De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
În ultimii doi ani, suprafețele cultivate cu porumb s-au redus cu circa 450.000 hectare, iar tendința va continua probabil din cauza secetei. Dacă în 2018, producția medie ajungea la 7,6 tone/ha, în ultimii doi ani a fost sub 4 tone/ha, ceea ce ne face să pierdem teren la nivel european. Specialiștii spun că ar trebui să ne obișnuim cu ideea că în anumite zone din România nu se va mai putea face porumb, atât timp cât nu se irigă. Ialomița, Constanța sau județele din zona Moldovei sunt o dovadă în acest sens, arată o analiză realizată de Termene.ro.
Mircea Chipăilă, un fermier cunoscut din județul Constanța, spune că el în ferma lui nu mai pune de vreo 10 ani porumb, pentru că nu are condiții de irigat. Pentru porumb trebuie minimum 600 litri de apă/mp din septembrie până în septembrie anul următor, iar ideal ar fi să ai 700-800 litri/mp. Acolo unde se obțin producții de 10-12 tone/ha trebuie asigurată o cantitate de minimum 1000 litri/mp de apă, a spus fermierul pentru Termene.ro.
„În România, jumătate din teren era cultivat cu porumb. Acum 25-30 de ani, când am început eu să fac agricultură, în Constanța erau 70.000-80.000 ha de porumb, astăzi sunt 5000 ha”, a spus Chipăilă într-un interviu pentruTermene.ro.