De la betoane şi ciment la high-fashion. Povestea românului care a adus în ţară cel mai mare retailer de modă din Portugalia

01 09. 2016
magazin_lanidor_52625100

LANIDOR, cel mai mare retailer de haine portughez pentru femei, a deschis ieri, 1 septembrie, primul magazin în România, în centrul comercial ParkLake, din București. Pentru cliente, tinere de peste 20 de ani, cu venituri peste medie, este un spaţiu micuţ, de numai 125 de metri pătraţi de unde şi-ar putea cumpăra îmbrăcăminte exclusivistă produsă cu preponderenţă în Portugalia. Pentru Adrian Dumitrescu (39 de ani), francizatul portughezilor de la Lanidor, magazinul reprezintă însă începutul unui vis pe cale să devină realitate: un business de familie pe care să îl conducă „simţindu-se bine” şi o asigurare financiară pentru cele două fiice de zece şi respectiv opt ani.

Aceasta după aproximativ 12 ani de muncă de finanţist într-o corporaţie, CarpatCement Holding, în cadrul căreia a activat de la terminarea unui MBA în cadrul ASE, până în 2011. „Am început la divizia de betoane,  în 99, iar apoi am activat în toate diviziile CarpatCement din România”, povesteşte Dumitrescu despre trecutul său de corporatist care, la un moment dat, nu i s-a mai potrivit. „După mulţi ani în corporaţie am realizat că zona de corporate nu mi se mai potriveşte şi am decis să merg spre antreprenoriat. Având în vedere cunoştinţele pe care le aveam în această zonă financiară (Dumitrescu este şi  consultant fiscal), din 2012 am început să fac consultanţă, după ce, un un an urmă, am făcut o mică pauză pentru a mă relaxa.”

Lanidor – franciza care i-a ieşit în Google

Dacă îl întrebi de ce s-a apucat de fashion pentru femei, antreprenorul face imediat trimitere la soţie şi la cele două fiice care „merg cu plăcere la cumpărături în mall”. Ele l-au inspirat în alegerea căii, dar şi a segmentului de piaţă pe pe care să îl abordeze – pe segmentul sub-mediu concurenţa este foarte mare, ai o mulţime de opţiuni, dar cele care vor ceva mai exclusivist, mai elegant, nu găsesc aşa uşor.

A căutat pe Google, a citit reviste de modă, a apelat la cifrele companiilor de real estate, a făcut o mie de calcule şi, după o experienţă ratată cu un retailer polonez al cărui nume refuză să îl divulge, cel mai folosit motor de căutare i-a arătat şi cartea câştigătoare: Lanidor. „Nu ştiam acest brand dinainte. Am căutat pe internet ‘francize disponibile în Europa'”, mai povesteşte antreprenorul care vede în Lanidor exact ceea ce căuta: o franciză pe care să şi-o permită (taxa de intrare în franciză este de 25.000 de euro), un brand internaţional de renume şi posibilitatea de a se dezvolta. „Am optat pentru fashion cu sufletul, dorind să fac ceva frumos care să ne încânte ochii”, concluzionează antreprenorul care continuă şi business-ul în consultanţă.

Investiţie de 200.000 de euro. Vizite pe la zece bănci

Odată aleasă franciza pe care o reprezintă în exclusivitate în România, Dumitrescu a trebuit să facă rost şi de banii pentru investiţie – în total în jur de 200.000 de euro. „Am fost pe la vreo zece bănci până am găsit finanţarea. Garanti Bank a finanţat aproximativ jumătate din investiţie”, mai spune investitorul mulţumit de faptul că Lanidor a răspuns prompt de la primul e-mail. Negocierile cu ei au durat câteva luni şi au presupus vreo trei deplasări în Portugalia. „Nici noi nu ştiam prea multe despre România înainte să îl cunosc pe Adrian. Ştiam că este o economie care creşte rapid şi am observat şi ulterior acest lucru. Femeilor din România le place să se îmbrace frumos, spre deosebire de nord-europence, sşpre exemplu, care se îmbracă de obicei casual. Pentru noi contează, de asemenea, clima, care nu este cu mult diferită de cea din Portugalia”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ana Paula Matos, International Retail Manager Lanidor Group. Aceasta nu exlude varianta ca, pe viitor, unele dintre produsele Lanidor să fie parţial „made în România”. „Nu eu mă ocup de acest segment şi nu am informaţii pe acesată temă, dar cred că este posibil”, afirmă managerul grupului de fashion portughez.

          Acum, 30-40% dintre produsele din magazinul Lanidor sunt fabricate în unitatea de producţie pe care compania o deţine în Portugalia cu materiale din Italia. Sunt articole marcate printr-o etichetă neagră spre a le deosebi de celelate haine fabricate de companie în China sau India.

      Plan de investiţii: două magazine pe an

Aflată pentru prima oară în România, Matos spune că vede un potenţial de cel puţin o deschidere de magazin în fiecare an, în următorii cinci ani,  viziune care coincide şi cu planurile francizatului român. Ne gândim să deschidem două magazine pe an, începând cu 2017. Deja suntem în discuţii avansate pentru a doua deschidere într-un mare mall deja existent”, dezvăluie Dumitrescu, care speră să îşi amortizeze cei 200.000 de euro investiţi până acum în circa trei ani. „Pentru primul an de operare, compania estimează o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de euro”, spune acesta gândindu-se deja şi la următorul pas. În funcţie de rezultate este posibil să aducă şi divizia pentru copii a LANIDOR.

La nivel internațional, brandul LANIDOR este prezent cu unități deschise în zece țări din Uniunea Europeană, dar și din afara continentului, România fiind cea de-a 11-a țară în care brandul de modă este disponibil.

Povestea brandului LANIDOR a început în 1966, în Portugalia, odată cu decizia proprietarului fabricii care producea fire pentru tricotaje, de a deschide un magazin de prezentare pentru a-și vinde produsele mai ușor. Începând cu anii 80, lanțul de magazine LANIDOR a început să intre pe segmentul de îmbrăcăminte pentru femei „ready-to-wear”. 

Retailerul de modă LANIDOR face parte din grupul cu același nume, grup care mai deține brandurile: Globe, brand de lux lansat în Spania și achiziționat ulterior de compania portugheză; Quebramar, linie de haine destinată inițial bărbaților, actualmente având și o linie pentru femei; Casa Batalha, brand de accesorii, cel mai vechi din Portugalia, datând din 1635, și Companhia do Campo, brand home decor.

În prezent, brandul LANIDOR deține șapte concepte: LA Woman, brandul prezent și în România, pentru început, LA Kids & Junior, linie de haine pentru copii cu vârstă între trei luni și 12 ani, LA Accessories, LA Caffe, un lanț de cafenele și restaurante, LA Outlet, LA Shop Online, brand disponibil pentru comenzi inclusiv în România și LA Eyewear.

La nivel internațional, LANIDOR își va continua strategia de a deveni un brand global, păstrând Spania ca piață prioritară, vizând în prima parte a anului 2017 intrarea pe piețe precum Dubai și Arabia Saudită.