 10 respondenţi au declarat că nu sunt interesaţi să facă achiziţii din afara ţării din cauza incertitudinilor cu privire la drepturile consumatorilor. Acesta nu este însă singurul motiv. Analiştii Comisiei Europene care au realizat studiul susţin că numărul celor care fac cumpărături în afara ţării de origine este influenţat şi de factori geografici şi instituţionali, ca de exemplu mărimea şi poziţia ţării de origine, apartenenţa respectivei ţări la spaţiul Schengen, veniturile celor în cauză sau deschiderea acestora către nou.

O uşoară îmbunătăţire

Cu toată reticenţa consumatorilor, trendul este unul pozitiv, conform studiului. În ultimii cinci ani, la nivelul UE, ponderea celor care au efectuat cel puţin o tranzacţie peste graniţă, atât din magazinele fizice cât şi online, a crescut cu cinci puncte procentuale comparativ cu 2006, ajungând în 2011 la 31%. De asemenea, în 2011 ponderea celor care au declarat că nu sunt interesaţi să facă în următorul an cumpărături a fost mai mică faţă de anul anterior (43% versus 47%). 

Cumpărăturile de pe internet, o piaţă încă mică

Nesiguranţa este motivul principal pentru care românii nu obişnuiesc să facă cumpărături prin internet, nici de la ei din ţară, nici din alte state europene. Conform datelor din 2011, doar 6% dintre români au făcut în ultimele 12 luni cumpărături online, dintre care doar 1% au cumpărat de pe site-uri externe. Procentul mic are strânsă legătură şi cu gradul de penetrare a internetului în România (15%), dar şi cu abilităţile românilor ca utilizatori de internet. 

Media în UE la nivelul lui 2011 era de 43%, cu 3 puncte procentuale mai mult comparativ cu 2010. Majoritatea europenilor (39%) cumpără însă online din propria ţară, ponderea celor care au cumpărat online şi de peste graniţe a fost de numai 10%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul pentru alegerile prezidenţiale, pentru ca acestea să poată fi......
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...