De ce spune Hidroelectrica că şi-a cerut insolvenţa

 Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei iar printre motivele care au generat această hotărâre se află scăderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfârşitul anului trecut şi pierderile înregistrate de companie.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 16:36
De ce spune Hidroelectrica că şi-a cerut insolvenţa

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, seceta prelungită de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012 a avut ca efect diminuarea cifrei de afaceri a Hidroelectrica cu 10%, în 2011. De asemenea, fluxurile de numerar s-au redus cu 27% în acest an iar datoriile cu termen scadent mai mare de 90 de zile au urcat la 470 milioane de lei. În plus, pierderile financiare ale companiei s-au majorat la 112 milioane de lei în primele cinci luni din acest an, faţă de 121 milioane de lei în 2011.

În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al companiei a decis, în şedinţa din 15 iunie, să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare îm procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile legii 85/2006, la finalizarea căruia societatea sa iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti.

‘Dorim să asigurăm şi pe această cale toţi partenerii noştri comerciali, clienţi, furnizori şi instituţii financiare de derularea în continuare a tuturor contractelor în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate, urmărind creşterea şi exploatarea în siguranţă a capacităţilor de producţie concomitent cu păstrarea locurilor de muncă pentru cei peste 5.000 de angajaţi şi îmbunătăţirea indicatorilor financiar contabili ai companiei’, se precizează în comunicatul Hidroelectrica semnat de Remus Vulpescu, preşedintele Consiliului de Adminstraţie al companiei.

Dosarul referitor la insolvenţa Hidroelectrica urmează să fie judecat pe 20 iunie.

Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu ‘băieţii deştepţi’ din energie.

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 15,72 milioane lei, la finalul anului 2011, în scădere de 18,6 ori faţă de rezultatul înregistrat anul precedent. Cifra de afaceri netă a companiei a scăzut la 2,99 miliarde lei în 2011, de la 3,27 miliarde lei, la finalul anului 2010.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că încă nu cunoaşte situaţia, iar directorul interimar al companiei, Ştefan Gheorghe, nu a putut fi contactat telefonic pentru a da explicaţii. El a spus însă, pentru zf.ro, că nu ştie despre ce e vorba. „Nu cunosc detalii despre insolvenţa companiei”, a declarat Ştefan

Voci din piaţă spun însă că intratea în insolvenţă ar putea reprezenta o soluţie prentru a scăpa de aşa numiţii „băieţi deştepţi”, aşa cum au fost numiţi traderii privaţi care au contracte de achiziţie pe termen lung sub preţul preţul pieţei cu producătorul de electricitate.

Două treimi din producţia de electricitate a companiei merge către traderii privaţi, iar renegocierea contractelor, demarată cu mai multe luni în urmă, s-a terminat cu un semi-eşec, cel puţin deocamdată. „Din negocierile de până acum cu beneficiarii contractelor bilaterale ale Hidroelectrica, vă putem spune că toţi au acceptat o uşoară creştere de preţuri şi o uşoară diminuare a cantităţilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor”, a declarat, pe 6 iunie, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizătrii în Industrie (OPSPI). El a spus însă că nimeni nu doreşte scurtarea contractelor.”Avem contracte bilaterale care se intind până în 20017, 2018, 2019″, a afirmat şeful OPSPI. Vulpescu a mai spus că, din punctul său de vedere se poate renunţa la aceste contracte, dar nu a spus clar că Guvernul va iniţia un astfel de demers.

Piperea: Contractele Hidroelectrica considerate frauduloase de către administrator pot fi anulate 

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vânzare a energiei dacă va exista suspiciunea de fraudă, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

„Administratorul judiciar are dreptul să decidă terminarea sau continuarea contractelor. Dacă va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Există prezumţia că aceste contracte sunt frauduloase pentru că preţul a fost sub nivelul pieţei”, a declarat Piperea pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că legea insolvenţei prevede că pot intra sub incidenţa suspiciunii de fraudă contractele şi actele adiţionale la contracte încheiate în ultimii trei ani.

„Dacă va exista suspiciunea de fraudă, contractele vor fi anulate. Dacă aceste contracte se făceau la preţul pieţei, nu ar mai fi existat suspiciunea de fraudă. Administratorul judiciar este cel care trebuie să decidă dacă vreunul dintre contracte este fraudulos”, a precizat Piperea.

Videanu despre insolvenţa Hidroelectrica: Poate că cineva vrea să o vândă pe doi lei 

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că ori este vorba despre o decizie managerială profund greşită, ori cineva vrea să vândă această companie „pe doi lei”.

Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

„Din păcate nu sunt cunoscute public argumentele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, dar, după ce în 2010, Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, şi în anul 2011 a dat statului cele mai mari dividende din istorie, este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă. Aici pot fi două argumente, ori este o decizie managerială profund greşită, ale căror rezultate vor fi devastatoare pentru Hidroelectrica, ori cineva vrea să vândă Hidroelectrica pe doi lei”, a apreciat Adriean Videanu.

„Băiat deştept”: O mare surpriză pentru noi

„A fost o mare surpriză pentriu noi să aflăm despre această iniţiativă. Administratorul judiciar poate, într-adevăr, să denunţe contractele bilaterale sau să decida ca, din moment ce societatea nu mai are cash flow, să vândă activele pe bucăţi”, a declarat reprezentantul unui partener comercial al Hidroelectrica, care a refuzat să-i fie publicată identitatea.

În cazul în care solicitarea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica va fi acceptată de instanţă, se va numi un administrator judiciar care poate denunţa contractele încheiate în trecut de companie.

Comunicat halucinant al Ministerului Economiei 

„Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata” se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei este de fapt acţionarul majoritar al companiei Hidroelectrica, iar firma nu poate lua o astfel de decizie în absenţa unui acord al proprietarului. Şi componenţa Consiliului de Administraţie este decisă tot de Minister.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...