Economica.net: De ce se va duce Adrian Sârbu la RCS&RDS

27 08. 2013
adrian_sarbu_21993000

Recent, Sârbu a scos postul de televiziune PRO TV din pachetul must carry, regementat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar prin plecarea acestuia la RCS&RDS ar exista două explicaţii cât se poate de plauzibile.

Părintele PRO TV va lansa la RDS o nouă televiziune generalistă care să crească foarte mult într-un timp foarte scurt şi să ocupe locul lăsat liber de liderul pieţei de televiziune din România.

A doua explicaţie este dată de poziţia dominantă a RCS&RDS pe piaţă. Lipsa televiziunii din Pache din pachetul must carry nu va mai împiedica cu nimic operatorul să îl scoată din grilă, motivând că CME a cerut prea mulţi bani pentru difuzarea televiziunilor. PRO TV ar fi înlocuit în grilă cu un post similar propriu.

Este cunoscut faptul că românii nu reprezintă un public fanatic, iar, aşa stând lucrurile, scoaterea posturilor PRO TV S.A din grilă nu ar afecta foarte tare afacerile RCS&RDS. Mai mult, preţul este un factor decisiv pentru telespectatori în a alege un operator de servicii de televiziune. Să ne amintim că anul trecut Romtelecom a scos pentru o perioadă posturile PRO TV S.A în urma unei neînţelegeri asupra preţului pe care trebuia să îl plătească pentru difuzarea canalelor PRO, iar acest lucru i-a afectat spre deloc portofoliul de clienţi.

Precedentul a fost deja creat atunci când RCS&RDS a lansat pe piaţă canalele DIGI WORLD, DIGI ANIMAL WORLD şi DIGI LIFE, canalele Discovery au dispărut din grilă în mai puţin de două săptămâni.

RCS&RDS a mai deţinut în trecut un post de televiziune generalist, 10 TV, care nu a avut succesul preconizat, la cârma căruia a fost jurnalistul Radu Moraru. Dar influenţa pe care o are Adrian Sârbu pe piaţa media din România şi oamenii pe care şi i-a adunat în jur ar putea garanta succesul unui nou proiect media.

Exact după apariţia zvonurilor că Adrian Sârbu va părăsi CME pentru compania românească, adunarea acţionarilor RCS&RDS a aprobat contractarea unor împrumuturi de 800 de milioane de euro cu o perioadă de rambursare de 10 ani.

O parte din bani se vor duce clar în extinderea reţelei 3G sau lansarea serviciilor 4G, dar operatorul ar putea investi într-un segment de piaţă unde nu poţi face bani prin politică agresivă de preţ sau prin alte metode de marketing, iar acest segment este cel de media unde recuperarea investiţiei nu este una imediată, iar generarea de profit se face, de regulă, după câţiva ani.

RCS&RDS îi asigură lui Adrian Sârbu şi un câmp de bătălie extins, compania fiind prezentă cu servicii de televiziune, iar în unele pieţe şi cu internet, în Cehia, Slovacia, Croaţia, Serbia şi Ungaria, plus posibilitatea de extindere în Spania şi Itaia, ţări unde compania operează servicii de telefonie mobilă sub brandul Digi Mobil.

Luând creierul CME, RCS&RDS are un avantaj clar în ţările unde cele două companii se întâlnesc, şi anume România, Cehia, Slovacia şi Croaţia, ţări în care CME este pe primul loc. Sârbu poate face, cel puţin teoretic, strategia grupului românesc astfel încât să detroneze CME.

RCS&RDS are în portofoliu DIGI 24 cu cele şase posturi regionale aferente televiziunii de ştiri, DIGI SPORT 1, DIGI SPORT 2, DIGI SPORT 3, DIGI FILM, DIGI FILM PREMIUM, DIGI WORLD, DIGI ANIMAL WORLD, DIGI LIFE, MUSIC CHANNEL, HIT MUSIC CHANNEL, UTV şi UTV HD.

CME are în portofoliul deţinut în România PRO TV (plus staţiile locale aferente), PRO TV Internaţional, PRO CINEMA, ACASĂ TV, ACASĂ TV GOLD, SPORT.RO, MTV şi posturile pe care le operează pe teritoriul Repubicii Moldova, PRO TV Chişinău şi ACASĂ TV Moldova.