De ce se înscriu managerii români în programe de EMBA

Tot mai mulţi manageri și anteprenori români aleg să își îmbogăţească experienţa și cariera cu un program de Executive MBA. Networkingul cu alţi profesioniști, dorinţa de a dobândi noi cunoștinţe și abilităţi sunt doar câteva dintre motivele care îi determină pe aceștia să se înscrie la programul Executive MBA Bucharest pe care școala de business WU Executive Academy, parte a Universităţii de Economie și Afaceri din Viena, îl oferă pe plan local.
Economica.net - vin, 29 mart. 2019, 17:08
De ce se înscriu managerii români în programe de EMBA

Clasat în top 3 cele mai bune programe de EMBA din România, Executive MBA Bucharest atrage anual circa 30 de manageri și antreprenori din România. Cei mai mulți dintre ei caută o schimbare în plan profesional sau vor să-și dezvolte perspectivele asupra business-ului și aptitudinile de lider.

Anul acesta, 28 de manageri români au absolvit programul triplu-acreditat (EQUIS, AACSB și AMBA) adus în România de austriecii de la WU Executive Academy. Studenții au parcurs 14 module, dintre care 11 s-au desfășurat în București, iar trei au avut loc în Austria și SUA, în cadrul acestora studenții având ocazia de a interacționa cu manageri din companii multinaționale. La finalul cursurilor, studenții au avut de pregătit temele finale, așa numitele CAPSTONE Projects, în care au prezentat o idee nouă de business. Câțiva dintre ei au acceptat să stea de vorbă cu noi și să ne povestească cum a decurs experiența lor în cadrul programului și ce schimbări a adus acesta în viața lor.

De ce aleg managerii români programe de Executive MBA

Pentru Oana Macoveiciuc, head of consumer and pharma în cadrul BCR, programul de EMBA a însemnat o investiție în atingerea unor obiective punctuale: „Din punctul meu de vedere, programul a fost o investiție prin care să îmi ating mai multe obiective. În primul rând, să reușesc să mă dezvolt în organizația în care sunt, iar în al doilea rând poate îmi fac curaj să încep un proiect de antreprenoriat sau chiar pentru dezvoltarea personală”.

Un alt motiv care îi determină pe studenți să urmeze un program de Executie MBA precum cel de la WU Executive Academy este dezvoltarea experienței profesionale. Nu contează de câți ani lucrezi într-un anumit domeniu, pentru că piața este într-o continuă schimbare și întotdeauna vei avea ceva nou de învățat. Acest lucru l-am înțeles și de la Eduard Gongonie, Regional Marketing Director Romania & Ungaria în cadrul Provident Financial România: „Pentru mine a fost o experiență de învățare pe care am căutat-o în mod activ. Veneam după 23 de ani de experiență în domeniu când am intrat în program. Procesul de învățare, chiar daca este indus de job-ul de zi cu zi, are nevoie și de astfel de momente. Sunt foarte multe noțiuni noi, tehnici noi și trebuie să fii efectiv la zi cu tot ce este nou în special în partea de tehnologie și digitalizare, iar aici după cum știm cu toții ritmul este trepidant. Este o investiție de timp, aici nu poți să intri cu dorința de a ieși cu o diplomă, dar ieși foarte clar cu o experiență pe care nimeni altcineva nu ți-o poate oferi într-o maniera organizată.”

Profesori internaționali și acces la informații de ultimă oră

Calitatea programului este strâns legată de reputația profesorilor. Conform directorului academic al EMBA Bucharest, profesorul Phillip C. Nell, „Executive MBA Bucharest oferă studenților o experiență internațională de top, atât pe plan educațional, cât și personal, programul fiind adaptat în permanență la realitățile economice, tehnologice și sociale, sub îndrumarea exclusivă a profesorilor de top de la universități internaționale prestigioase.”

Corpul profesoral este format din 15 profesori renumiți pe plan internațional, care predau la universități de top din țări și culturi diferite, printre care Carlson School of Management – SUA, IESE Business School – Spania, Aston Business School – UK. Aceștia folosesc un mix atractiv de metode de predare, prin care oferă studenților cele mai recente cunoștințe științifice și o înțelegere în profunzime a instrumentelor de management de ultimă oră. „Ei au facilitat foarte multă informație, exemple practice, studii de caz, vizite la companii. Acum depinde de noi cum o să le punem în practică și dacă o să reușim să ne recuperăm investiția asta și să creștem pe ea”, explică Oana Macoveiciuc.

Pe lângă pregătirea solidă a profesorilor, studenții consideră și diferențele culturale ale acestora a fi un mare avantaj: „Faptul că am avut profesori din diferite locuri m-a ajutat să văd lumea cu alți ochi”, spune Laszlo Nagy, general manager people & data la IQuest Technologie.

Colaborarea cu executivi din domenii variate

Experiența studenților din programul EMBA Bucharest, așa cum ei povestesc, s-a bazat foarte mult și pe interacțiunea cu colegii. „Valoarea foarte mare pe care o văd e colaborarea, ceea ce pe noi ne-a ajutat foarte mult și cred că este unul dintre elementele care deosebesc această școală de altele. Te pune să lucrezi vrei nu vrei în echipă, iar odată ce aceasta s-a format, îți dai seama de puterea ei și de lucrurile pe care le putem dezvolta împreună”, povestește Lazlo Nagy, general manager, people & data iQuest.

Structura cursurilor se axează în procent de 80% pe latura practică, ceea ce ajută studenții să-și consolideze mult mai ușor informațiile acumulate pe parcursul programului. Participanții au la dispoziție studii de caz internaționale de actualitate, sesiuni de eLearning, prelegeri, simulări și discuții interactive prin organizarea de guest lectures. La finalul programului, aceștia au de pregătit un proiect anteprenorial complex, în echipă, în cadrul căruia trebuie să aplice cunoștințele și abilitățile dobândite pentru dezvoltarea unui plan de afaceri. Anul acesta, printre proiectele finale prezentate în fața comisiei de la Viena s-au numărat un simulator de golf, o cofetărie bazată pe rețete tradiționale și o platformă online pentru angajarea bonelor.

Componența practică, munca în echipă, dar și experiențele colegilor îi ajută pe studenți să înțeleagă cum funcționează alte industrii, să afle noi perspective și opinii și să descopere strategii pe care nu s-ar fi gândit că le-ar putea aplica.

Bilanțul EMBA Bucharest la 13 ani de existență pe piața românească

În cei 13 ani de la lansarea programului în România, peste 315 de manageri și antreprenori au finalizat cursurile Executive MBA Bucharest, iar 68% dintre aceștia au realizat progrese solide în carieră după absolvire. Studenții au în spate o experiență profesională medie de 15 ani și o experiență în management de circa 7 ani, iar domeniile în care activează sunt foarte variate, de la IT și telecomunicatii, inginerie și construcții, la comerț, bănci sau industria farmaceutică. Executive MBA Bucharest este singurul program din țară triplu acreditat, iar la nivel mondial se plasează în top 50 programe EMBA, conform publicației Financial Times. Unul dintre avantajele programului este că se desfășoară în regim part-time, ceea ce oferă cursanților posiblitatea de a-și continua activitatea profesională.

Burse de studiu și opțiunile de finanțare a programului

WU Executive Academy oferă managerilor înscriși în programul de educație executivă și o serie de reduceri și burse, precum reducerea early bird de 5%, ce ține până la finalul lunii martie și burse de merit de până la 35% din totalul taxei de școlarizare. „Prin bursele de studiu acordate pentru programul nostru de educație executivă ne dorim să susținem managerii și antreprenorii cu potențial să își atingă obiectivele educaționale și de carieră. La rândul lor, beneficiarii burselor aduc valoare adaugată cursurilor prin experiența, pasiunea și motivația lor”, explică profesorul Phillip C. Nell.

Studenții EMBA Bucharest optează pentru diferite variante de finanțare a studiilor. Până în prezent, o treime din totalul absolvenților au ales să achite individual taxa de școlarizare, o treime au primit finanțare integrală de la angajator, iar pentru o treime suma a fost cofinanțată de către angajator. Din promoția care tocmai a încheiat studiile, fac parte atât studenți care și-au achitat singuri costul programului, cât și studenți care au primit o finanțare din partea companiei. Raluca Baldea, Tax Director la Deloitte, povestește că „În cazul meu, eu am intrat în acest program pentru că mi-am dorit. Da, am discutat cu firma la care lucrez, în măsura în care sunt în curs de promovare, de a trece la alt nivel în companie, pentru ca aveam nevoie de timp. Undeva, pe parcurs, am obținut și o cofinanțare, nu foarte mare, dar mi-au dat această cofinanțare fără nicio condiție”. Pe de altă parte, Eduard Gongonie spune că „pentru mine a fost o finanțare personală. Nu m-am gândit să implic compania, pentru că erau obiectivele mele.”

Te-ar mai putea interesa și
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care a ajuns la 3,3 miliarde de lei
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele nouă luni cu deficit de 3,3......
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor ...
Exporturile de miere ale României, al treilea cel mai mare producător european după Germania și Franța, au scăzut anul ...
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar miza nu e să recâștigăm piața din România”
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar ...
Poșta Română vrea să extindă activitatea de curierat pe piețele din Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est, Moldova ...
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat luni că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Mercosur "trebuie ...