E posibilă soluţia Orban „Bucureşti – Braşov cu avionul”? Răspunsul aviatorilor: Da!

Preferabilă unei autostrăzi pe Valea Prahovei, ar fi operarea de zboruri Bucureşti - Braşov, le-a spus premierul Orban românilor exasperaţi de trenurile aglomerate sau de cozile de pe DN1. ECONOMICA.NET a întrebat oameni din aeronautică dacă un astfel de zbor ar fi viabil, având în vedere distanţa mică şi dacă da, cât ar costa. 
Anemona Andone - Dum, 17 nov. 2019, 20:17
E posibilă soluţia Orban

Deşi Braşovul este la o distanţă mai mică de 200 de kilometri faţă de Bucureşti, călătoria din Capitală către acest oraş din Ardeal este un adevărat calvar, mai ales în weekend. Astfel, pe varianta rutieră durează chiar cinci ore, din cauza aglomeraţiei din zone precum Centura Ploieşti, Comarnic şi Buşteni. 

Deşi durata călătoriei poate fi de 2,5 ore cu trenul, nici acesta nu este o alternativă tocmai plăcută, având în vedere aglomeraţia rezultată după introducerea gratuităţii pentru studenţi.

În contextul unei vizite la Braşov, oraş din care spune că provine, premierul României a prezentat o altă variantă: cea cu avionul.

„Sunt convins că vom ajunge de la Bucureşti la Braşov mult mai repede cu avionul pe aeroportul realizat de Consiliul Judeţean, decât pe tronsonul de autostradă. Dar, ne propunem ca obiectiv să realizăm şi acest tronson de autostradă. Evident, nu putem să o facem într-o guvernare de tranziţie, care are o durată de maximum un an de zile şi acest obiectiv nu poate fi asumat decât pentru un mandat de patru ani”, a spus premierul Ludovic Orban.

Pornind de la spusele acestuia, ECONOMICA.NET a discutat cu persoane din domeniul aviaţiei pentru a vedea dacă ar fi posibile curse aeriene Bucureşti – Braşov, cât ar costa şi cât ar dura.

Dorin Ivaşcu, preşedintele Asociaţiei Române a Opertorilor Privaţi din Aviaţie (AROPA), ne-a spus că ar exista interes pentru operarea de curse Bucureşti – Braşov. Potrivit acestuia, pe noua rută ar putea opera Tarom, dar şi jucători privaţi cu avioane mai mici, de până la 10 locuri.

Preşedintele AROPA, originar din Braşov, ne-a dat exemplul unui operator din Sibiu, care ar avea un astfel de avion.

Mai departe, am discutat cu Julius Selea, directorul general al companiei JBC Eden, care figurează în Registrul Operatorilor Aerieni Români şi care derulează operaţiuni pe Aeroportul din Sibiu.

Selea apreciază că operarea de curse Bucureşti – Braşov va fi rentabilă, având în vedere traficul din weekend de pe Valea Prahovei.

Acesta spune că deţine un avion cu 9 locuri, ce ar putea fi introdus pe o astfel de rută. „La o frecvenţă de 1-2 zboruri pe zi, ar fi rentabil”, a explicat Julius Selea.

Potrivit lui, în funcţie de frecvenţa zborurilor poate scădea preţul biletului. Selea estimează că pentru a fi competitiv transportul cu avionul, preţul unui bilet ar putea ajunge la 50 de euro, dar nu mai jos de atât.

„Pentru un pasager, taxele de aeroport, fără aterizare, ajung la 25 – 30 de euro”, a exemplificat directorul general al JBC Eden.

Acesta apreciază că avionul va fi preferat de cei care consideră că timpul costă bani şi pierd prea mult timp pe alternativele rutiere şi feroviare. El a dat exemplul unei călătorii de la Bucureşti la Sibiu, care cu avionul durează sub o oră, iar cu trenul peste cinci ore.

Rămâne de văzut când va fi gata Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav şi dacă vor fi companii care vor opera şi pe rute interne precum Bucureşti – Braşov. 

La finele lunii octombrie, Roxana Mînzatu, fostul ministru al Fondurilor Europene, a anunţat că aeroportul din Braşov ar putea fi construit cu fonduri din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Consiliul Judeţean Braşov a semnat pe 21 august contractul pentru construcţia terminalului Aeroportului Braşov – Ghimbav. Lucrările vor fi executate de Asocierea Bog’Art SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA. Aceasta va avea la dispoziţie 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic şi apoi 9 luni pentru construcţie, din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de oficii poștale sau de concedieri
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, că nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale sau să fie daţi oameni afară, menţionând că Poşta......
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și ...
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...