De ce sunt nemţii îngrijoraţi de starea economiei. Ce pericole pândesc Germania, cea mai mare putere europeană

Sancțiunile împotriva Rusiei și măsurile economice adoptate de Moscova în urma crizei din Ucraina, alături de conflictele scăpate de sub control din Orientul Mijlociu, au afectat sever încrederea oamenilor de afaceri și investitorilor din Germania, determinând Bundesbank să lanseze un avertisment serios privind perspectivele de creștere ale celei mai mari economii europene.
Economica.net - lun, 18 aug. 2014, 14:22
De ce sunt nemţii îngrijoraţi de starea economiei. Ce pericole pândesc Germania, cea mai mare putere europeană

Banca națională a Germaniei avertizează, luni, că tensiunile externe de anvergură globală, precum criza din Ucraina, au început să tragă în jos cea mai mare economie europeană și reprezintă un pericol pentru prognoza de creștere economică pe care mizează Berlinul.

Bundesbank notează că sancțiunile impuse de occident împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, alături de măsurile economice adoptate de Kremlin, au afectat companiile dependende de exporturi către Rusia și sectoare ale economiei interne, precum cel al construcțiilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Economia germană s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea din acest an față de primele trei luni, potrivit datelor anunțate recent de institutul federal de statistică din Germania.

Declinul surpriză al economiei a întărit temerile politicienilor și economiștilor germani că tensiunile globale, în special criza din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, reprezintă riscuri semnificative pentru perspectivele de creștere economică ale Germaniei și ale Europei.

Economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, semn că revenirea anemică a pierdut din avânt în pofida ratelor accelerate de creștere înregistrate de Spania și un pluton de economii mai mici.

La începutul acestui an, majoritatea economiștilor estimau că economia Germaniei va crește cu aproximativ 2% în acest an. O bună parte dintre prognoze au fost revizuite între timp spre 1,5%, iar analiștii par în continuare pesimiști.

“O multitudine de evenimente nefavorabile din mediul extern au afectat perspectiva economică a Germaniei pentru a doua jumătate a anului. Indicatorii curenți ridică semne de întrebare referitor la aspectele pe care au fost bazate prognozele de primăvară. Faptul că fluxul de comenzi pentru industrie a afișat o scădere sesizabilă în trimestrul al doilea, iar așteptările privind evoluția exporturilor sunt mai pesimiste, sugerează că industria va fi lovită semnificativ de situația externă”, scrie banca centrală a Germaniei în buletinul lunar.

Anterior, indicele sentimentului din mediul de afaceri calculat de institutul de cercetare economică Ifo a scăzut timp de trei luni consecutiv, în timp ce indicele ZEW al încrederii investitorilor a coborât opt luni la rând și afișează cel mai abrupt declin din ultimii doi ani.

Bundesbank avertiza, încă de luna trecută, că prognoza de creștere economică pentru 2014 înaintată în iunie, de 1,9%, nu mai pare realistă.

Cu toate acestea, banca centrală germană a subliniat luni că economia germană este sănătoasă și are un potențial bun de creștere pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...