Retragerile de bani ale investitorilor (sau răscumpărările de titluri de către fonduri) au fost de 480 de milioane de lei, cu numai 54 de milioane de lei mai mici decât subscrierile (intrări) totale, luna trecută, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Altfel spus, luna trecută s-au înregistrat cele mai mici subscrieri nete în fondurile mutuale din acest an (diferenţa dintre subscrieri sau intrări şi retrageri sau răscumpărări).
Cele mai mari retrageri le-au suferit tocmai fondurile care sunt folosite pentru plasamente pe termene scurte şi foarte scurte, pentru finanţarea unor anumite evenimente apropiate, aşa cum a fos minivacanţa de 1 mai şi Paşte.
Retragerile au depăşit, astfel, subscrierile (retrageri de 340, faţă de intrări de 299 de milioane de lei), la categoria „alte fonduri”, unde sunt încadrate, temporar, fostele fondurile monetare, sau cele similare, care nu mai satisfac noile standarde internaţionale, mai riguroase, adoptate de AAF. Aceste fonduri au rămas, de fapt, vehicule de plasament în depozite şi instrumente bancare, ca şi în obligaţiuni.
Cele mai mari subscrieri nete negative (retrageri mai mari decât intrările) le-a suferit fondul Raiffeisen Ron Plus: – 42 de milioane de lei.
Fondul Raiffeisen Ron Plus este al doilea cel mai mare de pe piaţă, cu active de aproape 1,77 miliarde de lei, după BCR Obligaţiuni, care are o avere de peste 4,2 miliarde de lei. Acesta din urmă a beneficiat, însă, de intrări nete pozitive, de aproape 80 de milioane de lei.
Retrageri nete (sau subscrieri nete negative) relativ mari, echivalând cu 14 milioane de lei, a înregistrat şi Raiffeisen Euro, un fond care face plasamante în depozite şi obligaţiuni în euro. Este al treilea cel mai mare fond de pe piaţă, cu active echivalente cu aproape 1,4 miliarde de lei.
Carpatica Global, administrat de Carpatica Asset Management, a suferit de asemeni retrageri nete relativ mari, de 5 milioane de lei.
Administratorii celorlalte fonduri au fost mulţumiţi că subscrierile nete au fost 0, sau în jur de 0.
În ciuda subscrierilor (intrărilor) nete totale mici, activele nete ale fondurilor locale exprimate in lei, au crescut în luna aprilie, conservând o creştere de peste 11% de la începutul anului, până la aproape 9,8 miliarde de lei.