De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE

Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele UE, Economica a calculat cu cât cresc prețurile, în medie, pe lanțul de aprovizionare, de la producător la magazin.
Alina Stanciu - joi, 18 apr. 2024, 22:21
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE

Un kilogram de mere din producție locală costa în martie anul acesta pe rafturile magazinelor din România 0,89 de euro (89,04 euro/100 kilograme), cu 54% mai mult decât prețul cu care același produs a plecat de la fermier.

Pe traseul spre magazine, marfa trece însă și prin stațiile de sortare și ambalate care au adăugat la prețul fermierilor, în medie, 31%, adică 0,18 euro pe kilogram (18,07 euro la suta de kg).

Mai departe, retailerul a pus peste prețul cu care marfa a venit de la stația de ambalare încă 17%, adică 0,13 euro (13,44 de euro la 100 de kilograme).

Așadar, dacă defalcăm, reiese că pe lanțul de aprovizionare cea mai mare marjă se adaugă de către stațiile de ambalare.

Cum este în alte state

Dintre celelalte state europene pentru care Economica a identificat date comparabile, în România există cea mai mică diferență între prețul de la fermier și prețul de retail (de la raft).

În Ungaria, Spania și Franța, spre exemplu, prețurile se dublează pe lanțul de distribuție (plus 118% și respectiv 114%).

În Ungaria, prețul unui kilogram de mere ajunge pe raft cu 0,78 de euro, față de 0,35 de euro cât costă, în medie, la poarta fermei și 0,74 de euro la stația de ambalare, ceea ce înseamnă că, exact ca în cazul României, cel mai mare adaos este pus de ambalatori.

Cât despre prețurile din Spania, acestea ajung la 1,4 euro kilogramul (144,27 suta de kilograme) pentru consumatorul final, de la 0,65 de euro (65,93 de euro suta de kilograme) la poarta fermei și 1,03 euro (103,09 suta de kilograme) la stația de ambalare. Sortarea și ambalajul adaugă astfel la preț 56%, în timp ce comercianții își pun alți 39%.

Totodată, în Franța, kilogramul de mere pleacă de la 0,65 de euro (65,33 de euro suta de kg) , iese de la stația de sortare ambalare cu 98% mai scump (1,29 de euro) pentru a ajunge la raft cu încă 39% în plus (1,4 euro).

Prețurile aproape se dublează și în Germania și Polonia (plus 98% și respectiv 94%), cu mențiunea că centrele de depozitare ambalare adaugă, în medie, doar 10% în cazul Germaniei, 79% fiind adaosul pe care îl pun retailerii.

În Polonia, piața se comportă ca și în celelalte state membre analizate, cu un plus de la fermier la centrul de sortare de 78% și încă un porcent de 8,7% adăugat de retaileri.

Sursa: Comisia European[.

Menționăm că prețurile la care facem referire sunt medii și reflectă datele din martie 2024.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă despre recalcularea pensiilor: Nimeni nu va avea pensie scăzută
Ciucă despre recalcularea pensiilor: Nimeni nu va avea pensie scăzută
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că nimeni nu va avea pensia scăzută după intrarea în vigoare a noii legi în domeniu....
Mai mult și mai repede: ținta pentru instalații de stocare a energiei electrice e mult mai ambițioasă în ultima formă a strategiei energetice a României. Cifrele
Mai mult și mai repede: ținta pentru instalații de stocare a energiei electrice e mult mai ambițioasă în ultima formă ...
Strategia energetică a României în ultima sa formă  stabilește ținte mai ambițioase pentru instalarea de capacități ...
Croaţia vrea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza locuinţelor
Croaţia vrea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza locuinţelor
Croaţia vrea să rezolve criza spaţiilor de locuit prin limitarea închirierii de apartamente private în cruciala industrie ...
Comisia Europeană va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Comisia Europeană va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Comisia Europeană a activat aşa-numita "frână de urgenţă" pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica ...