SmartWrap, fostă M&M Product, este o companie cu capital privat 100% românesc, prezentă de 30 de ani pe piață. Acționarii sunt două femei antreprenoare din Brașov, Melinda Mureșan și Claudia Roman. În portofoliul companiei, 60% din clienți sunt din domeniul FMCG (alimentar, băuturi, conserve). Restul provin din alte industrii care folosesc înfoliere în stretch.
Furnizorul operează o platformă la Râşnov, unde are producţie şi depozitul central, precum şi trei puncte de lucru regionale, în Bucureşti, Craiova şi Bacău.
”În 30 de ani totul se schimbă pentru că economia fluctuează, iar piața răspunde la toți acești stimuli. Dacă ne uităm în trecut, când am început noi activitatea, nu existau date relevante pentru această industrie, pentru că doar o mică parte din bunuri se ambalau. Însă, piața a evoluat odată cu creșterea producției, a PIB-ului și a transportului de bunuri. Acum 10 ani, piața era cel mult la jumătatea din ce avem azi, adică maxim 100 milioane de euro”, a spus Melinda Mureșan.
Potrivit acesteia, schimbările în piața ambalajelor flexibile au fost majore, mai ales în ultimii 20 ani caracterizați de crize economice, pandemia de Covid 19, schimbări climatice și directive europene noi menite să împiedice efectele tot mai nocive ale poluării și la care jucătorii din industrie au trebuit să adere.
”Credem că toate acestea au determinat o schimbare a mentalității la nivel de piață, care, astfel, a fost nevoită să evolueze și să adopte tehnologii noi și inovatoare. Clienți au început să se orienteze spre ”cost cutting” și să abandoneze mitul prețului cel mai mic care, pe termen mediu și lung, generează costuri mult mai mari pentru o companie. Explozia prețurilor la energie, gaze, combustibil etc., dublată de scădearea consumului la produse, a forțat companiile să fie mai atente la eficientizarea costurilor și la soluțiile de eficientizare a consumului. Alegând o soluție de ambalare mai performantă, consumul de energie se poate reduce cu până la 30%, iar consumul specific cu până la 60%. De asemenea, clienții au început să fie mai deschiși și să înțeleagă importanța automatizării în eficientizarea costurilor.
Din punctul meu de vedere, este nevoie să conștientizăm că soluțiile inovatoare și infuzia de know-how sunt singurele pârghii de care ne putem ajuta pentru a fi performanți și sustenabili.
În cifre, estimarea noastră este că valoarea pieței ambalajelor flexibile în total se află undeva între 220-250 milioane de euro”, a precizat fondatoarea SmartWrap.
Piaţa din România consumă anual circa 30.000 de tone de folie stretch pentru paletizare, din care doar 10% sunt folii de înaltă performanţă.
”Asta ne arată că restul pieței consumă, în continuare, folii de calitate slabă sau medie care se traduce în risipă financiară și consum mare de material plastic. De aceea, misiunea noastră este de a învăța piața, prin diagnoză și know-how, că este momentul să treacă de la soluțiile pe care le foloseau până acum la soluții noi care asigură performanța și reduce costurile”, explică managerul.
Astfel că, în contextul actual al digitalizării și economiei de resurse, strategia companiei se concentrează pe diagnoză în piață, educare și promovare.
”În contextul actual, anticipăm o accentuare a necesității de eficientizare a costurilor în industria ambalajelor flexibile. Suntem convinși că inovația și calitatea vor juca un rol tot mai important. În acest sens, am lansat, încă din 2023, Centrul Mobil de Testare a stabilității paleților ambalați în folie stretch, primul de acest fel din România. Motivul este acela că vrem să aducem în atenția clienților și a tuturor producătorilor și transportatorilor români că modul în care înfoliem și transportăm produsele poate fi 100% digitalizat, controlat, testat, măsurat și cu costuri substanțial reduse”, a explicat reprezentanta SmartWrap.
În cei 30 de ani de activitate, compania a realizat gratuit, peste 10.000 de diagnoze și teste în piață. Rezultatul a fost o reducere a consumul cu 25.000 tone plastic în perioada 2005-2019.
