De ce râd oligarhii ruşi de ideea că li se vor lua bani din băncile cipriote. Mai nou: – 25%

Autorităţile cipriote au acceptat să aplice o aşa zisă taxă de 25% pe marile depozite bancare, după ce Rusia a respins solicitările ţării insulare din Mediterana de a-i ajuta băncile, chiar dacă sunt în joc miliardele oligarhilor ruşi, potrivit Reuters.
Economica.net - sâm, 23 mart. 2013, 16:06
De ce râd oligarhii ruşi de ideea că li se vor lua bani din băncile cipriote. Mai nou: - 25%

Ministrul de finanţe cipriot Michael Sarris a confirmat în această după amiază că taxarea cu 25% a depozitelor bancare mari face parte din „progresele semnificative“ realizate în cadrul negocierilor cu „troica“ (Comisia Europeană , Banca Centrală Europeană  – BCE şi FMI), în privinţa măsurilor de salvare a ţării de la faliment.

Fără un compromis cu troica, băncilor cipriote li se vor tăia, luni, fondurile de urgenţă de la BCE, după ce Rusia a respins solicitările cipriote de a-i ajuta băncile, chiar dacă sunt în joc şi miliardele ruşilor, potrivit Reuters.

Trebuie că v-aţi ieşit din minţi!“, declarase  în ajun Igor Zyuzin, magnatul care controlează împeriul rus Mechel, ca răspuns la sugestia că situaţia cipriotă îi pune în primejdie interesele, potrivit Reuters, citat de Business Insider.

Răspunsul lui Zyuzin este „tipic pentru clasa oligarhilor super bogaţi ai marilor corporaţii ruse, potrivit Reuters. Ar reflecta evaluările care spun că partea cea mai mare parte din miliardele de euro din Cipru ale ruşilor provin, de fapt, de la firmele mai mici și economiile clasei de mijloc ruse“.

Colapsul unei economii de 75 de ori mai mică decât cea proprie nu poate avea un impact prea mare în Rusia, chiar dacă relațiile tensionate ale Ciprului cu Uniunea Europeană au ridicat întrebări cu privire la influența Rusiei asupra politicienilor ciprioţi.

Miliarde în bătaia puştii

Se crede că ruşii au cea mai mare parte din cele 19 miliarde de euro deţinute în depozite de  titulari „ non – bancari şi non-UE“. În luna ianuarie, depozitele non-bancare au fost 70 miliarde, din care 13 miliarde au venit din afara Uniunii Europene.

Datele pot fi uşor distorsionate de ușurința cu care rușii îşi pot stabili reședința şi înfiinţa firme locale în Cipru, ca şi de aceea cu care banii pot pleca din insulă, când băncile nu sunt închise, ca în aceste zile, desigur.

Nu există nici o penalizare pentru retragerea banilor din Cipru. Şi nici o taxă pe transferul acţiunilor unor companii din  Cipru, nici un impozit reținut la sursă perceput pe dividendele ce se deplasează de la o companie cipriotă către societatea sa mamă din UE.

Mai multe detalii în articolele din Reuters şi Business Insider.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...