Bilanțul finanțării cultivatorilor de roșii- exporturi de patru ori mai mari, randamente extrem de mici, prețurile în scădere nu se văd la raft

După trei ani în care Ministerul Agriculturii a finanțat cu aproximativ 100 de milioane de euro producătorii de tomate, România se confruntă în continuare cu producții în scădere, urmare a productivității la hectar extrem de mici.La poarta fermei, în luna septembrie, avem cel mai mic preț din UE și una dintre cele mai mari scăderi față de 2018, dar în piețe trendul este inversat. Importurile au scăzut, într-adevăr, cu 7%, iar exporturile s-au majorat de patru ori și urmare a faptului că am devenit extrem de competitivi din punct de vedere al prețurilor.
Alina Stanciu - mar, 22 oct. 2019, 18:41
Bilanțul finanțării cultivatorilor de roșii- exporturi de patru ori mai mari, randamente extrem de mici, prețurile în scădere nu se văd la raft

Peste 39.000 de fermieri români au primit în ultimii trei ani (inclusiv în prima parte a acestui an) aproximativ 99,3 milioane de euro din bani europeni pentru a-și susține producțiile de tomate în solarii, scopul declarat al Ministerului Agriculturii fiind asigurarea necesarului de consum la care participau în proporții tot mai mari importurile.

În ciuda acestui fapt, prognoza pentru anul acesta indică scăderi ale producțiilor, avem cele mai mici prețuri la poarta fermei, dar încă mari la consumatori. Avantajul ar fi însă că, în primele luni ale anului, am importat cu 7% mai puține roșii decât în perioada similară a anului trecut, iar exporturile au explodat, creșterea fiind de patru ori. 

Avem cel mai mic randament la cultura de roșii

Mai exact, conform ultimelor estimări ale Coamisiei Europene, România va atinge anul acesta o producție totală de tomate de 437,5 mii de tone (din care 435,5 mii tone roșii proaspete), cu 3% mai mică față de anul trecut, dar și față de  media ultimilor patru ani. Este o diminuare generată de scăderea cu 6% a producției medii la hectar, având în vedere că suprafața cultivată a urcat cu 4% raporat la 2018, până la 23.000 de hectare. Dacă ne uităm la media ultimilor patru ani și suprafața a scăzut ușor, cu 1%.

De altfel, anul acesta România va avea cel mai mic randament la cultura de tomate, în medie de 19,1 tone la hectar, cu 6,9% sub cea din 2018 și cu 3% sub media ultimilor patru ani. Spre comparație, fermierii din Belgia obțin 499,1 tone la hectar, adică de 23,4 ori mai mult.

Din datele MADR, producțiile din sere și solarii ale fermierilor înscriși în programul de tomate a crescut de la 60.000 de tone în 2017 la 100.000 de tone în primul ciclu din 2019.

Prețurile s-au prabușit la poarta fermei. În piețe tot cresc

Conform datelor Comisiei Europene, luna septembrie a adus o prăbușire a prețului mediu a roșiilor rotunde la poarta fermei atât față de luna august cât și față de perioada similară a anului trecut. În România, spre exemplu, s-au raportat printre cele mai mari diminuări de preț, suta de kilograme ajungând la 34,8 euro de la 60,2 euro în luna august și 52,7 euro în septembrie anul trecut. Aceasta în condițiile în care, prețul mediu din UE era în septembrie de 74,3 euro suta de kilograme, față de 80,9 euro în august și 88,42 în septembrie 2018. 

De remarcat însă că în luna august a acestui an, roșia românească era la un preț cu 70,6% mai mare față de perioada similară a anului trecut, fapt ce s-a reflectat și în prețurile din piețe. INS consemna astfel o majorare de 32,41% față de aceeași lună a anului trecut. De asemenea, conform statisticilor, roșiile s-au scumpit în august și față de luna anterioară în majoritatea piețelor agroalimentare din România. Pentru septembrie nu sunt însă date disponibile pentru a putea vedea cum s-au reflectat în prețul final fluctuațiile de la poarta fermei.

Problema este cu falșii producători care cumpără de la angrouri și pun prețurile pe care le vor ei. De la noi, roșia pleacă cu 2.5-3 lei. Sunt foarte mari diferențele de preț între cele de producător și cele din magazine pentru că cei care revând aceste produse pun adaos foarte mare”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Antonescu, fermier cu 2.000 de mp cultivați cu roșii în sere, din județul Ilfov.

Acesta susține că anul acesta a avut o producție bună, dar se teme de costurile mari cu încălzirea necesară în timpul iernii. „Ca să facem roșiile la început de aprilie, semănăm în decembrie, iar costurile cu căldura sunt mari”, spune fermierul care a observat și influența importurilor în propriile prețuri. În iulie a fost mai greu din cauza importurilor din Turcia. A scăzut prețul foarte rapid în piață. Dacă nu reușești să scoți roșia când este trufanda și dacă mai vinzi și la angro, nu îți acoperi nici cheltuielile”, mai spune fermierul.

Exporturi de 4 ori mai mari

De altfel, și statistica consemnează că, în continuare, românii consumă zeci de mii de tone de roșii de import, mare parte provenind din Turcia. Mai exact, în primele șapte luni ale anului, România a importat aproximatuv 56,4 mii tone de roșii, în scădere față de perioada similară a anului trecut, când a cumpărat de peste granițe peste 60,6 mii de tone. Surpriza vine însă de la exporturi care  sunt încă mici, dar s-au majorat în perioada analizată de aproximativ patru ori, de la aproximativ 273 de tone la peste 1.100 de tone.

Conform INS, anul acesta fermierii români au cucerit piața bulgărească unde anul trecut nu au exportat deloc, trimițând în total în statul vecin 187,7 tone de roșii. Explicația ar putea fi și diferența de preț, în luna septembrie, spre exemplu,  fermierii români având la poarta fermei un preț aproape la jumătate față de bulgari. Cel mai mult vindem însă în Republica Moldova-69% din total.

Amintim că programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie.

Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3.000 de euro/an:

  • Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
  • Să obțină o producție de minim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
  • Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...