Smart Fintech este un start-up lansat în 2019 cu acţionariat 100% românesc, cu patru membrii fondatori: Andrei Dumitru, Mihaela Georgescu, Alexandru Cociu şi Ana Maria Georgescu. Este prima şi momentan singura instituţie autorizată de Banca Naţională a României să presteze ambele tipuri de servicii (plăţi şi acces la conturi). SmartFintech a obţinut autorizaţia BNR în 2021, în aprilie pentru iniţiere plăţi şi în octombrie pentru interogare conturi.
„Serviciu SmartPay este serviciul prin intermediul căruia se pot iniţia plăţi de tip open banking (sau plăţi cont la cont) şi vedem două mari categorii de parteneri pe care îi putem sprijini: plățile online pentru bunuri și servicii şi plățile electronice inițiate direct din diferite soluții informatice (ex:aplicații financiar-contabile, soluții de tip Asistent Financiar Personal (PFM) pentru persoane fizice). SmartPay va oferi Utilizatorilor Serviciilor de Plată o modalitate de plată online (pe site-uri web și aplicații mobile), alternativă față de cea cu cardul bancar, pentru plata de bunuri și servicii”, a declarat Ana Maria Georgescu, cofondator SmartFintech.
Ana Maria Georgescu consideră că în cinci ani, oriunde există posibilitatea plăților online cu cardul bancar va exista şi posibilitatea plății online prin transfer cont la cont. Totodată, ea crede că numărul plăților online prin transfer cont la cont îl va depăși pe cel al plăților online cu cardul bancar; iar piața plăților online prin transfer cont la cont va fi dominată de aproximativ 5 furnizori de servicii de inițiere a plății (ca şi in cazul procesatorilor de plăți cu cardul).
Principalele avantaje ale sistemului Open Banking constau în anularea unor verigi din lanţul instituţiilor implicate în sistemele de plată actuale, gen Visa şi Mastercard. Plata cont la cont elimină o serie de comisioane legate de plata cu cardul, persoana juridică ce va alege acest sistem de plată suportând costul către SmartFintech, sub formă de comision stabilit în funcţie de valoarea şi numărul de tranzacţii.
Un alt avantaj este dat de rapiditatea transferului. Banii sunt transferaţi instant nemaiexistând acel timing, de maxim două săptămâni în care banii traşi din contul clientului stau pe hold până sunt viraţi în contul persoanei juridice abonată la sistemul open banking. Compania îşi doreşte să ajungă la o cifră de afaceri de 150.000 de euro în 2022 şi 10 contracte semnate până la sfârşitul lui 2021, unele sunt deja semnate.
Aplicaţia care funcţionează ca un consilier financiar te va ajuta să-ți optimizezi situația financiară (economiile lunare sau compartamentele de consum), oferindu-ți rapoarte financiare personalizate, bazate pe obiceiurile proprii de a cheltui.