Importurile a patru produse agroalimentare din Ucraina sunt interzise în România. În ce condiții mai pot intra, totuși, în țară

De ieri și până în data de 5 iunie, România nu mai poate importa din Ucraina grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințe de floarea-soarelui întregi sau sfărâmate. Aceste mărfuri pot doar tranzita țara. Excepție fac mărfurile ce fac obiectul unor contracte semnate înainte de 2 mai.
Alina Stanciu - mie, 03 mai 2023, 10:21
Importurile a patru produse agroalimentare din Ucraina sunt interzise în România. În ce condiții mai pot intra, totuși, în țară

Comisia Europeană a publicat aseară în Monitorul Oficial European Regulamentul de Punere în Aplicare al Comisiei de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, regulament prin care se interzic, începând de ieri, importurile de grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințe de floarea-soarelui întregi sau  sfărâmate din Ucraina în România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Există însă și o excepție.

Potrivit Regulamentului, este permis importul acestor mărfuri pe teritoriul celor cinci state în cazul în care se execută anumite contracte semnate înainte de 2 mai.

„Cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a produselor enumerate în anexa la prezentul regulament, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”, se specifică în Regulament.

Practic, între 2 mai și 5 iunie,  grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

„În timp ce răspund preocupărilor agricultorilor din statele membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei”, a transmis Comisia.

„Este necesar să se asigure că grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina, toate în concurență pentru aceleași capacități de depozitare, sunt puse în liberă circulație sau plasate sub regim de antrepozitare vamală, de zonă liberă sau de perfecționare activă, numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”, se arată și în preambulul Regulamentului.

De asemenea, conform sursei citate, deși s-au înregistrat multe îmbunătățiri în ultimele luni, există în continuare blocaje logistice importante. Infrastructura a rămas insuficientă pentru a face față creșterii bruște a traficului, în special la frontierele dintre Ucraina și statele membre. Există, de asemenea, un risc ridicat ca spațiile de depozitare să ajungă rapid la capacitate maximă în statele membre afectate.

Ce va urma

Regulamentul se aplică până la 5 iunie 2023, dată când expiră perioada de  liberalizare temporară a tuturor importurile din Ucraina precum și măsurile de protecție comercială împotriva companiilor ucrainene.

Comisia este pregătită însă să reimpună măsuri preventive și după expirarea actualului Regulament privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene, cât timp cât situația excepțională continuă.

În plus, Comisia va evalua suplimentar evoluția altor produse sensibile în cadrul procedurii accelerate de salvgardare.

Amintim că UE a liberalizat temporar toate importurile sale din Ucraina și a suspendat măsurile de protecție comercială împotriva companiilor ucrainene până la 5 iunie 2023. De asemenea, UE a pus în aplicare benzi de solidaritate pentru a se asigura că grânele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie de ele, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restricționat grav accesul Ucrainei la porturile sale din Marea Neagră.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...