Micii investitori şi în general toţi românii care ar dori să economisească plasând bani, ca odinioară prin CEC, în obligaţiuni de stat ieftine, vor mai avea de aşteptat, în ciuda cererii apreciabile semnalate de analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET, mai ales pentru obligaţiuni emise pentru finanţarea de autostrăzi.
„Sistemul fiscal nu permite o astfel de ofertă publică dacă va afecta deficitul bugetar. Pentru autostrăzi există varianta parteneriatului public privat”, a răspuns Liviu Voinea, ministrul delegat pentru bugetul de stat, la o întebare a ECONOMICA.NET, după ceremonia de deschidere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de miercuri.
Emisiunile de titluri de stat urmăresc refinanţarea deficitului, a mai justificat oficialul opoziţia guvernului, care nu ia în calcul o ofertă publică de obligaţiuni de stat accesibile nici char dacă este făcută în scopul refinanţării deficitului, adică fără o dedicaţie precisă.
Limita de deficit bugetar convenită cu organismele internaţionale este de 3% din PIB.
În prezent, la BVB se pot tranzacţiona doar obligaţiuni de stat cu o valoare de 10.000 de lei / titlu, accesibile doar băncilor şi fondurilor de investiţii.
Cele mai mari fonduri de investiţii româneşti, accesibile însă micilor investitori, au de mai mulţi ani un mare succes la public pentru că investesc în titluri de stat.
Liderul pieţei, fondul mutual Erste Bond Flexible Ron (fost BCR Obligaţiuni), administrează o avere de aproape 5,8 miliarde de lei pentru 116.000 de investitori.
Analiştii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au confirmat succesul unei emisiuni de titluri de stat ieftine, de câteva miliarde de lei, pentru declanşarea construcţiei unui segment de autostradă esenţial pentru dezvoltarea României.