Deși Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, a ajuns la 8 ani, RPHI refuză să scoată turnul de 137 de metri la vânzare

Finalizat acum 8 ani, Sky Tower încă își păstrează coroana de cea mai înaltă clădire din România, până la finalizarea, la sfârșitul acestui an, a UBC 0, dezvoltat de Iulius la Timișoara și înalt de 155 metri. Sky Tower are 137 de metri și 37 de etaje cu o suprafaţă închiriabilă totală de 41.200 de metri pătraţi, a fost finalizat la sfârşitul lui 2012 şi are o valoare estimată de circa 123 de milioane de euro. Proprietarul clădirii, Raiffeisen Property Holding Internaţional (RPHI), nu intenționează să vândă imobilul.
Răzvan Zamfir - mar, 22 dec. 2020, 20:12
Deși Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, a ajuns la 8 ani, RPHI refuză să scoată turnul de 137 de metri la vânzare
„De la începutul pandemiei SkyTower a păstrat un grad de ocupare constant, de 94%, iar chiriașii nu au solicitat reducerea sau renunțarea la spațiile de birouri pe care le ocupă. Mai mult, trei chiriași au contractat spații suplimentare înainte de începerea pandemiei, și-au meținut decizia și au realizat extinderea în acest an. Impactul imediat al pandemiei poate fi observat, ca situație caracteristică la nivel național, în gradul redus de prezență fizică la birou, având în vedere necesitatea distanțării fizice și faptul că acum recurgem la telemuncă. Colegii noștri din clădire continuă să vină la birou, chiar dacă acest lucru se întâmplă într-o proporție redusă, prin rotatie; clădirea SkyTower continuă să fie operațională și sunt implementate măsurile sanitare și de prevenire necesare”, spune Adriana Drăgoescu, CEO RPHI.

E drept, unul dintre chiriașii turnului de birouri e Raiffesen Bank, colegă de grup cu RPHI, dar impactul pandemie rămâne indiferent de chiriaș, mai ales că zvonuri din piață arată că Oracle, care are închiriate 9 dintre cele 37 de etaje, ar putea renunța la ele sau la o parte dintre ele. Momentan, spun unii analiști, valoarea clădrii, de circa 3.000 de euro mp, adică 123,6 milioane de euro.

„Faptul că pandemia a forțat trecerea către telemuncă a pus presiune și pe ceea ce înseamnă relaționarea la birou și pe comunicarea echipelor, prin urmare ne-am îndreptat mai mult către dezvoltarea zonei de servicii și a comunității SkyTower. Am analizat impactul pandemiei și nevoile angajaților chiriașilor noștri și în doar câteva luni am reușit să demarăm o serie de proiecte, precum aplicația de community management Spaceflow. Aceasta este o aplicație mobilă de comunicare și interacțiune dedicată exclusiv chiriașilor, prin care ei pot accesa o varietate de servicii și facilități și rămân conectați la viața comunității și a echipei. Tot în această toamnă am lansat și programul SkyCreatives, prin care SkyTower devine o platformă open source pentru tinerii artiști și prin care urmărim să le susținem proiectele”, explică Drăgoescu. 

Din punct de vedere operațional, anul acesta proprietarul Sky Tower s-a concentrat pe două obiective principale. În luna martie (în lockdown) a demarat programul de igienizare a clădirii, urmărind recomandările autorităților, ceea ce a permis ca SkyTower să fie operațională și deschisă pentru colegii care au nevoie să vină la birou, iar al doilea obiectiv ține de reconversia unor spații din clădirea SkyTower pentru a putea fi puse în folosul comunității și angajaților. 

Deși ultima clădire dezvoltată a trecut de 8 ani, Adriana Drăgoescu spune că, deși pe piață pot apărea obiective interesante de investiții, pentru moment Raiffeisen Property Holding International nu planifică o nouă investiție locală, chiar dacă piața locală de birouri și-a dovedit reziliența și a depășit contextul generat de pandemie, iar dezvoltatorii prezenți în România și-au continuat proiectele aflate în curs de implementare, în timp ce cererea de noi spații a oscilat, cu o revenire importantă în trimestrul trei.

Cu toate astea, suprafețele de birouri livrate sunt însă cu mult sub nivelul anului anterior, ceea ce se va perpetua pentru o perioadă și în 2021. 

Cât de mult a afectat pandemia

„Sectorul office păstrează o dinamică ridicată și în pofida pandemiei există oportunități de investiții și tranzacții importante au avut loc în acest an. Întrebarea principală este cum va evolua anul viitor. Dacă în 2020 majoritatea proiectelor care au continuat au fost livrate sau sunt aproape de finalizare, pentru 2021 proiectele în pregătire sunt într-un număr redus și cu o suprafață sub nivelurile cu care ne-am obișnuit din anii trecuți. Situația generală este acum sub evaluare, iar cea mai importantă condiție acum este faptul că investitorii și dezvoltatorii prezenți pe piața locală au încredere în sector și dispun de resurse pentru noi dezvoltări pentru momentul în care pandemia va fi sub control și ritmul pieței va reveni”, arată Drăgoescu.

Iar pandemia de coronavirus, care a dat peste cap lucrurile și a forțat jucătorii din piață să încerce să se adapteze unei realități noi, se poate transforma într-o criză, deși diferită față de cea de acum un deceniu. 

„Suntem într-o criză, de o cu totul altă factură decât cea a deceniului trecut și al cărei impact este diferit de această dată. Mai mult, efectele sale sunt diferite și în aceeași industrie, dacă comparăm impactul pe care il are asupra sectorului logistic, unde nevoia de spații este în creștere, și asupra sectorului comercial și office. În privința SkyTower, de-a lungul anului am lucrat constant la reducerea acestor efecte prin acțiuni pentru chiriași și angajați, prin instrumente dedicate, care stimulează consolidarea comunității SkyTower, iar ca rezultat avem o poziție solidă, sprijinită și de acționarul RPHI. Revenind însă la contextul general, evoluția crizei, acutizarea sau reducerea efectelor pandemiei în viața de zi cu zi, în economie și în sectorul real estate, depind foarte mult de momentul în care vom avea un vaccin disponibil pe scară largă și riscul major al acestei pandemii a fost depășit”, conchide Adriana Drăgoescu.

În ceea ce privește viitorul turnuui de birouri, nu ar fi exclus ca acest să rămâna perpetuu în portofoliul RPHI, mai ales că, pe măsură de trece timpul, imobilul va necesita investiții serioase atât în modernizarea în zine, cât și în adaptarea la noile tehnlogii care au apărut și apar pe piață.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...