De ce se depreciază leul

03 06. 2013
bani--lei--monede-euro_38814100

Moneda naţionala a suferit o depreciere relativ puternică în ultima săptămână, de la 4,33 la 4,41 lei pentru un euro. Pe fondul unor puternice mişcări pe piaţa internaţională, şi leul a prins contextul din regiune. Investitorii străini au început să se retragă în faţa unor percepţii de risc crescânde.

În timp ce majoritatea băncilor centrale au arătat tendinţe de a relaxa politica monetară, Rezerva Federală Americană, FED, a dat semnalul că s-ar putea retrage din politicile de relaxare cantitativă (quantitative easing). Pieţele din Europa Centrală si de S-E au simţit impactul deciziilor luate la nivelul înalt al băncilor centrale şi asta s-a simţit cel mai puternic asupra monedelor locale.

Investitorii străini, puternic expuşi la activele de risc ale statelor emergente, în principal obligaţiuni de stat, au început să scoată banii. Aceştia au renunţat la randamentele înalte venite din bonduri, pe fondul aversiunii la risc.

„În ultima săptămână s-a observat o depreciere mai accentuată a monedelor economiilor emergente, determinată de diminuarea poziţiilor investitorilor străini pe titlurile de stat în ţările respective. De exemplu, randamentele pe indicele JP Morgan GBI-EM ar fi crescut săptămâna trecută cu circa 20 puncte de bază, pe fondul vânzărilor mai agresive. Trendul s-a conturat încă de la începutul lunii mai, când datele economice pentru China şi India ar fi dezamagit pieţele. Acest lucru s-a suprapus cu ciclurile de tăiere a dobânzilor de către băncile centrale din anumite economii emergente (ex. Turcia, Polonia, Ungaria), precum şi cu perspectivele de tăiere (în unele dintre ţările menţionate anterior, precum şi Romania), generând o amplificare a sentimentului negativ faţă de monedele din regiune. În plus, recentele comentarii ale președintelui FED, Ben Bernanke, cuplate cu datele economice din SUA relativ bune au crescut speculaţiile ca FED să înceapă procesul de ieşire din strategia de cumpărare de obligaţiuni la un moment dat în acest an (UniCredit Group se aşteaptă ca un astfel de proces să înceapă cel mai devreme la sfârşitul trimestrului trei din 2013), o astfel de acţiune generând o redistribuire a fluxurilor de capital dinspre pieţele emergente către SUA”, a declarat Cătălina Molnar, economist-şef al Unicredt Ţiriac Bank.

Evoluţia pieţelor din regiune nu a cruţat România. Deşi Banca Naţională a raportat un plus al rezervelor de aproape de 900 de milioane de euro, dacă excludem plăţile către FMI, ceea ce ar putea indica anumite cumpărări de valută, leul s-a depreciat.

Altfel, în cele mai multe zile de tranzacţionare din ultima perioadă, leul a fost mai puternic decât celelalte monede din regiune. Excepţia a fost ziua de ieri când leul a fost singura monedă care s-a depreciat, cursul ajungând până la 4,42 lei pentru un euro.

„Pe piaţa locală s-au observat încă de săptămâna trecuta vânzări de titluri denominate în lei din partea străinilor, în special pe acele titluri incluse în indicele JPM, ca atare se confirmă imitarea tendinţelor din regiune. Lichiditatea pe piaţa valutară la finalul lunii mai a fost în scădere şi ca atare impactul a fost poate şi mai amplu pe cursul de schimb, în ultima zi din mai EUR/RON crescând cu 400 pips de la 4,3550 la 4,3950”, adauga economistul-şef al Unicredit.

În condiţiile în care climatul extern va fi nefavorabil, investitorii străni s-ar putea retrage de pe piaţa romanânească de obligaţiuni. Oricum aceşti bani sunt cunoscuţi ca hot money, fonduri care intră şi ies foarte rapid dintr-o ţară, în căutarea de dobânzi ridicate.

România a cunoscut un vârf al investiţiilor străine în titluri de stat ceea ce a dus la o scădere a dobânzilor în ultima jumătate de an. Cu cât mai mulţi oameni (bănci si alţi investitori) cumpăra titluri de stat cu atât dobânzile scad mai mult, si moneda naţională se întăreşte.

Însă, această poveste are şi un revers. Statul nu mai poate să controleze capitalurile străine si în momentul în care investitorii decid sa iasă de pe piaţa locală, aceştia vând obligaţiunile. Leii obţinuţi din această vânzare sunt schimbaţi în valută şi moneda se depreciază.

Analiştii de la ING se aşteaptă ca Banca Centrală să nu intervină pentru a proteja leul până cursul de schimb nu ajunge la 4,5/euro.

În cursul dimineţii de astăzi, leul a mai recuperat teren spre 4,4/euro. Cei de la ING estimează într-o notă că această evoluţie vine pe fondul îmbunătăţirii tonului din pietele
internaţionale.

„Tiparul recent al tranzacţionării leului sugerează că acesta este influenţat semnificativ de climatul financiar extern, iar pe fondul porgnozelor ING referitoare la date sub aşteptari în SUA, credem că de la aceste niveluri leul se va aprecia treptat până la sfârşitul săptămânii”, se arată într-o notă a ING.