De ce nu e apă caldă în mare parte din Bucureşti
Pe toată perioada defecțiunii tehnice de la CET Grivița, alimentarea cu apă caldă s-a făcut din partea de Sud-Vest a orașului, respectiv din CET VEST și CET Progresul, deoarece CET Sud și CET Grozăvești – aparținând ELCEN, respectiv Ministerului Economiei – se află în perioada efectuării reviziei, spune, într-o luare de poziţie, Compania Municipală Termoenergetica.
Lista zonelor care nu apa caldă pe 22 iunie o găsiţi aici şi aici.
„Astfel, distanța mare de la sursă la consumatorul final, precum și vechimea magistralelor și starea lor de degradare, reprezintă principalele cauze ale sincopelor și disfuncționalităților care apar în procesul de furnizare a apei calde. Menționăm că sistemul centralizat de termoficare a fost proiectat iniţial cu şase CET-uri mari însă două dintre acestea, respectiv CET Titan şi CET Pipera, au fost închise în urmă cu mult timp. Din acest motiv suntem nevoiţi în acest moment să furnizăm agent termic primit de la două CET-uri mari în condiţiile în care numărul consumatorilor a rămas relativ acelaşi în Capitală. Aceasta reprezintă o altă cauză care duce la dificultăţi în furnizarea agentului termic pentru anumite sectoare ale Municipiului București”, se arată în comunicatul Termoenergetica.
Ce spune ELCEN
Iată poziţia ELCEN, remisă Economica.net, în urma publicării comunicatului de presă emis de Termoenergetica:
ELCEN produce și livrează fără probleme agent termic în parametrii solicitați de C.M. Termoenergetica București, prin comanda zilnică în conformitate cu prevederile contractuale incluse în Contractul de Vânzare-Cumpărare a Energiei Termice încheiat între cele două entități.
Agentul termic produs în centralele ELCEN este livrat la temperatura solicitată până la „gardul” centralelor, de unde este preluat, prin rețeaua primară, de Termoenergetica ce asigură distribuția și furnizarea energiei termice către mai mult de jumătate de milion de apartamente și câteva mii de instituții din București.
Din cauza stării tehnice critice a rețelei de termoficare aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, se înregistrează pierderi mari pe traseu (circa 2000 de tone de apă fierbinte pe oră se scurg în pământ prin țevile ciuruite din cauza uzurii și a lipsei de investiții), astfel încât agentul termic ce ajunge la utilizatorul final nu mai respectă parametrii de presiune și temperatură optimi, iar calitatea acestuia se modifică având drept rezultat furnizarea deficitară la consumator. De asemenea, degradarea rețelei a condus și la amplificarea avariilor și a întreruperilor în furnizare.
ELCEN funcționează, în prezent, cu două centrale din cele patru pe care le deține ca urmare a trecerii de la regimul de iarnă la cel de vară. Acest lucru se întâmplă anual, fără a afecta furnizarea agentului termic, cele două CET-uri aflate în funcțiune, preluând fără probleme aria deservită de celelalte două datorită structurii inelare a rețelei.
Având în vedere că necesarul de energie termică a scăzut considerabil în timp, iar Termoenergetica solicită în prezent debite scăzute (rețeaua veche și uzată nu permite preluarea unor debite mai mari), funcționarea cu mai mult de două centrale pe perioada verii ar presupune neasigurarea debitului minim tehnic necesar, supradimensionarea actuală a rețelei de termoficare fiind foarte cunoscută și fiind una din cauzele problemelor.
Funcționarea tuturor celor patru centrale pe timpul verii ar presupune furnizarea si de căldură pe lângă apă caldă. În mod evident, nu este cazul.
Lipsa investițiilor a condus la o criză cu efecte negative grave asupra întregului sistem de termoficare. Gravitatea problemei este determinată de amplificarea pierderilor de agent termic și a avariilor ca urmare a degradării rețelelor de transport și distribuție a apei calde și căldurii, precum și a acumulării datoriilor și a subfinanțării ce a împiedicat acțiunile de modernizare și reabilitare.
ELCEN atrage atenția cu privire la urgența efectuării lucrărilor de reparații în rețeaua de termoficare în vederea pregătirii pentru sezonul rece viitor, întrucât funcționarea în condițiile actuale a sistemului de termoficare conduce la riscul major și iminent ca orașul să rămână fără apă caldă și căldură.