Deși se anunță încă un an atipic, credem că va urma o creștere de minimum 7% pentru toate segmentele de vehicule – Monica Dan, CEO Mec-Diesel

În anul 2020, distribuitorul de piese de schimb Mec-Diesel SEE a realizat o cifră de afaceri mai mare cu 14% față de anul precedent. Compania a încheiat anul cu vânzări în valoare de 16,95 milioane de euro și, conform planurilor de dezvoltare și extindere, în 2021 așteaptă o creștere cu 10% a cifrei de afaceri, într-un climat economic stabil.
Răzvan Zamfir - lun, 01 feb. 2021, 19:39
Deși se anunță încă un an atipic, credem că va urma o creștere de minimum 7% pentru toate segmentele de vehicule - Monica Dan, CEO Mec-Diesel

Mec-Diesel SEE este unul dintre cei mai importanți distribuitori de piese de schimb pentru vehicule comerciale, iar compania importă și distribuie o gamă largă de piese și lubrifianți pentru toate mărcile de vehicule comerciale grele și ușoare, vehicule de transport persoane, precum și pentru vehicule specializate din domeniul de salubrizare și distribuție de carburanți.

Compania a fost puțin afectată de pandemia de coronavirus, și și-a păstrat integral operațiunile în toate depozitele deținute. 

„Din punct de vedere operațional am funcționat la întreaga capacitate în toate cele 12 depozite regionale, cât și în depozitul central și am reușit să oferim același nivel ridicat de servicii clienților noștri. În condițiile unui an foarte provocator și incert, Mec-Diesel și-a dovedit capacitatea de a continua să dezvolte o afacere stabilă, fie că vorbim de relațiile cu clienții, ori că ne referim la angajații companiei noastre.

Debutul pandemiei a fost momentul în care am realizat încă o dată că, doar atunci când suntem uniți și acționăm împreună ca o echipă puternică, putem să atingem rezultatele pe care ni le-am propus, lucru dovedit cu atât mai mult acum, în această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții. Asadar, nu putem spune ca operatiunile noastre au fost afectate, ci mai degrabă că ne-am reinventat și am făcut față provocărilor de peste an”, spune Monica Dan, directorul general al Mec Diesel. 

Potrivit estimărilor Monicăi Dan, piața va înregistra o creștere generală de minimum 7% pe toate segmentele în 2021, principala modificare urmând să fie legată de alegerile clienților referitoare la modele sau motorizări.

„Deși se anunță încă un an atipic, credem că va urma o creștere generală de minimum 7% pentru toate segmentele de vehicule, dar alegerile clienților referitoare la modele sau motorizări se pot schimba în comparație cu anii anteriori. O mare parte din creștere estimăm că o sa fie în zona automobilelor electrice și hibride, a SUV-urilor mici, iar pentru segmentul de vehicule comerciale, creșterea va fi realizată de vehiculele destinate construcțiilor și a celor specializate, trend deja început în 2020. Dacă ne referim la vehiculele al cărui volum de vânzare va scădea, probabil că vor fi cele cu motorizări diesel din segmentul autoturismelor, explică directorul general al companiei.

 Cele mai căutate componente auto                                                                                

„Cele mai solicitate componente fac parte din categoria consumabilelor, aici includem lubrifianții, filtrele, elemente ale sistemelor de frânare și suspensie, role și curele. Livrăm constant către clienții noștri aceste elemente, dar având în vedere specializările noastre și segmentul de autovehicule comerciale pe care activăm, avem foarte multe solicitări și pentru motoare complete, piese de motor, componente de transmisii și pneumatică”, susține Dan. 

În schimb, cum se află abia la început, piața vehiculelor electrice nu e deocamdată furnizoare de cerere majoră pe piața componentelor, deși a devenit direcția aleasă de tot mai mulți producători.

„În acest moment nu cred că putem vorbi despre o piață dezvoltată Iîn ceea ce privește autovehiculele electrice sau hibride, suntem încă la început cu acest capitol, chiar dacă într-acolo se îndreaptă industria auto. Dacă pentru autoturisme  a început să se contureze o piață, vehiculele comerciale sunt încă la partea de pionierat și credem că o să mai treacă cel puțin câțiva ani până să vorbim cu adevărat de o piață de piese pentru aceste tipuri de vehicule.

Majoritatea furnizorilor noștri au început să dezvolte componente pentru autovehiculele electrice sau hibride pentru a putea ține pasul cu viitoarele cerințe ale pieței. Piața de autovehicule electrice este încă la început, parcul auto este nou, iar majoritatea vehiculelor sunt încă în perioada de garanție. De aceea, în acest moment nu putem spune că există cerere de componente pentru acestea. Cu atât mai mult nu putem vorbi acum de o piață de piese de schimb  pentru vehicule comerciale – aici așteptăm ca în următorii 2-3 ani să asistăm la formarea primelor flote de camioane electrice în România”, arată Monica Dan. 

Evident, piața se pregătește pentru viitorul apropiat, când mașinile electrice vor domina străzile, iar mecanicii se vor specializa pe intervenții la acestea, situație care e va repeta și în cazul furnizorilor de piese de schimb. 

„Cu siguranță, orice reprezentanță auto care comercializează autovehicule electrice are personal specializat pentru intervenții specifice acestora, însă credem că service-urile independente nu sunt încă atât de bine pregătite. Suntem absolut încrezători că inginerii și mecanicii  români vor învăța, se vor adapta ușor, ca de fiecare dată, la cerințele pieței și la noua tehnologie. Deja se văd semne de dezvoltare pe acest segment, prin creșterea participării la traininguri organizate împreună cu specialiști ai producătorilor de top din lume. Mec-Diesel organizează  astfel de traininguri împreună cu furnizorii săi importanți, precum și cursuri tehnice la care participă și clienții noștri, atât proprietarii, cât și responsabilii de flote sau service-uri auto”, explică Dan.

Cum se va comporta piața auto în 2021

„Noi credem că piața auto de vehicule noi se va bucura de o creștere generală cu minimum 7%-10% față de anul trecut, fie că vorbim despre autoturisme sau despre autovehicule comerciale ușoare sau grele. Ne așteptăm ca această creștere să fie mai consistentă în a doua parte a anului, când probabil, vor fi în plină dezvoltare proiectele mari de investiții și programele de dezvoltare economică, din România. Segmentul pe care activăm, comercializarea de piese de schimb pentru autovehicule comerciale, este direct conectat cu piața de vehicule comerciale, așadar depindem într-o bună măsură de evoluția acestei piețe în realizarea volumelor prognozate pentru 2021. De asemenea, suntem conectati cu întreg mediul de afaceri din țară prin clienții  și furnizorii noștri, de aceea avem credința că fiecare companie trebuie să facă tot ce depinde de ea pentru a crea un mediu economic sigur și stabil, fără sincope în aprovizionare și fără întârzieri la plată, cu transparență și corectitudine față de parteneri, precum și cu deschidere față de schimbările majore din societate și din tehnologie”, conchide Monica Dan.

Ceea ce rămâne de văzut e gradul în care pandemia de coronavirus va influența și în acest an business-ul.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...