De la producător de microplante în sere verticale la producător de energie. Microgreens face investiții de 1,3 milioane de euro într-un sistem care îi va permite să livreze energie în piață
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), fondat de către antreprenorul Cristian Tudor, a finalizat prima dintre fermele sale verticale, o investiție de 350.000 de euro, pentru o suprafață de 1.250 de mp, la Ploiești. Aceasta va asigura, în primă fază, 60 de tone de verdețuri anual pentru 65 de magazine Kaufland.
Urmează ca la final de an să intre în teste o a doua fermă, la Tătărani, Prahova, cea mai mare seră verticală din Europa la această vreme, creată special pentru producătorul de salate Eisberg și care presupune o investiție de 2,2 milioane de euro, pentru o suprafață de 6.500 de mp.
În plus, se conturează deja ideea unei alte investiții, în Turda, tot în parteneriat cu Kaufland, de cel puțin 500-600.000 de euro. Aceasta va deservi o altă parte a magazinelor Kaufland, urmând a fi amplasată cel mai probabil în centrul logistic al retailerului german. „Acum (prin sera de la Ploiești n.red.) ne-am alocat suprafața pentru 30% dintre magazine. Pentru Turda vom face niște estimări. Probabil cel puțin 500-600.000 de euro pe care astăzi încă nu îi aveam. (…) În primul semestru al anului viitor ne apucăm de treabă și acolo. Cred că o să mergem chiar în interiorul platformei (platforma logistică Kaufland n.red.) unde ne vom ansambla echipamentele noastre. Nu știm care va fi suprafața. Probabil va fi similară cu cea din Ploiești”, a declarat Cristian Tudor, fondator Ultragreens (Microgreens).
Unitatea de producție de la Ploiești este instalată într-o hală industrială modernă, cu o amprentă la sol de 180 m2 și o suprafață de cultivare de 1250 m2, obținuți prin suprapunerea a șapte suprafețe de cultivare. Plantele sunt cultivate eficient tot timpul anului, cu un consum de apă cu 95% mai redus față de agricultura tradițională. Ciclurile de producție variază între 10 și 20 de zile, fiind cultivate game de salate, ridichi, broccoli sau chives, precum și plante aromatice, crescute în regim hidroponic.
De asemenea, plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim, în timp ce sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide și îngrășăminte la sol.
De la producător de microplante la producător de energie
Pentru primele două ferme, din Ploiești și Tătărani, compania are bugetate investiții inclusiv în sisteme de producție a energiei electrice, consumul fiind unul ridicat, de 1.400 kWh pe zi la Ploiești și de 8.500 de kWh pe zi la ferma din Tătărani. Astfel, în perioada imediat următoare, 30% din necesarul de energie al fermei verticale din Ploiești va fi acoperit din panouri fotovoltaice ce urmează a fi montate.
De asemenea, producătorul va monta în sera de la Ploiești, în cel mult o lună și jumătate, un sistem de trigenerare. Folosind doar gaz, compania își poate produce astfel energia electrică necesară, refolosind practic căldura produsă și necesară creșterii plantelor. La sera de la Tătărani, sistemul va funcționa încă de la deschidere.
„În ferma din Ploiești vom mai investi alți 350.000 de euro pentru eficiența energetică. ( ….) Ne putem produce cantitatea de energie electrică necesară nouă, lucru care este cel mai important și, în funcție de ciclul de producție, vom putea și vinde. Să zicem că avem o putere instalată de 750 de kw acolo și un ciclu de producție de 12 ore. Celelalte 12 ore pot să produc energie electrică care se duce în rețea și îmi produce bani. (…) Soluția de trigenerare se amortizează doar dacă reușim să fim și consumator și prosumator și producător. Cam acesta este targetul pentru ca amortizarea echipamentului să se facă din vânzarea energiei pe care o producem extra, mai ales că noi suntem consumatori eficienți pentru orice trader – putem produce în orele în care există dezechilibre pentru ei. Noi ciclul zi noapte îl facem cum dorim. Putem cumpăra pe timpul nopții când restul lumii nu are consum”, a mai explicat managerul Microgreens.
Potrivit acestuia, sistemul de trigenerare în ferma din Tătărani a presupus o investiție de 1,3 milioane de euro.
„Sistemul funcționează cu gaz, dar acest lucru nu reprezintă o problemă de cost în condițiile noastre de consum și la prețul de astăzi. Dacă am fi avut deja echipamentul (la ferma din Ploiești n.red.), costurile de producție ar fi undeva la sub 30% față de prețul pieței”, mai explică managerul potrivit căruia Microgreens cumpără oricum energie la prețuri negociate, mai ales având în vedere că poate achiziționa inclusiv pe timpul nopții, producția fiind automatizată și independentă de forța de muncă.
În ceea ce privește costul total de producție, Cristian Tudor spune că un metru pătrat generează costuri de 180 de euro pe an. „Este profitabil chiar și în condițiile crizei energetice din momentul de față”, spune managerul. Aceasta mai ales având în vedere că plantele cresc timp de 4-6 zile.
Acesta susține că este în continuare interesat de bursă ca sursă de atragere de capital, dar nu știe dacă este neapărat momentul potrivit, din cauza pieței și a vitezei cu care compania are nevoie să se miște. “Viteza este cea mai mare problemă a nostră. Ne poziționăm într-o zonă de tehnologie și – dacă mai durează o zi -două – poate să nu mai valoreze nimic ceea ce facem noi. Piața se mișcă cu o viteză incredibilă”.
Ultragreens, cunoscut până acum pe piața locală ca Microgreens România, este principalul producător de microplante, flori comestibile și specialități culinare pentru gastronomie. Compania deține cinci microsere în magazinele Kaufland în București, urmînd ca un al șase-lea să fie amplasat în Ploiești, luna viitoare.
De asemenea, compania livrează și printr-un magazin propriu, dar și prin Freshfull by eMag.
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.450 de magazine în 8 țări, 148.000 de angajați și o rețea de 157 de magazine în România.