Banca Naţională a anunţat astăzi un curs de 4,4747 lei/euro faţă de cel de 4,507 lei/euro de ieri. Pe piaţa interbancară, leul a avut ieri o zi foarte bună, şi a câştigat 1% în faţa euro, „mişcare masivă după standardele leului”.
„Pe cele mai ridicate volume din acest an, moneda locala s-a intarit pana aproape de 4,47/EUR joi, deschizand sedinta de astazi in jurul acelorasi niveluri. In aceeasi nota, randamentele maxime la cele doua licitatii pentru titluri de stat de ieri au scazut, in vreme ce sumele vandute au fost mult mai mari decat cele planificate.
Credem ca aceste evenimente sunt legate de o revenire a apetitului investitorilor străini pentru active denominate în lei, intrucat acestia ar putea privi rezultatul semnificativ al USL la alegerile legislative drept un factor de stabilizare a scenei politice locale”, se arată într-o notă a analiştilor ING.
Aceştia spun că este posibil ca leul să câştige teren în continuare, pe fondul revenirii celor circa 1,5 miliarde de euro – sume însumând scăderile deţinerilor investitorilor străini în titluri de stat locale în primele trei trimestre din acest an.
Analiştii băncii olandeze sunt însă precauţi când vine vorba de o apreciere de întărire semnificativă a leului.
„Cu toate acestea, suntem precauti asupra unui scenariu de intarire semnificativa a leului, întrucât moneda locala se află momentan depreciată cu 3% faţă de nivelul de început de an, deşi estimam ca pentru aceeaşi perioadă intervenţiile băncii centrale pentru susţinerea leului au totalizat 3 miliarde de euro”, sunt de părere analiştii băncii.
De asemenea, cei de la ING cred că Ministerul de Finanţe ar putea să crească atractivitatea titlurilor de stat prin adoptarea unei politici de scădere lentă a randamentelor plătite investitorilor. Asta în contextul în care lichiditatea globală amplă împinge investitorii să caute active cu randamente ridicate.