5,04 milioane de români sunt în prezent scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS), iar pentru imensa majoritate a acestora statul este cel care virează CASS la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, reiese dintr-o statistică realizată anual de Economica, pe baza datelor oficiale comunicate de CNAS.
În această situaţie se află următoarele categorii de asiguraţi:
Toate aceste categorii de asiguraţi sunt în prezent scutite de la plata contribuţiei la sănătate, aceasta fiind plătită în numele asiguraţilor preponderent de către stat şi într-o mică măsură de către angajatori.
De la 1 ianuarie 2018, cei peste 5 milioane de români vor fi în continuare scutiţi de la plata CASS, dar pentru ei nimeni nu va mai plăti contribuţia la sănătate, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii (Legea nr. 95 din 2006). Ei se vor alătura celor 5,27 de milioane de români asiguraţi la sănătate, majoritatea copii şi coasiguraţi, pentru care nimeni nu plăteşte în prezent contribuţia şi nici nu o va plăti anul viitor. Prin urmare, de la 1 ianuarie, vom avea în total peste 10,30 milioane de români asiguraţi la sănătate, pentru care nimeni nu va mai vira contribuţia la Fondul Sănătăţii.
Mai puţin de 6,8 milioane de români plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate, reiese dintr-o statistică Economica. Aceştia sunt salariaţi, liber profesionişti, persoane care plătesc CASS la nivelul salariului minim pe economie, persoane fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, persoane care sunt asigurate la sănătate în raport cu venitul din agricultură. Detalii, într-un articol Economica.net care poate fi accesat aici.
În anul 2017, cotele de contribuţii pentru asigurările sociale de sănătate şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate sunt de:
De la 1 ianuarie 2018, contribuţia la sănătate se va plăti în cotă de 10% şi va cădea în sarcina salariatului.
Precizări:
Informaţiile despre numărul de persoane din fiecare categorie de asiguraţi dintre cele enumerate mai sus sunt valabile pentru luna februarie a acestui an. Abia la începutul anului viitor CNAS va centraliza date mai recente despre numărul de români din fiecare categorie de asiguraţi.