De necrezut. Grecia vrea un nou împrumut

Economica.net
18 07. 2012
greek_flag_21837200

Guvernul nu va putea încadra în ţintele fiscale nici în acest an, deoarece recesiunea mai dură faţă de estimările pe care se bazează acordul cu instituţiile financiare internaţionale împiedică statul să adune la buget veniturile prevăzute.

Aflată în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, Grecia speră să evite introducerea unor noi măsuri de austeritate în acest an, care ar accentua depresiunea economică. Autorităţile pregătesc un proiect prin care speră să economisească 11,5 miliarde euro în 2013 şi 2014, pentru a se alinia condiţiilor impuse de creditorii externi.
Riscând să rămână fără bani până la mijlocul lunii viitoare, Grecia ar putea obţine finanţare suplimentară, sub forma unui credit punte, pentru a acoperi scadenţa de 3,1 miliarde euro din 20 august către BCE.

Mai mulţi oficiali din zona euro au sugerat că instituţiile financiare internaţionale ar putea preveni intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe această datorie printr-o „finanţare interimară”, fără a oferi alte detalii, potrivit WSJ.com.

„Facem un efort pentru a asigura finanţarea până în septembrie, până la extinderea cu doi ani a acordului de finanţare externă”, a declarat o sursă oficială elenă, citată de WSJ. Un reprezentant al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

O altă sursă elenă şi un oficial apropiat creditorilor Greciei au afirmat că guvernul de la Atena va solicita un împrumut punte.

Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Sournaras, a afirmat recent că a primit asigurări, la o şedinţă a miniştrilor Finanţelor din UE, că Grecia va primi „un fel de finanţare interimară” în această vară, pentru a acoperi scadenţa din august.

BCE nu poate împrumuta guverne, însă a intrat în posesia obligaţiunilor greceşti prin programele de achiziţii din piaţa secundară, menite să reducă dobânzile plătite de statul elen şi să crească lichiditatea din sistem.
Presiunile asupra bugetului de stat sunt tot mai severe, veniturile guvernului elen fiind afectate serios de scăderea încasărilor din impozitul pe venit, pe fondul scăderii salariilor şi şomajului ridicat. Totodată, colectarea TVA şi a taxelor percepute firmelor şi companiilor au scăzut dramatic odată cu valul de falimente din sectorul privat, iar contribuţiile la sistemul public de pensii dispar odată cu intrarea a tot mai mulţi locuitori în şomaj.
Mai mult, situaţia financiară a ţării a fost lovită şi de instabilitatea politică de după alegerile din luna mai, când creditorii internaţionali au amânat până în septembrie tranşa programată pentru luna iunie a liniei de finanţare de 130 miliarde euro obţinută în acest an de Grecia.

Totuşi, se pare că guvernul îşi va putea acoperi obligaţiile financiare până în septembrie prin utilizarea banilor de la fondul de recapitalizare a băncilor şi prin continuarea programului de emisiuni de titluri de trezorerie pe termen scurt. Marţi, statul elen a reuşit să atragă 1,62 miliarde euro prin titluri cu scadenţa peste 13 săptămâni.