A dat pokerul pe criptomonede. Povestea românului care a instalat primul bancomat de Bitcoin
„Trei ani am fost jucător profesionist de poker. De fapt aştia sunt şi banii cu care am început acest business. Cu 100.000 de euro bani proprii şi ceva împrumuturi. Afacerea cu platformele online pentru poker am început-o prea devreme. Atunci toţi jucătorii online migrau către platformele internaţionale. În 2013 însă, atât eu, stabilit atunci în Barcelona, cât şi fratele meu, în Canada, tranzacţionam bitcoin. În octombrie 2013 a apărut în Canada primul ATM pentru cumpărat Bitcoin ….şi atunci am spus că trebuie să îl aducem şi în România. A fost primul ATM de acest fel din Europa continentală, cu câteva zile înaintea nostră fusese instalat unul la Londra”, povesteşte George Rotariu, co-fondator şi CEO al Bitcoin România.
De la primul ATM de la care poţi să cumperi monede virtuale, introducând chiar lei în bancomat, firma românească a ajuns la patru bancomate de acest tip, trei în Bucureşti şi unul la Cluj şi două platforme de tranzacţionare online: Bitcoin România, pentru clienţii români, şi Bitcoin România Exchange, pentru piaţa din Europa şi Canada. Aşa cum explică George Rotariu, societatea a ajuns la 100.000 de clienţi pe platforfmele de tranzacţionare şi la 100 de milioane de euro tranzacţii cu criptomonede.
Clienţii de Bitcoin sunt în proporţie de 60-75% români, tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 40 de ani, preponderent de gen masculin, după cum declară PR-ul companiei, Mirona Noru. Orice cumpărare sau vânzare către alte portofele electronice este comisionată cu 1% din suma tranzacţionată. Tranzacţiile pe platformele online se pot face prin OP bancar, cu cardul pe internet (singura aplicaţie din Europa care permite plata cu cardul online) şi cash prin intermediul agenţiilor Smith&Smith, cu care au dezvoltată o relaţie de parteneriat, doar pe acest segment.
La ATM-urile specializate în tranzacţionarea de Bitcoin, suma minimă de depunere este de 500 de lei, iar cea maximă pentru o tranzacţie de 5.000 de lei. Numărul tranzacţiilor pe o singură zi nu este limitat, dar suma este limitată din cauza dimensiunii fantei prin care sunt introduşi banii. Valoarea medie a tranzacţiei la bancomatul bitcoin este cuprinsă între 250 şi 600 de euro, bani cu care poti fi cumpărate doar fracţii de Bitcoin.
George Rotariu spune că în 2017 a ajuns la o cifră de afaceri de peste un milion de euro şi un profit cuprins între 400.000 şi 600.000 de euro şi speră ca în 2018 să depăşească două milioane de euro cifra de afaceri şi să atingă un milion de euro profit. De altfel, la începutul lui 2017, Bitcoin România s-a „listat”: a share-uit 7% din acţiunile proprii pe platforma globală de investiţii online BNK to the Future. După listare, compania a fost evaluată la 3,5 milioane de dolari, iar emisiunea de acţiuni a celor doi români a fost suprasubscrisa, şi ei au primit 260.000 de dolari, bani care vor fi investiţi în dezvoltarea de noi platforme de tranzacţionare a criptomonedelor.
BNK to the Future este o platformă online de susţinere a start-urilor. Până acum, investitorii din întreaga lume au investit aproape 220 de milioane de euro în viitorul finanțelor și al tehnologiei prin intermediul acestei platforme globale de investiții online.
La ora actuală, în lume, există 1000 de criptomonede, iar pe platforma https://trade.bitcoinromania.ro/ se tranzacţionează 35 de astfel de monede. Cea mai cunoscută şi cea care are cea mai mare valoare şi putere de tranzacţionare este Bitcoin. La nivel mondial, valoarea pieţei de criptomonede a fost de 400 de miliarde der dolari la sfârşitul lui 2016, a ajuns la 800 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2017, când Bitcoin a înregistrat valori record, şi a ajuns în ianuarie 2018 la valoarea de 500 de miliarde de dolari.