De ce nu se ieftineşte benzina? Petroliştii au plătit statului amenda de 200 de milioane de euro

Companiile petoliere au plătit amenda-record de peste 200 de milioane de euro primită la începutul anului de la Consiliul Concurenţei. Procesele cu statul continuă, iar benzinarii spun că amenda plătită statului se regăseşte în preţul de la pompă.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 09:35
De ce nu se ieftineşte benzina? Petroliştii au plătit statului amenda de 200 de milioane de euro

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a plătit în totalitate amenda pe care a primit-o anul trecut de la Consiliul Concurenţei, potrivit oficialilor companiei. OMV Petrom precizează însă că procesul pe fond, prin care compania petrolieră a contestat amenda Consiliului Concurenţei, continuă.

“Ca urmare a amenzilor aplicate Consiliul Concurenţei din Romania, OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing au contestat în instanţă pe fond decizia Consiliului Concurenţei. În plus, ambele companii au cerut suspendarea executării deciziei Consiliului Concurenţei prin care se aplicau aceste amenzi. Cererile de suspendare au fost respinse. În Aprilie ambele societati au achitat integral amenzile aplicate si vor continua acţiunea de contestare pe  fond a deciziei Consiliului Concurenţei” spun reprezentanţii OMV Petrom.

Tampiza, Lukoil: Am plătit cu toţii amenzile, ele se văd în preţ

Şi cei de la Lukoil spun că au plătit amenda ba, mai mult, oficialii companiei au spus că toate companiile amendate au făcut acest lucru.

Toate companiile petroliere care au fost amendate de Consiliul Concurenţei au plătit integral amenda de 220 de milioane de euro, spune Constantin Tampiza, director de Dezvoltare la LukOil. Potrivit acestuia companiile au pierdut în instanţă cererile de suspendare a plăţii amenzii aşa că au fost nevoite să vireze banii direct în conturile Fiscului. Se judecă, în continuare, pe fond la Înalta Curte iar dacă vor câştiga statul va trebui să le returneze integral banii. Până atunci, însă, benzinarii nu rămân în pierdere

„Măi flăcăi, toate amenzile se duc în preţul benzinei şi motorinei. Noi ne-am creditat într-un procent mare aşa că trebuie să ne recuperăm banii. Toată treaba asta cu amenda a fost presiune politică. Ăştia de la stat zâmbesc când aud de amendă şi scumpiri pentru că ştiu că înseamnă venituri mai mari la buget”, a precizat Tampiza pentru ECONOMICA.NET.

Amendă istorică pentru România

La începutul acestui an, Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. A fost cea mai mare amendă dată vreodată în România, Consiliul argumentând că există dovezi cum că în perioada 2007-2008, companiile petroliere s-ar fi Înţeles să scoată de pe piaţă un tip de benzină.

Din amenda de 880 de milioane de lei, cea mai mare parte a revenit OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing SRL.

  • SC OMV Petrom SA – 366 mil. lei
  • Sc OMV Petrom Marketing SRL – 137 mil. lei
  • SC Lukoil Romania SRL- 137 mil. lei
  • SC Rompetrol Downstream SRL – 160 mil. lei.
  • SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80 mil lei.
  • SC Eni Romania SRL– 11 mil lei

Ieftiniri modice la pompă

Cotaţiile internaţionale la ţiţei au coborât puternic în ultimul timp. La începutul săptămânii, cotaţia ţiţeiului Brent a coborât la 97 de dolari barilul, după ce, săptămâna trecută, a coborât sub 100 de dolari, pentru prima dată din octombrie 2011.

Până acum, scăderea cotaţiilor internaţionale, unul dintre criteriile avute în calcul de companiile petroliere la stabilirea preţurilor, nu a avut efectul aşteptat de consumatorii din România. Azi noapte, OMV Petrom a anunţat o ieftinire, dar ea este destul de mică: 3 bani la benzină şi şase bani la motorină.

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...