De ce nu poate Oprescu să strângă maidanezii din Bucureşti. Vezi argumentele ONG-iştilor

Locurile puţine din adăposturile pentru câini administrate de municipalitatea bucureşteană, dotările rudimentare de prindere a animalelor, precum şi numărul mic de hingheri sunt principalele motive pentru care declaraţia edilului-şef că în perioada următoare va strânge maidanezii rămâne doar o fantezie. Președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor susţine că planurile primarului sunt  îndrăzneţe pentru că nu există adăposturi.
cristina.dinu - joi, 12 ian. 2012, 08:41

Sorin Oprescu a declarat, la România TV, că în curând vor putea fi luaţi de pe stradă între 5.000 şi 10.000 de câini comunitari şi duşi în adăposturi unde să fie sterilizaţi şi îngrijiţi.

Sunt prea îndrăznețe planurile lui Sorin Oprescu, pentru că trebuie să aibă, în primul rând, unde să cazeze 5.000 de câini – nu există aceste adăposturi care să primească 5.000 de câini. În al doilea rând, ia 5.000 din stradă, care să zicem că jumătate din ei sunt deja sterilizați, și vor veni alți 5.000 care le vor ocupa locul, pe care nu îi cunoaștem și sunt nesterilizați”, a declarat pentru  RTV.NET Carmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor (FNPA).

Eliminarea din teritoriu nu este o soluție, chiar dacă este eutanasie sau este cazare în adăposturi – duce la același rezultat: reumplerea locului eliberat cu alți câini noi. Suntem de acord și susținem menținerea în adăpost a câinilor care nu pot supraviețui singuri sau care sunt agresivi, aceștia nu au ce căuta în teritoriu, iar iubitorii de animale și organizațiile pentru protecția animalelor trebuie să se concentreze asupra găsirii de familii adoptive pentru acești câini care au rămas în adăpost”, a subliniat președintele FNPA.

Carmen Arsene a precizat că problema noastră nu este, în general, populația canină, ci câinele agresiv.  ”Pe ei trebuie să îi gestionăm și să îi scoatem din teritoriu, restul pot fi sterilizați și returnați și în cinci ani de zile nu mai discutăm de maidanezi”, spune ea.

Primarul habar n-are că adăpostul de la Mihăileşti nu funcţionează

Cele două adăposturi ale Primăriei Capitalei sunt cele din Pallady și Mihăilești, ultimul dintre ele fiind închis pentru dezinfecție și reorganizare, după cum a confirmat și Robert Lorentz, directorul Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei București. Sorin Oprescu declarase miercuri, pentru România TV, că adăpostul de la Mihăilești este funcțional.

Anul trecut am umplut stabilimentul de la Mihăileşti, care funcţionează. Nu sunt mai mult de 250 de câini acolo şi putem ajunge până la 350. Cu puţinii bani disponibili merg în continuare ca să măresc capacitatea acolo”, a spus Oprescu.

În prezent, în adăposturile din administraţia minicipalităţii sunt în jur 80 de câini pentru că la Mihăileşti sunt în refacere şi scot câinii de acolo pentru că se repară. Abia de la 1 februarie o să putem să punem acolo în jur de 3.200, iar în Pallady, jumătate din bază este în carantină. Pe ministerulmuncii.ro îmi bagă mie cât costă întreţinere unui câine, văd câinii trataţi mai bine decât oamenii, nişte minciuni. Într-o zi hingherii pot strânge 20-40 de câini, în funcţie de ce se întâmplă. În medie pe lună se castrează 500 de câini. Sunt zile când se iau 50 de câini, dar sunt zile când se iau 3 câini, dacă nu am unde să-i rulez. În 80 de locuri eu trebuie să-i şi ţin, să-i şi castrez”, a declarat Robert Lorentz, director ASPA.

Soluţia: sterilizarea în masă atât a câinilor fără stăpân, cât şi a celor cu stăpân

Un adăpost pentru 5.000 de câini, ca să fie în conformitate cu legislația de gestionare a câinilor, ar trebui să fie pe o întindere de circa 6 hectare, precizează președintele FNPA.

”Este un proiect imens, probabil domnul Oprescu vrea să împace ambele tabere, cei care nu vor câinii în stradă și cei pe care nu îi deranjează prezența lor, însă nu face decât să gestioneze ineficient bugetul primăriei pe întreținerea acestor 5.000 de câini și să se aleagă cu alți 5.000 în stradă, ca să nu mai zicem de ceilalți 35.000 care rămân pe stradă și se înmulțesc”, a declarat Carmen Arsene.

Ea a subliniat că întreținerea în adăpost a unui câine costă în jur de 45 de lei pe lună, iar în Sectorul 2 costul este de circa 18 lei pe lună, nu 300-375 de lei cum se vehiculează în presă.

Președintele FNPA a reamintit că cea mai bună soluție este cea care niciodată nu s-a aplicat la nivel național – unde s-a aplicat a fost județul Bihor, unde sunt rezultate excepționale, mai ales la Oradea.

Soluția este sterilizarea în masă a câinilor cu și fără stăpâni și returnarea controlată a lor în teritoriu: adică a câinilor care sunt blânzi și sănătoși. Pentru restul,  cazare în adăposturi și concentrarea pe adopție. Cei care sunt bolnavi incurabil trebuie eutanasiați”, a mai spus Carmen Arsene.

Curtea Constituţională a decis miercuri că legea care prevede eutanasierea câinilor comunitari nu respectă Legea fundamentală.

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod ...
Contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (30,59 km) are 11 oferte, anunță marți Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere......
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul ...
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...