De ce nu vrea Franklin Templeton să listeze Fondul Proprietatea la Londra prin GDR-uri

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) de la Franklin Templeton Investment insistă să listeze Fondul la Bursa din Londra, prin intermediul unor instrumente surogat de tip „depository interests” (DI). Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a prevăzut, însă, acest tip de instrumente, ci certificatele de depozit (GDR), într-un proiect de regulament privind listările secundare. Greg Konieczny, magagerul FP, speră că ASF va adăuga în regulament şi instrumentele DI, potrivit unei declaraţii acordate ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 oct. 2014, 21:01
De ce nu vrea Franklin Templeton să listeze Fondul Proprietatea la Londra prin GDR-uri

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea lua în considerare dorinţa administratorilor Fondului Proprietatea (FP) de a adăuga şi titlurile de tip „depositary interests” (DI) într-un regulament privind listările indirecte pe alte pieţe. Aceste titluri sunt cele prin care FP vrea să se listeze la Bursa din Londra.

ASF va încheia, la 18 octombrie, perioada de consultări publice legate de modificarea Regulamentului ASF nr. 4/2013, privind emiterea de certificate de depozit (GDR), având ca suport acţiunile unei companii, în scopul listării pe alte pieţe.

„Ne bucurăm să vedem că ASF aduce modificări reglementărilor din piaţa de capital în favoarea listărilor secundare şi suntem din ce în ce mai încrezători că modificări similare vor fi implementate pentru a permite listări secundare folosind „depository interests”, a declarat Greg Konieczny, magagerul FP,  pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii Franklin Templeton, care administrează FP din 2010, îşi doresc să listeze Fondul la Bursa din Londra, până la sfârşitul anului, prin intermediul instrumentelor surogat de tipul „depositary interests”. A cerut deja avizul ASF în acest scop.
Octombrie ar fi luna cea mai potrivită pentru listare, au mai spus şefii FP.

„Având în vedere că am finalizat toată documentaţia şi suntem pregătiţi să o depunem la Bursa de Valori de la Londra, nu intenţionăm să ne modificăm planul pentru listarea secundară, să o realizăm utilizând DI-urile”, a adăugat managerul FP.

Certificatele globale de depozit (GDR) sunt titluri emise, de obicei, de o bancă de investiţii custode, pentru a le pune pe o piaţă în locul acţiunilor unei companii. Emitentul trebuie să deţină acţiunile corespunzătoare GDR-urilor emise. Însăşi compania în cauză poate folosi metoda, aşa cum au făcut-o Electrica şi Romgaz, care au GDR-uri listate la Londra.

Ca şi GDR-urile, titlurile „depositary interests” (DI) conferă deţinătorilor aceleaşi drepturi ca şi acţiunile cu excepţia celui de proprietate.

Faţă de GDR-uri, „depository interests necesită o procedură mai simplă, fără a fi nevoie de un prospect, sunt mai ieftine decât GDR-urile şi, mai ales, toate fondurile închise care se tranzacţionează la Londra, fac acest lucru prin DI-uri”, a mai spus Greg Konieczny.  

Listarea la Bursa din Londra a FP vă fi una tehnică, fără să se emită acţiuni noi, potrivit deciziei acţionarilor FP din primăvară. Prima opţiune aleasă atunci a fost cea a listării prin DI, stabilindu-se  listarea prin GDR-uri, ca a doua opţiune. Această opţiune nu era permisă atunci decât odată cu emisiunea de acţiuni noi, ceea ce nu este cazul FP.

Acum ASF urmează să permită emisiunea şi listarea de GDR-uri pe alte pieţe decât Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu condiţia ca titlurile respective să fie acoperite de „un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult 2/3 din numărul de acţiuni distribuite publicului, dar fără a se depăși 1/3 din numărul total de acțiuni emise de societatea emitentă”, potrivit proiectului de regulament.
În proiectul de regulament nu sunt prevăzute şi alte tipuri de instrumente.

FP nu va fi listat pe piaţa principală de la London Stock Exchange ci pe secţiunea Specialist Fund Market, unde va fi cel mai mare fond.

Administratorul FP estimează că listarea va avea un impact semnficativ asupra reducerii discount-ului preţului titlurilor faţă de valoarea activelor FP. Va conta şi vizibilitatea sporită FP. Celelalte fonduri listate pe Specialist Fund Market au active de până la 600-700 milioane euro, în timp ce FP avea un activ net de 3,34 miliarde euro la data 31 iulie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...