De Crăciun bate vântul, iar România are printre cele mai mici prețuri spot ale energiei electrice din Europa
Prețul mediu al energiei electrice tranzacționate în data de 24 decembrie pe piața de la București, cu livrare în ziua de 25 decembrie, este de 652 de lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM. Este unul dintre cele mai mici prețuri din ultima vreme, mult sub nivelurile din ultimele zile, când s-au atins maxime istorice de preț – peste 2.100 de lei/MWh în data de 22 decembrie, de exemplu.
De asemenea, cu acest preț (131 de euro/MWh), România este printre cele mai ieftine piețe spot din Europa din data de 25 decembrie – doar Bulgaria (130 euro) și Polonia (117 euro) au prețuri mai mici decât noi. Pe piețele occidentale prețurile, chiar dacă au scăzut față de nivelurile din zilele precedente, sunt în jurul valorii de 200 de euro/MW. În Germania prețul este de 198 de euro, în Franța 218, în Spania 226, în Austria 202, în Cehia 181, etc.
Desigur, în ziua de Crăciun, consumul este mai redus dar unul dintre motivele prețului mic de la noi este și aportul semnificativ prognozat al turbinelor eoliene. La ora redactării acestei știri, prognoza consultată de noi arată că, în ziua de Crăciun, eolienele vor funcționa la o putere orară medie de circa 2.300 MW, în condițiile unei capacități instalate de circa 3.000 MW. De altfel, la fel, la momentul redactării acestei știri, eolienele funcționau la o putere de 2.400 MW, fiind prima sursă de generare din România. De-a lungul întregii zile de vineri turbinele eoliene au asigurat de altfel un aport semnificativ sistemului energetic național, în multe ore peste nivelul de 2.000 MW.
Astfel, în ziua de Crăciun, din România “curge”, în toate intervalele orare ale zilei, energie în rețeaua maghiară, în cele mai multe ore la un nivel de 800 MW, valoarea maximă posibilă – prețul spot de mâine din Ungaria este de 186 de euro/MWh, cu peste 50 de euro în plus față de cel din România. În schimb, în 19 intervale orare în România intră energie din rețeaua bulgară, unde prețul mediu al zilei este cu 1,5 euro/MWh mai mic decât la noi.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.