Melinda Mureșan spune că clienții companiei caută în mod activ eficientizare şi reducere de costuri, însă de cele mai multe ori nu au suficient timp pentru a regândi soluţia de înfoliere pe care o folosesc.
”Cunoscând piața și luând în calcul reglementările europene, companiile vor trebui să adopte tot mai mult tehnologii noi pentru a face economii financiare și de materiale (folie stretch, în cazul nostru). Este limpede că foliile de înaltă performanță (HighPerfomance) sunt viitorul, dacă vrem să vorbim de sustenabilitate și eficiență. În general, companiile sunt deschise la soluțiile noi pe care le propunem, doar că procesul de acceptare este îngreunat de provocările zilnice pe care o companie le are. Este destul de greu să își găsească timp pentru a sintetiza toate costurile (ambalare, transport, consum de energie etc.) și a trage linie pentru a vedea diferența”, a mai adăugat aceasta.
Începând cu anul viitor, compania vrea să își extindă afacerile și în țările din regiune. ”Avem deschise discuții cu partenerul nostru strategic, Thong Guan, pentru a intra pe piețele din vecinătate: Bulgaria, Polonia, Ungaria, Moldova. Procesul de extindere va începe în 2025 gradual și se va realiza pe toate aceste piețe”.
Pe plan intern, Melinda Mureșan crede că piața se va maturiza și dar trebuie în continuare educată în ceea ce privește consumul eficient și responsabil de ambalaje flexibile.
”Din interacțiunile cu clienții noștri, vedem că încep să fie deschiși la nou, la inovație, de aceea estimăm că cererea pentru ambalaje HP (de înaltă performanță) va crește în următoarea perioadă. Per total, credem că va fi o creștere mai mare ca de obicei, cu aproximativ 25%, datorată presiunii pe eficientizare și optimizare a costurilor”.
Cât privește cifra de afaceri, Mureșan estimează în acest an un nivel similar cu cel de anul trecut și o creștere cu 12% a volumelor livrate în piață. În 2023, a înregistrat afaceri de 28 milioane de lei, în scădere cu 23% față de anul anterior, potrivit celor mai recente date disponibile din platforma Termene.
”Odată cu pandemia de Covid-19, piața materiilor prime s-a destabilizat foarte mult. S-a creat un nou model cu fluctuații de 20% de 2-3 ori pe an, lucru foarte dificil de gestionat pentru toți jucătorii din piață. De aceea, în acest context, cifra de afaceri nu mai este o informație relevantă. Indicatorii după care ne calculăm traseul anual al companiei sunt eficiența și performanța”, a explicat directorul general al SmartWrap.
Industria ambalajelor flexibile din România se confruntă în prezent cu o serie de provocări semnificative, în mare parte influențate de dinamica producției și de comportamentul consumatorilor. Diminuarea capacităților de producție din ultima perioadă, corelată cu un consum care nu dă semne de revenire, afectează cererea și pune presiune asupra întregului lanț de aprovizionare.
În plus, reticența unor clienți de a adopta soluții noi, chiar și atunci când acestea sunt mai eficiente și avantajoase pe termen lung, reprezintă o barieră importantă în procesul de inovare.
”O altă provocare cu care ne confruntăm este reticența unor clienți la schimbare, la nou. Chiar dacă soluțiile pe care le oferim se dovedesc a fi mult mai avantajoase din toate punctele de vedere, este destul de greu să le adopte și să conștientizeze că, pe termen lung, aceste schimbări le vor aduce economii, performanță și competitivitate în piață. Dar, suntem conștienți că această muncă de pionierat este un proces de lungă durată, care necesită constanță și perseverență”, a completat Melinda Mureșan.
Aceasta a mai subliniat importanța unui cadru legislativ și politic stabil pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
”Pentru a se dezvolta, mediul de afaceri are nevoie de stabilitate și predictibilitate, două componente pe care le asigură clasa politică prin legile pe care le emite. Neclaritatea socio-politică este o piedică majoră în obținerea performanței în business”.