De la 1 ianuarie, daunele pentru victimele străzii și accidentele din străinătate vor fi plătite de un singur birou

18 12. 2016
asf_autoritatea_de_supraveghere_financiara_06479700_08930100_61292700

Chiar dacă își va păstra independenţa juridică de până acum pentru a nu încălca legislația europeană, BAAR va prelua mult mai multe atribuții și va intra sub jurisdicția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). AGA din trimestrul I 2017 va decide noile contribuții ale asigurătorilor la viitorul BAAR.

Deocamdată, modificarea statutului BAAR pentru a se permite preluarea patrimoniului Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) așteaptă modificarea ASF. După avizarea și înregistrarea modificărilor statului în instanță, BAAR va putea prelua patrimoniul FPVS de la 1 ianuarie, urmând ca până pe data de 19 martie 2017, termen stabilit de OUG 54/2016 pentru finalizarea fuziunilor celor trei entități și constituirea BAAR la nivel global, aflat în subordinea ASF.

Practic, după fuziune, BAAR va plăti și daunele pentru accidentele provocate de neasigurați pe teritoriul României și pe cele realizate de autovehiculele asigurate în România care fac accidente pe teritoriul Uniunii Europene. Dacă acum avem de-a face cu o contribuție de 2,5% din totalul primelor brute subscrise ca și contribuție plătită de asigurători către BAAR și 2% din totalul primelor brute încasate către FPVS, în viitor nu știm care va fi cuantumul contribuțiilor, cu atât mai mult cu cât de anul viitor va intra în jurisdicția BAAR și baza de date CEDAM care era cuprinsă până acum în comisioanele plătite de asigurători către ASF.

După cum explică surse din piața asigurărilor, cuantumul acestor contribuții va fi stabilit în AGA din trimestrul I 2017, procentul votat urmând a fi supus apoi aprobării ASF.

Viitorul BAAR, care își va păstra forma juridică, dar va fi supus aprobării/asutorizării ASF, va fi împărțit în trei direcții: Carte Verde, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii și direcția Analize și Statistici.