De la stomatologie, la primul hotel Mercure în România. Cum a intrat familia Dogariu pe piaţa hotelieră

Familia Dogariu, care a construit primul hotel Mercure din Bucureşti, operat de lanţul hotelier Accor, îşi va recupera investiţia în zece ani. 
Andrada Ghira - mar, 11 nov. 2014, 13:40
De la stomatologie, la primul hotel Mercure în România. Cum a intrat familia Dogariu pe piaţa hotelieră

Hotelul de patru stele Mercure Bucharest City Center, construit pe strada George Enescu, în apropiere de Ateneul Român, se va deschide pentru public pe 17 noiembrie. Hotelul are 114 camere, trei săli de conferinţă cu o capacitate totală de 80 de persoane, restaurant cu o capacitate de 90 de persoane.

Anghel Dogariu estimează pentru primul an de funcţionare o cifră de afaceri de circa 600.000 – 700.000 de euro. Despre intrarea în sectorul hotelier, Dogariu spune că totul a pornit din întâmplare.

„Ştiind că suntem în căutarea unei oportunităţi, un prieten ne-a indicat o clădire din apropiere, pentru care avea obţinute aprobările pentru reconversia construcţiei în hotel. Am preluat ideea şi în 2011 am cumpărat acest teren, mult mai ieftin decât ar fi costat înainte de criză”, spune Anghel Dogariu.

Apoi a cerut părerea specialiştilor. Firma de consultanţă Five Star Hospitality a trimis solicitări către mai multe lanţuri hoteliere. Au răspuns patru-cinci, iar cu unii hotelieri, discuţiile au fost preliminare.

Ce lanţuri hoteliere s-au arătat interesate

InterContinental Hotels Group a fost unul dintre lanţurile hoteliere care au negociat pentru afilierea hotelului pe care familia Dogariu dorea să îl construiască, iar discuţiile au fost avansate. „Au vrut să facem cu ei un hotel Holiday Inn, dar nu ne-au oferit decât franciza. Managementul hotelului trebuia să-l asigurăm noi. Discuţiile au fost aproape de finalizare, ne asumasem şi partea de management”, spune Anghel Dogariu.

Pe listă au mai fost şi cei de la NH Hotels şi Carlston Rezidor, care are în portofoliu mai multe branduri, printre care Radisson, Park Plaza, Park Inn.

„Cei de la Accor s-au dovedit mai dispuşi să coopereze, şi-au asumat conducerea hotelului, lucru care ne-a convenit. Au fost interesaţi de locaţie şi ne-a satisfăcut multe dintre solicitări. După primii doi ani de funcţionare a hotelului vom încasa nu mai puţin de 900.000 de euro anual, iar investiţia va fi recuperată în zece ani„, mai spune Anghel Dogariu.

Nouă milioane de euro este investiţia în hotel, din care şase milioane de euro provin dintr-un credit bancar de la Granti Bank, deşi avusese oferte de finanţare propuse de Alpha Bank şi Reiffeisen Bank.

Fondurile proprii, de trei milioane de euro provin din activitatea comercială a societăţii Dentotal Clinic, care se ocupă de comercializarea echipamentelor dentare. Familia Dogariu deţine mai multe firme care activează în acest domeniu, printre care şi un cabinet stomatologic, înfiinţat în 1990 şi care la vremea respectivă era al 15-lea din ţară.

Dentotal Clinic a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro, iar pentru acest an, afacerile se menţin la acelaşi nivel. 

Aceasta nu este prima investiţie imobiliară a familiei Dogariu. În 2005 au construit o clădire de birouri cu cinci etaje, pe strada Mircea Vodă din Bucureşti, unde este sediul societăţilor. Dogariu spune că a avut oferte pentru vânzarea clădirii înainte de căderea pieţei imobiliare, atunci când preţurile erau sus, însă îi pare bine că nu a făcut acest lucru. Ca planuri de viitor, Dogariu spune că deocamdată vrea să vadă că investiţia în hotel se susţine. 

Cel puţin 50% grad de ocupare în primul an

Accor a numit-o la conducerea primului hotel Mercure din România pe Alina Fugaciu, care are o experienţă de aproape 12 ani în domeniu. Şi-a început cariera la Sofitel, actualul Pullman, pe poziţia de coordonator turism şi a făcut parte din echipa care a pus la punct deschiderea primului hotel Novotel al Accor în România, la Bucureşti. Anterior poziţiei la Mercure, Alina Fugaciu a fost director de operaţiuni în cadrul hotelului Mgallery din Praga, parte a Accor Hotels Rpublica Cehă.

Despre performanţa hotelului Mercure din Bucureşti în primul an, Fugaciu spune că se aşteaptă la un grad mediu de ocupare de cel puţin 50%. Până la sfârşitul lunii februarie se va practica un tarif de 65 de euro fără TVA şi mic dejun pentru o cameră standard, şi de 80 de euro pentru o cameră privilege, tot fără TVA şi mic dejun.

Rețeaua Mercure cuprinde peste 700 de hoteluri în 52 de țări din întreaga lume. Grupul Accor are în portofoliu 3.600 de hoteluri și 470.000 camere în 92 de țări, pe toate segmentele hoteliere: luxury-upscale prin mărcile Sofitel, Pullman, MGallery și Grand Mercure, midscale prin Novotel, Suite Novotel, Mercure și Adagio și economy prin ibis, ibis Styles, ibis budget și hotelF1.

În România funcţionează şase hoteluri din portofoliul lanţului, cu un total de 1.221 de camere. Peste 560 de angajaţi lucrează în patru hoteluri Ibis, unul Pulmann şi unul Novotel.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...